Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για την εργοδοτική αυθαιρεσία στην VresNET


Αθήνα 22 Μαρτίου 2018

Α.Π: 8688

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΕΝΓΕ

Καταγγέλλουμε τον εργοδότη της εταιρείας VresNET (εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου στην Καλλιθέα) Ηρακλή Μπάμζα, ο οποίος απέλυσε έγκυο εργαζόμενη στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης, της έκανε μήνυση για συκοφαντία και εξαπολύει μηνύσεις στους συνδικαλιστές που την υπερασπίζονται.

Η κ. Α.Μ. εργαζόταν στην εταιρία Vresnet και όταν έμεινε έγκυος, ο γιατρός της στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης – μέχρι τότε εργαζόταν κανονικά χωρίς καμία απουσία - , της χορήγησε κάποιες ημέρες αναρρωτική άδεια. Όταν επέστρεψε στη δουλειά, παρότι η εγκυμοσύνη της ήταν δηλωμένη εδώ και μήνες, ο εργοδότης της δεν αναγνώριζε τα χαρτιά της άδειας και εκτός αυτού, μέσω απειλών και φωνών της απαγόρευσε την εργασία της και την είσοδό της στην εταιρεία.

Η εργαζόμενη όμως δεν τα παράτησε. Διεκδίκησε το δικαίωμά της, απευθυνόμενη στο ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας, και στη συνέχεια στο συνδικάτο του κλάδου (ΣΕΤΗΠ). Βλέποντας ο εργοδότης τη στάση της, ξεκίνησε μια άνευ όρων σωρεία απειλών προς τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρίας του. Απαίτησε από τους ίδιους να πάψουν να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τη συνάδελφό τους, να πάρουν τη δική του θέση ώστε να “υπερασπιστούν τα συμφέροντα του εργοδότη τους”. Το εξωφρενικό είναι όταν τρεις εργαζόμενοι σήκωσαν κεφάλι και έκαναν την αυτονόητη κριτική υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφό τους, ο ίδιος τους απέλυσε αμέσως.

Ο εργοδότης προχώρησε στη συνέχεια σε μηνύσεις, καταρχήν στην ίδια την απολυμένη εργαζόμενη επειδή αντιστάθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία, και στη συνέχεια σε εργαζόμενο μέλος του Δ.Σ του ΣΕΤΗΠ και σε εργαζόμενο που κατέθεσε υπέρ της εργαζόμενης εγκύου στην Επιθεώρηση Εργασίας! Μόλις πρόσφατα μήνυσε το Δ.Σ ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης που εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην απολυμένη εργαζόμενη, με αποτέλεσμα να προσαχθούν οι εργαζόμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα.

Σαν μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί ταγμένοι/ες στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής με κάθε τρόπο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στην απολυμένη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εργαζόμενη και ζητάμε την δικαίωσή της. Τα εργασιακά δικαιώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και την μητρότητα-πατρότητα πλήττονται βάναυσα από την πολιτική της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε βασικό καθήκον μας να τα υπερασπιστούμε στο ακέραιο, μέχρι τέλους.

Θεωρούμε επίσης καθήκον μας να στεκόμαστε απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όπου και όταν εκφράζεται.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

22.03.2018