Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους


Αθήνα 22 Ιανουαρίου 2018

Α.Π: 8544

ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ

Με αφορμή νέες καταγγελίες τόσο από την Ένωση Φθιώτιδας όσο και από συναδέλφους αναισθησιολόγους που υπηρετούν στο νοσοκομείο Χαλκίδας και σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα) επανερχόμαστε στην απαράδεκτη, αυθαίρετη τακτική της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Νοσοκομείου Λαμίας να καλύπτουν σοβαρότατα κενά σε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς με «εντέλλεσθε» για εξαναγκασμό:

-σε εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών των συναδέλφων του Νοσοκομείου της Λαμίας.

-σε διαρκείς μετακινήσεις συναδέλφων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να εφημερεύουν και να μπαλώνουν τρύπες.

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είχε αναδείξει το πρόβλημα πριν από ένα χρόνο, όταν αντιπροσωπεία της είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο Λαμίας. Δυστυχώς οι απαράδεκτες πρακτικές συνεχίζονται με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν φτάσει στα όρια της πνευματικής και σωματικής εξουθένωσης.

Ιδιαίτερα οξυμμένο είναι το πρόβλημα των αναισθησιολόγων που μετακινούνται διαρκώς από άλλα νοσοκομεία, που και αυτά στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων για να εφημερεύουν στο νοσοκομείο της Λαμίας. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες για αναγκαστικές μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να εφημερεύουν και στην Αχαΐα με εντολή του διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Είναι υποκριτικό το Υπουργείο Υγείας από τη μία να «αναγνωρίζει» την ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την επιλογή της ειδικότητας της αναισθησιολογίας από νέους πτυχιούχους ιατρικής και από την άλλη να «μετατρέπει» την αναισθησιολογία σε ... νομαδική ειδικότητα.

Απαιτούμε για άλλη μια φορά να σταματήσουν άμεσα οι αυθαιρεσίες και να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.