Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΕΝΙΖ


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Την Τετάρτη 4/4/2017 συνήλθαμε σε γενική συνέλευση οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, και μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίσαμε τα ακόλουθα :

Α . Σχετικά με τις από πενταετίας προσφυγές μας στο ΣΤΕ για τις μειώσεις μισθών μας από τις μνημειακές αποφάσεις του 2012 και μετά, ενώ δικαιωθήκαμε ως προς την αντισυνταγματικότητα των περικοπών , οι συνέπειές της θεωρήθηκε ότι θα επέλθουν για όλους τους γιατρούς από 26/2/18 και εφεξής.

Εμείς υιοθετούμε την άποψη της ΟΕΝΓΕ για διεκδίκηση τόσο των αναδρομικών (1/8/12 έως 28/2/18) όσο και των από 1/3/18 διαφορών στις αποδοχές μας που λαμβάνουμε σε σχέση με εκείνες που θα δικαιούμασταν να λαμβάνουμε αν δεν ίσχυαν οι μνημονιακοί νόμοι του 2012, πάντα με βάση την αντισυνταγματικότητά τους για την οποία πρόσφατα αποφάσισε το ΣτΕ (απόφαση 431/2018).

Δεν αποδεχόμαστε την δικαιολογία που διατυπώθηκε για δημοσιονομική στενότητα του κράτους και μεγάλο αριθμό δικαιούχων στην περίπτωση των γιατρών ( χωρίς όμως να αναφέρεται η νομική βάση για αυτό), γιατί έτσι θα έμοιαζε να αποδεχόμαστε το ρόλο μας σαν δεύτερης κατηγορία πολιτών σε σχέση με τους δικαστικούς και τους ένστολους που δικαιώθηκαν στο ΣτΕ.

Εκτιμούμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην άποψη που η τότε ηγεσία της ΟΕΝΓΕ είχε υιοθετήσει, για ομαδικές μόνο προσφυγές και όχι παράλληλα και ατομικές, γεγονός που σχετίζεται με την προβληματική τότε νομική εκτίμηση (2014) ότι αρκούσε η ενδεικτική μόνο εκπροσώπηση των ενώσεων από 2-3 γιατρούς της και όχι απαραίτητα από το σύνολό τους.

Για τα αναδρομικά εξουσιοδοτούμε την ΟΕΝΓΕ να ασκήσει διαδικασία τριτανακοπής και να προσφύγει και σε ευρωπαϊκό δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθούμε .

Επίσης όσον αφορά τα αναδρομικά, για να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ένδικο μέσο για την διεκδίκησή τους, όπως αυτό των ομαδικών προσφυγών /αγωγών .

Για τη διεκδίκηση της προσαρμογής των μισθών μας από 1/3/18 στο ύψος που θα αντιστοιχούσε χωρίς τις μνημονιακές περικοπές, συμφωνούμε και προωθούμε την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για κατάθεση αιτήσεων για επανεκκαθάριση των μισθοδοσιών μας για την περίοδο 1/8/12 έως 28/2/18, αλλά και για το διάστημα από 1/3/18 και εφεξής ( όπως ακριβώς περιγράφει το ΣτΕ).

Ζητάμε απάντηση από τη Διοίκηση για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν για εκκαθάριση των αποδοχών μας χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4093/2012.

Υπενθυμίζουμε ότι όσον αφορά την αναπροσαρμογή του μισθού μας από εδώ και πέρα, οι περισσότερες νομικές γνώμες συγκλίνουν στο ότι επί αυτού η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό τουλάχιστον επί του παρόντος και μέχρι την οριστική επίσημη απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (σχετικό έγγραφο έχει αποσταλεί από την ΟΕΝΓΕ προς τους υπουργούς προ μηνός) η ΟΕΝΓΕ δεν συστήνει ατομικές προσφυγές προκειμένου για την αναπροσαρμογή του μισθού μας.

Β. Σχετικά με τις σημερινές μας αποδοχές μας διαπιστώνουμε σημαντικές μειώσεις για τους περισσότερους από τους ειδικευμένους γιατρούς και το τελευταίο τετράμηνο. Επίσης παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μισθών γιατρών της ίδιας βαθμίδας και κατάστασης από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά και μέσα στο ίδιο νοσοκομείο . Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε το μισθολογικό εξευτελισμό των γιατρών του ΕΣΥ που λαμβάνουν πια μέχρι και 50% των αποδοχών του 2008, μετά και την ουσιαστική κατάργηση επιδομάτων και την προκλητικά χαμηλή αποζημίωση για εφημερίες (1.5 έως 3.5 Ε την ώρα) ανάλογα με το βαθμό και τον τύπο της εφημερίας . Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος θα ενταχθεί στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΟΕΝΓΕ για το επόμενο διάστημα και στην προοπτική της συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά και με το δεδομένο της δικαίωσής της προσφυγής μας από το ΣτΕ.

Γ. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για νέα κλαδική συλλογική συμφωνία με την πολιτεία, την οποία αρνιόταν επίμονα επί δύο χρόνια η κυβέρνηση αλλά τελικά αναγκάστηκε επιτέλους να δεχτεί , δεν αποδεχόμαστε τη λογική των τριών αρνήσεων («μισθοί – δεν γίνεται», «μόνιμες προσλήψεις – δεν γίνεται», «ωράριο – δεν γίνεται» ) που αρχικά εισπράξαμε από το υπουργείο . Εδώ πρέπει νοσοκομειακοί γιατροί αποφασιστικά να προβάλλουν το σύνολο των δίκαιων διεκδικήσεών τους.

Δ. Σχετικά με το νέο ωράριο εργασίας των γιατρών φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει παγώσει προς το παρόν, μετά τις «διαπιστώσεις» από το υπουργείο ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας είναι τόσο μεγάλες που καθιστούν το συγκεκριμένο ωράριο, που είναι ουσιαστικά «κυκλικό» ωράριο, αδύνατο να εφαρμοστεί.

Ε. Σχετικά με την δρομολογούμενη αλλαγή του νόμου για την αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ, απορρίπτουμε την λογική της απόδοσης στο γιατρό του οικονομικού βάρους της Αστικής ευθύνης για αμέλεια, θεωρώντας τον σημερινό νόμο (της κάλυψης από το Νοσοκομείο των εξόδων αστικής ευθύνης του γιατρού ΕΣΥ για αμέλεια) σαν την τελευταία ασπίδα προστασίας του σήμερα φτωχοποιημένου και από υπερεργασία εξαντλημένου γιατρού, απέναντι στη «αχόρταγη» πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών που «ορέγονται» ζεστό χρήμα από τους τελευταίους μάλιστα γιατρούς που παραμένουν δημόσιοι λειτουργοί.

ΣΤ. Σχετικά με το δρομολογούμενο νομοσχέδιο για την Ιατρική εκπαίδευση, κατ’ αρχή θεωρούμε την δουλειά των ειδικευόμενων γιατρών καταλυτική και αναντικατάστατη για το ΕΣΥ συνολικά, παράλληλα όμως με όρους εκπαίδευσης και ελευθέρου χρόνου για μελέτη και ανάπαυση. Απορρίπτουμε τη χρήση τους σαν «δεκανίκι» ενός συστήματος που καταρρέει , με ατέλειωτες ώρες υποπληρωμένης δουλειάς, που γίνεται με αυτοσχεδιασμό και χωρίς εκπαιδευτική επίβλεψη. Η αξιολόγηση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων πρέπει να γίνεται με όρους εμπλουτισμού της γνώσης και εμπειρίας και όχι αυτής των «εξεταστικών κέντρων».

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για το αντίθετο, φαίνεται ότι τελικά προωθούνται σοβαρές αρνητικές ρυθμίσεις, με τελικές εξετάσεις για τίτλο ειδικότητας , που θα είναι πανελλήνιες, μόνο σε 3 πόλεις, μόνο 3 φορές τον χρόνο και με 3 διαφορετικούς «βαθμούς» για τους επιτυχόντες (με πιθανότατη την επίπτωση στην αξιολόγηση τους για διεκδίκηση θέσης ΕΣΥ και όχι μόνο).

Η ουσία των αλλαγών φαίνεται ότι θα είναι επίσης η μετακίνηση των ειδικευόμενων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την κάλυψη κενών σε … ειδικευμένους, αλλά και η μετατροπή του χρόνου ειδικότητας σε μια ατέρμονη εξεταστική διαδικασία εξετάσεων χωρίς καμία όμως ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα λαμβάνει χώρα η εκπαίδευση, του χρόνου εργασίας τους και του επιπέδου και της σχέσης τους με τους ειδικευμένους γιατρούς που θα τους εκπαιδεύουν .

Επίσης τεράστια ερωτηματικά εγείρονται για την «αξιολόγηση τμημάτων» ως «εκπαιδευτικά κέντρα».

Απαιτούμε :

Απάντηση από τη Διοίκηση , εντός ενός μηνός , σχετικά με τις αιτήσεις που θα κατατεθούν από τους γιατρούς μας, για εκκαθάριση των αποδοχών μας χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4093/2012 για την περίοδο 1/8/12 έως 28/2/18, αλλά και για το διάστημα από 1/3/18 και εφεξής ( όπως ακριβώς περιγράφει το ΣτΕ).

Να προχωρήσει από τη Διοίκηση δημιουργία τμήματος ΤΕΠ, με την ευκαιρία της κατάθεσης νομοσχεδίου που έρχεται, σχετικά με αλλαγή των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε να γίνει και δυνατή η προκήρυξη θέσεων Επιμελητών ΤΕΠ που θα τρέξει για το επόμενο διάστημα.

Να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις Επιμελητών ΕΣΥ όπου σήμερα υπηρετούν Επικουρικοί γιατροί οι οποίοι αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου.

Να προκηρυχθούν οι θέσεις νεφρολόγου , νευρολόγου και παθολόγου.

Να προσληφθούν επιτέλους οι τέσσερις επιμελητές Β που έχουν από πενταετίας κριθεί και να προχωρήσουν οι διαδικασίες στις άλλες τέσσερεις θέσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί.

Να προχωρήσει η διαπραγμάτευση της ΟΕΝΓΕ με το Υπουργείο, χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου να καταλήξει σε Συλλογική κλαδική σύμβαση εργασίας που θα αποκαθιστά τους μισθούς με αξιοπρεπές ωράριο εργασίας ( εξάωρη, πενθήμερη εργασία, με μια εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από αυτήν, πρωινό τακτικό ωράριο και συνολικά μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα) όπως από το 2008 ζητά η ΟΕΝΓΕ.

Διεκδικούμε επάνοδο μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, προσλήψεις μόνιμων επιμελητών, κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων επικουρικότητας, προσωρινότητας, ομηρίας και αναξιοπρέπειας, αναγνώριση του λειτουργήματός μας ως βαρέως και ανθυγιεινού , συνυπολογισμός του χρόνου εφημεριακής απασχόλησης στον συντάξιμο χρόνο με την συνεπακόλουθη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μέτρα για την ουσιαστικοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης ,σοβαρά κίνητρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος της μετανάστευσης των νέων γιατρών προς το εξωτερικό, κρατική χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών και μόνιμες προσλήψεις λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ, νομοθετικά μέτρα για την ανάσχεση της εκμετάλλευσης ιατρικών επιπλοκών από διάφορα «εξειδικευμένα» δικηγορικά γραφεία με προφανή στόχο το κέρδος, καμία αλλαγή στο νόμο για την Αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ.

Σχετικά με την εκπαίδευση των ειδικευομένων απαιτούμε, και στα πλαίσια της συζήτησης για τη Συλλογική Σύμβαση , την πρόσληψη κατ’ αρχής επαρκούς αριθμού ειδικευμένων γιατρών που θα βρίσκονται σε δημιουργική σχέση εκπαίδευσης με τους ειδικευόμενους, με συγκεκριμένο όμως πρόγραμμα εκπαίδευσης, μελέτης και διενέργειας ιατρικών πράξεων, κλιμακούμενων ανάλογα με το έτος εκπαίδευσης και την ειδικότητα. Χρειάζονται όμως για αυτό και ειδικευμένοι επιμελητές που δεν θα καταρρέουν από υπερεργασία , φτωχοποίηση και απαξίωση της δουλειάς τους, και δεν θα τελούν σε καθεστώς απειλής από αστικές ευθύνες του τύπου «αμέλειας» ούτε θα «ξεζουμίζονται» καταβάλλοντας «τρελά» ποσά στις εταιρείες ασφαλιστικής κάλυψης προκειμένου να τους προσφέρουν σχετική «προστασία». Θεωρούμε την ιατρική εκπαίδευση άμεσα συνυφασμένη με την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ συνολικά.