ΟΕΝΓΕ: Απολογισμός της απεργίας


Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 31/1 και στα πλαίσια αυτά συναντήθηκαν με την ηγεσία του Υπ. Υγείας.

Ακολούθως η ΟΕΝΓΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Στο σχετική απόφασή της (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εκ μέρους των αγωνιζόμενων υγειονομικών στην συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία, επικουρικοί γιατροί και επικουρικοί νοσηλευτές. Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ήταν ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός και ο Αν. Υπουργός κ. Πολάκης.

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε, ότι η απόφαση της Ομοσπονδίας για κήρυξη απεργίας ήταν σωστή και επιβεβλημένη. Η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να συντάξει δελτίο τύπου χωρίς να απαντάει στην ουσία στα ερωτήματα που της τέθηκαν αναμασώντας γενικόλογες υποσχέσεις, η σπουδή που επιδεικνύουν κυβερνητικά παπαγαλάκια της να γράφουν ρυπαρογραφήματα, χλευάζοντας τους αγώνες μας, επιβεβαιώνουν την προσπάθειά της κυβέρνησης να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις για τους συναδέλφους μας».

Σε άλλο σημείο η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει πως: «Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι πρέπει να περιμένουμε να δημοσιευτεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να δούμε ποιό είναι το σκεπτικό. Τελικά αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο υπάρχον αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο (Σύνταγμα, Προεδρικά Διατάγματα κλπ.) κρίνει ότι η παράταση των συμβάσεων 1600 συναδέλφων επικουρικών (600 γιατροί και 1000 λοιπό επικουρικό προσωπικό) δεν ήταν νόμιμη.

Για μία ακόμη φορά επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης. Ισχυρίστηκε ότι θα φροντίσει οι 600 επικουρικοί γιατροί που θίγονται από την συγκεκριμένη απόφαση του κλιμακίου Ε.Σ, να εξαντλήσουν την θητεία τους που λήγει 31/12/2018.

Στα επίμονα ερωτήματα μας με ποιό τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι δε θα απολυθούν και ότι θα συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά μετά την δημοσίευση της απόφασης δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση».