top of page

Θριάσιο: Να ανακληθεί η απόλυση της εργολαβικής τραπεζοκόμου


ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Να ανακληθεί η απόλυση της εργολαβικής τραπεζοκόμου

Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους σε σίτιση και καθαριότητα

Απλήρωτοι για τον μήνα Ιανουάριο παραμένουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο ενώ, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, η εργολαβική εταιρεία ΑΡΙΑΝΘΗ τους χρωστάει ακόμη μέρος του Δώρου Χριστουγέννων και μέρος της άδειας του 2017. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι ότι πλήρωσε τις αργίες και Κυριακές του Δεκεμβρίου χωρίς τη νόμιμη προσαύξηση.

Για να τους τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να μην διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, η εργοδοσία απέλυσε την υπεύθυνη των τραπεζοκόμων, που εργαζόταν εδώ και χρόνια στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο. Έφτασε στο σημείο να την κατηγορήσει ότι αυτή φταίει, που οι εργολαβικοί συνάδελφοι διεκδικούν το δίκιο τους.

Αντίστοιχα, στις καθαρίστριες που εργάζονται στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, η εργολαβική εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ έχει επιβάλει περικοπές από 20 έως 80 ευρώ στους μισθούς, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, ενώ πετσοκομμένο ήταν και το Δώρο Χριστουγέννων και ταυτόχρονα εντείνεται το κλίμα τρομοκρατίας από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιες οι καθαρίστριες, η εργοδοσία εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα τους πληρώσει το επίδομα αδείας και να απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους από ότι προβλέπει η σύμβασης της με το νοσοκομείο.

Παρέμβαση για την παραπάνω απαράδεκτη κατάσταση πραγματοποίησαν συνδικαλιστές του Π.Α.ΜΕ στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να αναπληρωθούν οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία και να τηρείται η σύμβαση για τον αριθμό των καθαριστριών που εργάζονται στο νοσοκομείο.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των Νοσοκομείων οδηγεί μόνο στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και σε παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς – πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Ενώ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «εκδίωξης των εργολάβων», τόσο στο ΘΡΙΑΣΙΟ όσο και σε πολλές άλλες δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων.

Αλλά και στις περιπτώσεις που έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις για πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (δηλαδή με ημερομηνία λήξης και πετσοκομμένα δικαιώματα) για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη), ο υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πρόκειται για μεταβατική περίοδο και θα ακολουθήσει η ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή μία άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης.

Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να εφαρμόζει την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης, σταθερής εργασίας.

Πολύτιμη βοήθεια στην πολιτική αυτή προσφέρουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στα περισσότερα νοσοκομεία, υπερασπίζονται τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προωθεί η συγκυβέρνηση και απορρίπτουν την πρόταση μας για μονιμοποίηση των εργολαβικών και των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της ΠΑΣΚΕ στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, που αν και αρχικά είχε συμφωνήσει, κατόπιν έκανε ότι μπορούσε για να εμποδίσει την εγγραφή των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί) στο Σωματείο Εργαζομένων. Βέβαια δεν τους πέρασε και πολλοί συνάδελφοι έγιναν μέλη του Σωματείου.

Απάντηση στην ασυδοσία των εργολάβων και τα κυβερνητικά σχέδια μπορεί να δώσει ο ενωμένος αγώνας όλων των εργαζομένων

Καλούμε τους συναδέλφους εργολαβικούς να ξεπεράσουν τόσο την εργοδοτική τρομοκρατία όσο και τις αυταπάτες που καλλιεργούν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές (νέοι και παλιοί). Να απαιτήσουν να γίνουν μέλη στα σωματεία εργαζομένων. Καλούμε τους μόνιμους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα των εργολαβικών συναδέλφων.

Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει είναι βασική απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για να ξαναρχίσει η καπιταλιστική ανάπτυξη και να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους. Γι’ αυτό, για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ που τους στηρίζουν.

Αυτός ο προσανατολισμός θα δώσει στον αγώνα μας το κατάλληλο περιεχόμενο και την προοπτική που χρειαζόμαστε για να αποκρούσουμε την επίθεση, να ανακτήσουμε τις απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, ώστε να αξιοποιούνται οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και τα επιτεύγματα της επιστήμης για την κάλυψη των αναγκών μας. Σε αυτόν τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να ανακληθεί η απόλυση της εργολαβικής συναδέλφισσας

Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα

Να ανακληθούν οι περικοπές στους μισθούς των εργολαβικών συναδέλφων

Να φύγουν οι εργολαβικές εταιρείες από τα νοσοκομεία

Να προσληφθούν οι εργολαβικοί και όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ) με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις σημερινές ανάγκες

Επιτροπή Αγώνα ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου



bottom of page