24ωρη απεργία στο ΕΣΥ σήμερα


Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα Παρασκευή τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί (μέσα από το θεσμικό τους όργανο την ΟΕΝΓΕ) έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο με τα 50 προαπαιτούμενα, ενόψει της Τρίτης Αξιολόγησηςπου ολοκληρώνεται.

Το άρθρο που προβληματίζει εντονότατα τον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών, είναι η δυσκολία για την πραγματοποίηση μιας απεργίας, ρύθμιση που περιστέλλεται σε μεγάλο βαθμό με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Την απεργία της ΟΕΝΓΕ, στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλώντας όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ: «Η κυβέρνηση με τις γνωστές διαδικασίες fast-track φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 12/1, νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο 600 σελίδων με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης». Νέα ασφυκτικά μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» και καταστολής των αγώνων με προμετωπίδα το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία. Επέκταση των πλειστηριασμών, νέος πέλεκυς στα οικογενειακά επιδόματα πολύτεκνων, στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο, στα επιδόματα αναπηρίας».

Τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι: η υπεράσπιση του κατακτημένου με αγώνες και θυσίες δικαίωμα στην απεργία, η απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, η υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, η κατάργηση του νομοθετικού «εκτρώματος» που διευθετεί το χρόνο εργασίας, η αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών. Επίσης, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής, κανένας συμβασιούχος, να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό.