Η διοίκηση του ΓΝ Πρέβεζας πιέζει τους ιατρούς να υπογράφουν...


Η διοίκηση του ΓΝ Πρέβεζας πιέζει τους ιατρούς να υπογράφουν το πρόγραμμα εφημεριών, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος πληρωμών...

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Πρέβεζας τις τελευταίες ημέρες, καθώς η διοίκηση με έγγραφό της στις 10 Απριλίου κάνει γνωστό στους γιατρούς του παθολογικού και καρδιολογικού τμήματος (αφορά και άλλα τμήματα), ότι θα πρέπει να βάζουν την υπογραφή τους στο πρόγραμμα εφημεριών που κατατίθεται.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα των εφημεριών και η εισήγηση των τμημάτων για τον προγραμματισμό των εφημεριών, αποστέλλεται στον Επίτροπο για την εκκαθάριση των εφημεριών και κατά συνέπεια οποιαδήποτε ανακολουθία έχει επίπτωση και στην πληρωμή των εφημεριών...

Οι γιατροί από την πλευρά τους νιώθουν ότι “τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό” για να συναινέσουν με την υπογραφή τους σε μία στρεβλή πραγματικότητα εφημέρευσης των δημόσιων νοσοκομείων, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους στην επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας τους και αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε περίπτωση λάθους λόγω της κόπωσης από το εξαντλητικό ωράριο. Επεξηγηματικά αναφέρουμε τι ισχύει ισχύει όμως στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Στα τμήματα Παθολογικού, Καρδιολογικού, Χειρουργικού, Ακτινολογικού και Αναισθησιολογικού παρατηρείται συμμετοχή ιατρών στο πρόγραμμα εφημεριών με περισσότερες των προβλεπόμενων στο Ν. 3868/2010 και καλύπτεται όλος ο μήνας, με αιτιολογημένες προτάσεις των Διευθυντών των αντίστοιχων τμημάτων, καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. Οι γιατροί δηλαδή κάνουν παραπάνω εφημερίες από ότι προβλέπεται δια του νόμου για να κρατήσουν “όρθιες” και “ζωντανές” τις κλινικές του Νοσοκομείου όλες τις ημέρες του μήνα.

Οι γιατροί θεωρούν ότι η διοίκηση τους ζητά να υπογράψουν οικειοθελώς εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών διακυβεύοντας όχι μόνο τη δική τους Υγεία και Ασφάλεια αλλά και των ασθενών, αφού εξαιτίας της εντατικοποίησης αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα ιατρικών λαθών.

Θεωρούν ότι τους πιέζει η διοίκηση να είναι συνυπεύθυνοι στην κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών επικίνδυνων για ασθενείς και γιατρούς και πως είναι αντιμέτωποι με “εκβιαστικό δίλημμα” που τους θέτει η διοίκηση.

Ίδια πραγματικότητα συναντάται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας στην ελληνική περιφέρεια.

Τις τελευταίες ώρες έχει εκδοθεί και έχει μοιραστεί και σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωση από την παράταξη της ΟΕΝΓΕ “Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών”, η οποία αναφέρει:

“ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ!

Τώρα εκτός από το «να βάλουμε πλάτη» θέλουν και ενυπόγραφα να δηλώσουμε ότι συμφωνούμε να δουλεύουμε μέχρι τελικής πτώσης.

Παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας όπου σταθεί και όπου βρεθεί «για τη σημαντική μαζική ένεση ανθρώπινου δυναμικού που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Υγεία »η πραγματικότητα τον διαψεύδει καθημερινά. «Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο...» ότι σε πολλά Νοσοκομεία,Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας, κυρίως στην περιφέρεια αλλά όχι μόνο ,οι γιατροί κάνουν έως και 15 εφημερίες το μήνα για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι εφημεριακές ανάγκες εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης που υπάρχει.

Για να κάμψουν τις αντιδράσεις για τις άθλιες συνθήκες εφημέρευσης και για τα απάνθρωπα ωράρια οι Διοικήσεις εναλλάσσουν «το καρότο με το μαστίγιο» ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από τη μία τα «εντέλλεσθε» που δίνουν και παίρνουν.Από την άλλη η τακτική που ακολουθούν Διοικήσεις αρκετών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας να ζητάνε από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποδέχονται να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εφημεριών που αναγράφονται στο πρόγραμμα ή να προσυπογράφουν όλοι οι συνάδελφοι το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών.

Δηλαδή ζητάνε από τους γιατρούς να υπογράψουμε ότι:

-Οικειοθελώς πραγματοποιούμε εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών διακυβεύοντας όχι μόνο τη δική μας Υγεία και Ασφάλεια αλλά και των ασθενών, αφού εξαιτίας της εντατικοποίησης αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα ιατρικών λαθών

-Είμαστε συνυπεύθυνοι στην κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών επικίνδυνων για ασθενείς και γιατρούς.

Στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν την υπογραφή μας άρα και την ανοχή μας και την συνενοχή μας, όταν οι προσπάθειες τους να μας πείσουν ότι είναι κάτι «αθώο» , «μια τυπική διαδικασία», επιστρατεύουν μια σειρά εκβιαστικά διλήμματα όπως:

-Αν δεν υπογραφούν οι εφημερίες από όλους, δεν θα τις εγκρίνει ο επίτροπος και δε θα πληρωθούν οι εφημερίες

-Αν έστω και ένας συνάδελφος δεν υπογράψει το πρόγραμμα δεν θα πληρωθεί κανένας τις εφημερίες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψουν τους συναδέλφους ενάντια σε όσους αντιστέκονται σε αυτή την αθλιότητα .

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των διοικήσεων.Κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί να υπογάψει .Καλούμε τους συναδέλφους να αναλογιστούν τις ευθύνες που αναλαμβάνουν όταν συνυπογράφουν προγράμματα επικίνδυνα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς.Να μην απεμπολήσουν «εθελοντικά» το δικαίωμα τους για ανθρώπινα ωράρια και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΘΛΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

Τέρμα πια στην κοροιδία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.Κοκορεύονται ότι «η μάχη για την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης έχει κερδηθεί και το σύστημα Υγείας κατέρρευσε επειδή δεν το άφησαν οι άνθρωποι του».

Απύθμενο το θράσος τους.Ας μπουν στον κόπο να μας εξηγήσουν πως με σμπαραλιασμένους υγειονομικούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξασφαλίζονται «ποιοτικές συνθήκες περίθαλψης» στους ασθενείς.

Να τους χαλάσουμε την μόστρα. Όλοι στον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς για να μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τις υπηρεσίες Υγείας που τους αξίζουν”.