ΠΑΜΕ Υγειονομικών Λέσβου: Συγκέντρωση Πέμπτη 3 Μαΐου


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες εργαζόμενοι στην υγεία, το ΠΑΜΕ υγειονομικών Λέσβου καλεί σε συγκέντρωση έξω από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου την Πέμπτη 3 Μαΐου και ώρα 10πμ για να “υποδεχθούμε” την ηγεσία του Υπουργείου που αρέσκεται σε επικοινωνιακές φιέστες κοπής κορδελών, να διαμαρτυρηθούμε για την χειροτέρευση τόσο των συνθηκών εργασίας μας όσο και της καθημερινότητάς μας και να προβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Καλή βέβαια είναι η επέκταση του Νοσοκομείου μας, που κατασκευάστηκε το 1931, με νέες πτέρυγες και μηχανήματα αλλά που είναι οι προσλήψεις και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και 5 χρόνια που διήρκεσαν οι κατασκευαστικές εργασίες;

Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου είναι το ίδιο από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983 και δυστυχώς ούτε αυτή η κυβέρνηση έκανε κάτι για την επικαιροποίησή του. Ζητάμε και εμείς “δίκαιη ανάπτυξη” και “εκσυγχρονισμό” της δημόσιας υγείας με πραγματικά δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο που θα είναι στελεχωμένο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ώστε να εκμηδενιστεί κάθε λόγος που ο πολίτης της Λέσβου να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα ή σε Νοσοκομείο του κέντρου. Απαραίτητη επίσης είναι η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση νέων επιστημόνων ώστε να γεμίσει η περιφέρεια και να αποτραπεί το λεγόμενο “brain drain”.

Ανανέωση των οργανογραμμάτων, προσλήψεις και κίνητρα ζητάμε και για τα Κέντρα Υγείας εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά όμως τώρα είναι περισσότερο επιβεβλημένη μιας και πρέπει να επωμιστούν, στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά τους, τον απαραίτητο κατά τα άλλα θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού, αφού απέτυχαν τα “νεοφιλελεύθερα” ανοίγματα προς τον ιδιωτικό τομέα και οι ελαστικές συμβάσεις εργασίας μέσα στο δημόσιο και αυτής της (“Πρώτης Φορά Αριστερά”) κυβέρνησης. Βέβαια όχι μόνο δημόσια υγεία δεν μας έχουν εξασφαλίσει στα ακριτικά νησιά αλλά εδώ στην Μυτιλήνη το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας έχουν επιβαρυνθεί με άλλους περίπου 10.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια χωρίς ουσιαστική πρόοδο τόσο για την κατάστασή τους όσο και για την καθημερινότητα του ντόπιου πληθυσμού.

Δεν πρόκειται να χειροκροτήσουμε τις τυμπανοκρουσίες του τέλους των μνημονίων αν δεν δούμε την αποκατάσταση των αποδοχών μας τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012. Δεν συμφωνούμε με καμιά “δίκαιη ανάπτυξη” όταν έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά προϋπολογισμού για υγεία και παιδεία στην Ευρώπη και την υψηλότερη φορολογία. Δεν δεχόμαστε πια να επικαλούνται την κρίση για απάνθρωπες περικοπές ακόμα και σε πενιχρές συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα ενώ συγχρόνως αυξάνονται τα κέρδη των ολιγοπωλίων και οι εξοπλισμοί.

Θεωρούμε κοροϊδία κάθε οικονομική συνδρομή σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και εξοπλισμούς όταν δεν μας εξασφαλίζουν τουλάχιστον εθνική κυριαρχία και ειρηνικές σχέσεις με τους συμμάχους γείτονες. Γνωρίζουμε πια ότι στο βωμό του κέρδους αιματοκυλούν λαούς και δημιουργούν πρόσφυγες.

Διαλαλούμε την αντίθεσή μας στα φασιστικά ανδρείκελα απ΄ όπου κι αν προέρχονται και υποστηρίζουν τα “πογκρόμ” εναντίων ανθρώπων, προσφύγων και μη, και κατηγορούμε την κρατική εξουσία που άφησε την κατάσταση να ξεφύγει. Ζητάμε το ίδιο που ζητάνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και είναι οδηγία του ΟΗΕ, δηλαδή να μην εγκλωβίζονται στα νησιά αλλά να φιλοξενούνται προσωρινά και να διευκολύνεται η άμεση μετάβαση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό προϋποθέτει ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που υπέγραψε η τωρινή κυβέρνηση.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ