Άγιος Νικόλαος: "Επικίνδυνες οι συνεχείς διακομιδές ασθενών"


To ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, με ανακοίνωσή του εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στις δύο ιατρούς του Νοσοκομείου που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διακομιδή νεογνών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο την Τετάρτη 18/4/18.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Εκφράζουμε τη λύπη μας για το ατυχές γεγονός που οδήγησε τη μία ιατρό, αναισθησιολόγο του νοσοκομείου στη ΜΕΘ του Βενιζελείου με σοβαρές κακώσεις στο θώρακα, που προκάλεσαν πνευμοθώρακα, κατάσταση απειλητική για τη ζωή της συναδέλφου.

Αυτό το εργατικό ατύχημα είναι πραγματικά ακόμη μια ζωντανή απόδειξη της αυτοθυσίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ που σε αντίξοες θυσίες μπαίνουν ακόμα και σε κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Απαιτούμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο κάλυψης και αποζημίωσης των θυμάτων σε τέτοιες καταστάσεις όπως επίσης και για τις συγκεκριμένες συναδέλφους. Το συγκεκριμένο ατύχημα δείχνει ακόμη πόσο επικίνδυνες είναι οι συνεχείς διακομιδές περιστατικών από τα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου προς τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, διακομιδές που μπορούν να περιοριστούν σημαντικά και να συρρικνωθούν με την επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και την πλήρη λειτουργία του ώστε να μπορεί να παίζει ολοκληρωμένα το ρόλο του δευτεροβάθμιου κεντρικού Νοσοκομείου στο νομό Λασιθίου".

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,αναφέρει:

"Το παρά λίγο τραγικό συμβάν στο Λασίθι φέρνει στην επιφάνεια το απαράδεκτο καθεστώς με τις διακομιδές ασθενών σε όλη την χώρα.

Ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στην συνάδελφο Αναισθησιολόγο, υπενθυμίζουμε :

- Η διακομιδή είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη. Προαπαιτεί κατάλληλη εξειδίκευση ή τουλάχιστον ειδική μετεκπαίδευση. Κανονικά πρέπει να αποτελεί έργο των γιατρών του ΕΚΑΒ. Λόγω όμως της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, στις περισσότερες περιπτώσεις το καθήκον αυτό μεταφορτώνεται στους γιατρούς των νοσοκομείων και ΚΥ.

- Εκτός από την καταναγκαστική αυτή επιφόρτωση, ΔΕΝ υπάρχει θεσμικό καθεστώς ιατρονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης στους γιατρούς των νοσοκομείων και των ΚΥ που εκτελούν τις διακομιδές. Μάλιστα, πριν από ένα έτος περίπου, στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΑΒ ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (που συμμετείχε εκεί ως αιρετό μέλος ορισμένο απκ τον ΠΙΣ) είχε απαιτήσει να επεκταθεί και στους γιατρούς των νοσοκομείων – ΚΥ η ειδική ασφαλιστική κάλυψη διακομιδών που ισχύει για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Το αίτημα αυτό είχε απορριφθεί από την Διοίκηση του ΕΚΑΒ με αστεία προσχήματα. Ήταν ένας από τους λόγους που το φιλοκυβερνητικό μπλοκ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στον ΠΙΣ είχε σπεύσει να … «ξεφορτωθεί» τον «ενοχλητικό» που «χαλούσε την σούπα» στην Διοίκηση του ΕΚΑΒ.

- Ιδιαίτερα, η ανάθεση διακομιδών σε ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ γιατρούς αποτελεί μέγιστη ανευθυνότητα για ευνόητους λόγους.

- Συνηθέστατα οι διακομιδές τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια γίνονται από ειδικευόμενους γιατρούς που από την μία δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και από την άλλη δεν καλύπτονται ούτε νομικά ούτε ασφαλιστικά, ιδιαίτερα αν πρόκειται για διασωληνωμένους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

- Η προχειρότητα με την οποία διαχρονικά οι εκάστοτε αρμόδιοι του Υπ. Υγείας χειρίζονται το σοβαρότατο θέμα των διακομιδών αποκαλύπτει το «προπαγανδιστικό κριτήριο» άσκησης πολιτικής : ενδιαφέρον μόνο για την εικόνα στα ΜΜΕ και όχι για την ουσία. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει τελευταία και με το θέμα των ΤΕΠ.

- Σε κάποιες περιοχές έχουν σημειωθεί εξοργιστικές ακρότητες. Στην Νάουσα ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΠΕΛΥΣΕ ειδικευόμενο γιατρό (!) χωρίς καν να προηγηθεί ΕΔΕ ή άλλη πειθαρχική διαδικασία (!!) μόνο και μόνο επειδή οι διευθυντές των τμημάτων διαφώνησαν για το ποιόςέπρεπε να εκτελέσει μια διακομιδή (!!!). Στον τομέα ΕΚΑΒ Πάτρας αλλά και αλλού οι αρμόδιοι απαιτούσαν εκβιαστικά από τους γιατρούς των νοσοκομείων να καλύπτουν ελλείψεις … διασωστών ΕΚΑΒ (!!!!) και όχι μόνο γιατρών (καλά που δεν τους έβαζαν να καλύπτουν και κενά οδηγών δηλαδή …)

Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών πρέπει άμεσα να αναδείξουν το θέμα.

Απαιτείται η στελέχωση του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Να σταματήσει άμεσα ο αυταρχισμός, ο καταναγκασμός και η επικίνδυνη ανευθυνότητα των αρμοδίων".