ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για τους συμβασιούχους


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΜΗΡΙΑ & Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, μπλοκάκια, μέσω ΟΑΕΔ ή ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί)

Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων και επιπλέον μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες!

Χιλιάδες συνάδελφοί μας εργάζονται δίπλα μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις ή μέσω εργολαβικών εταιρειών. Καλύπτουν ένα σημαντικό μεγάλο μέρος των ελλείψεων, με δεδομένο ότι με βάση και τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία μειώθηκε κατά 1.619 εργαζόμενους την τριετία 2015 – 2017. Εκτός από τα προβλήματα που μας βασανίζουν καθημερινά όλους μας (εντατικοποίηση, πετσοκομμένοι μισθοί, ανυπαρξία μέτρων για προστασία υγείας και ασφάλειας κλπ) είναι αντιμέτωποι με την ανασφάλεια για το αύριο.

Ανάμεσα τους είναι οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, για τους οποίους ο υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να απαντήσει για το τι θα γίνει μετά τη λήξη της σύμβασης. -> Είναι οι εργαζόμενοι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ που δεν παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα, ενώ όσοι εργάζονται με μπλοκάκι, στερούνται ακόμα και στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Για αυτούς, ο υπουργός, αρνήθηκε να δεσμευτεί ακόμα και για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος. -> Είναι οι 3.950 επικουρικοί συνάδελφοι, που νιώθουν δικαιολογημένα ανασφάλεια για το μέλλον τους. Ιδιαίτερα για όσους έχουν ξεπεράσει το 24μηνο, η δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει τον δρόμο για την απόλυση τους πριν τη λήξη της σύμβασης τους.

Επιπλέον, είναι οι 8.000 περίπου εργαζόμενοι σε σίτιση - καθαριότητα και τεχνικές υπηρεσίες, που σε πολλές δημόσιες μονάδες υγείας, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, παραμένουν αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση και τρομοκρατία των εργολαβικών εταιρειών ή όπου έχουν υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία, συχνά μένουν μήνες απλήρωτοι και στερούνται στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Γι’αυτούς, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι μεταβατική περίοδος και θα ακολουθήσει η ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλ. μια ακόμη μορφή ιδιωτικοποίησης.

Για όλους αυτούς τους συναδέλφους μας, ο υπουργός Υγείας απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση τους, αν και αναμφισβήτητα είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, αλλά κυρίως, έχουν δικαίωμα κι ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για να "δικαιολογήσει" την άρνηση του, έφτασε στο σημείο να προφασιστεί τα εμπόδια στη μονιμοποίηση που βάζουν το άρθρο 103 του Συντάγματος (που είχε ψηφίσει και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και του πρόσφατου Νόμου (που ψήφισε στις 15 Ιανουαρίου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ)..

Υποσχέθηκε μόνο ότι θα υπάρξει μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών στη μοναδική νέα προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το 2018, η οποία θα αφορά μόνο τις θέσεις που καλύπτουν σήμερα οι επικουρικοί (εκτός των γιατρών), αφού η συγκυβέρνηση εφαρμόζει την μνημονιακή δέσμευση για 1 πρόσληψη ανά 4 αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

Η εμπειρία όμως από την πρόσφατη προκήρυξη για εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων αποδεικνύει ότι χιλιάδες συμβασιούχοι, παρά τη μοριοδότηση, έμειναν εκτός.

Η αλήθεια για την πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών μας, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία που καταργεί ορισμένους από τους περιορισμούς του Π.Δ. 162/2004 και προβλέπει ότι για συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά από διαγωνιστική διαδικασία πρόσληψης, που διενεργείται ή επιβλέπεται από τον ΑΣΕΠ, το 24μηνο ξεκινάει από την ημερομηνία κατάρτισης της σύμβασης, ανεξαρτήτως αν είχε προηγηθεί άλλη σύμβαση σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Επίσης προβλέπεται ότι τυχόν συμβάσεις έργου που είχαν υπογράψει εργαζόμενοι στη σίτιση-φύλαξη-καθαριότητα δεν υπολογίζονται αθροιστικά στο 24μηνο.

Σκοπός της τροπολογίας ήταν για να πληρωθούν δεκάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες σίτισης – φύλαξης – καθαριότητας, που είχαν ξεπεράσει το 24μηνο και οι επίτροποι δεν υπέγραφαν τα εντάλματα πληρωμής τους.

H τροπολογία στην ουσία, αποτελεί και αποδοχή του κινδύνου απόλυσης που θα αντιμετωπίσουν εκατοντάδες επικουρικοί με τη δημοσίευση της απόφασης του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ παράλληλα, αφήνει ακάλυπτους τους γιατρούς.

Σίγουρα, πάντως δεν ανοίγει κανένα δρόμο για δήθεν «μονιμοποίηση» των συμβασιούχων, όπως, πολύ βολικά για την κυβέρνηση, την κατηγορεί η ΝΔ. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο για διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εργασίας.

Έτσι, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης», δηλαδή ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, μαζί με ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, είχε ψηφίσει το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και τις ιδιωτικοποιήσεις και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, σχεδίαζαν το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας για να εξασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Ιδιαίτερα, στον τομέα της υγείας που κρίνεται ως ιδιαίτερα κερδοφόρος, προωθείται η παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Γι’ αυτό μειώνεται το μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες μονάδες, αφού οι «πολυδιαφημιζόμενες» προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις. Ενώ, αντίθετα επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές μας).

Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να μην συμβιβασθούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Να μην υποκύψουν στη μοιρολατρία «του τίποτα δε γίνεται», να μην «τσιμπήσουν» στον εφησυχασμό και τις ψεύτικες ελπίδες, που καλλιεργούν η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές της.

Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα για τα δικαιώματα τους στα δικά τους χέρια. Να συγκροτήσουν ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ σε κάθε χώρο δουλειάς (όπως ήδη έχει γίνει σε ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΝΙΚΑΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΛΕΝΑ κλπ) για να οργανωθεί καλύτερα ο κοινός αγώνας για μονιμοποίηση όλων με πλήρη δικαιώματα και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να απαιτήσουν να γίνουν ισότιμα μέλη των σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και προνοιακά ιδρύματα, με πλήρη δικαιώματα.

Καλούμε τους μόνιμους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα των συμβασιούχων και εργολαβικών συναδέλφων. Να μην επιτρέψουμε να περάσει το «διαίρει και βασίλευε». Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και αν μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές οργανικές θέσεις (και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες) για να προσληφθούν οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι υγειονομικοί.

Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ακόμα και αυτοί, που στα λόγια, υιοθετούν το αίτημα για μονιμοποίηση, αρνούνται την εγγραφή των επικουρικών και εργολαβικών στα Σωματεία. Αρνήθηκαν να προκηρύξουν ΑΠΕΡΓΙΑ τη μέρα που ψηφιζόταν ο Νόμος που βάζει εμπόδια στην μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σας καλούμε να αγωνιστούμε, μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες, για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.