Μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Νιάρχος για την Υγεία


Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» υπέγραψαν σήμερα στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Στηρίζοντας την υγεία στην Ελλάδα».

Πρόκειται για δωρεά ποσού που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία.

Ευχαριστώντας τον Ανδρέα Δρακόπουλο, εκ μέρους του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δωρεά «πέρα από μια πράξη κοινωνικής ευθύνης και μια μεγάλη επένδυση».

Διευκρίνισε ότι η επένδυση αυτή είναι διαφορετική, καθώς η «ανταμοιβή της δεν είναι το κέρδος, με όρους αγοράς» αλλά το κοινωνικό όφελος.

Με αυτήν, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, εκατομμύρια συμπολίτες θα έχουν πρόσβαση σε νέες αναβαθμισμένες δομές και υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ποσό που δωρίζεται «θα πιάσει τόπο».

Επτά δράσεις

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται επτά κομβικού χαρακτήρα δράσεις, είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:

– Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ένα μεγάλο έργο, σε μια πόλη της Θράκης, η οποία «έχει ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας».

– Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αναγκών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

– Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου κτιρίου στον Ευαγγελισμό, στο χώρο που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων». Το κτίριο, όπως είπε, «έχουμε σκοπό να λειτουργήσει και ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ».

– Η προμήθεια και εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

– Η προμήθεια νέων μέσων αερομεταφοράς και η επισκευή των ήδη υφιστάμενων, με σκοπό την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

– Η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού όπως το ΠΕΤ – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, καθώς και μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, με αυτά που έχουν κατεξοχήν μια τέτοια δυνατότητα, να είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

– Η χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.