top of page

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Π.Γ.Ν.Ε


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, 6 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Π.Γ.Ν.Ε

Σήμερα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 13.30, συγκεντρωθήκαμε οι ιατροί του Π.Γ.Ν.Ε. έχοντας απαρτία για να συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Θέματα συζήτησης ήταν:

• Νέος Νόμος εφημεριών και βέτο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εφαρμογή του (Άρνηση πληρωμής εφημεριών που γίνονται με τον παλιό νόμο από Δεκέμβριο 2017 και μετά).

• Απλήρωτες υπεράριθμες εφημερίες 15 μηνών

• Έλλειψη ειδικευομένων

• Απολύσεις επικουρικών ιατρών

Μετά από ενημέρωση που έγινε από τα επίσημα όργανα της ΕΙΝΟΚΥΘ καθώς και μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίσαμε τα παρακάτω:

• Διεκδικούμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων:

1. Τακτικών εφημεριών Δεκεμβρίου 2017

2. Κομμένων εφημεριών του προηγούμενου αλλά και παλαιότερων ετών

3. Υπεράριθμων εφημεριών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2016, όλων των 12 μηνών του 2017 (Σύνολο 14 μήνες χωρίς να υπολογίζεται ο Ιανουάριος 2018)

• Ζητούμε εγγράφως επίσημη ενημέρωση και δέσμευση της διοίκησης ότι νομίμως εφαρμόζεται το παλαιό πρόγραμμα εφημέρευσης και ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή των εφημεριών, όχι μόνο των τακτικών αλλά και των υπεράριθμων που αναγκάζονται να κάνουν αρκετοί συνάδελφοι, λόγω των τραγικών ελλείψεων ιατρών ειδικών αλλά κυρίως ειδικευομένων.

• Απαιτούμε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των ιατρών στη λήψη ρεπό όπως ορίζει ο νόμος ακόμα και αν δέχονται πιέσεις από τους ανωτέρους τους.

• Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών

• Διεκδικούμε επαναφορά των επικουρικών ιατρών που έληξαν οι συμβάσεις τους

• Διεκδικούμε αυξήσεις μισθών σε όλες τις βαθμίδες ιατρών, εναρμονισμένες με τις αμοιβές των ιατρών του εξωτερικού ώστε η εναρμόνιση να μην είναι μόνο στο ωράριο αλλά και στις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές.

Ως νοήμονες άνθρωποι και εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού πηγάζει κυρίως από τη μαζική φυγή κυρίως των νέων ιατρών στο εξωτερικό, λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών των ιατρών (μισθός ειδικευομένου περίπου 1000 ευρώ και εφημερία 24 ωρών περίπου 60 ευρώ). Η επάνδρωση λοιπόν των νοσοκομείων θα γίνει δυνατή μόνο με επαναφορά αξιοπρεπών μισθών στους ιατρούς και όχι με την μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική των συνεχών μειώσεων και των αναδρομικών κρατήσεων που μόνο τους τελευταίους 3 μήνες έφτασαν σε ποσά των 300 ευρώ ανά μήνα.

Η τακτική των μνημονίων και της εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών οδηγεί την υγεία σε αδιέξοδο: Από τη μια δεν επιτρέπονται νέες προσλήψεις και από την άλλη με το νέο ωράριο εργασίας δεν επιτρέπεται στους ήδη εργαζόμενους να καλύπτουν τα κενά που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Ενημερώνουμε τη διοίκηση ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών πέραν του διαστήματος των 2 μηνών, ότι επιφυλασσόμαστε για την εφαρμογή του δικαιώματός μας στην επίσχεση εργασίας

Παρακαλούμε οι αποφάσεις και τα αιτήματά μας να κοινοποιηθούν και προς το υπουργείο υγείας καθώς τα περισσότερα από αυτά υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της διοίκησης του Π.Γ.Ν.Ε.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης Ιατρών του Π.Γ.Ν.Ε.

Τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΝΟΚΥΘ

Ο πρόεδρος του συλλόγου της ΕΙΝΟΚΥΘ

Χρήστος Δραγουμένης



bottom of page