Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια στο πολυνομοσχέδιο


Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα την ολομέλεια της Βουλής. Τρίωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου η ΠΟΕΔΗΝ.

Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετούνται μόνον τα έκτακτα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) αντιδρούν στην διάταξη του πολυνομοσχεδίου που καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Η ΕΝΙΘ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η απεργία γίνεται «για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, την απαγόρευση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, για πενθήμερη εργασία, εξάωρη ημερησίως και 38ωρη εβδομαδιαίως, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, για την αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών, για να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής και κανένας συμβασιούχος, για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία».

Τρίωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ τη Δευτέρα

Παράλληλα, τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην στάση εργασίας και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα (Πλατεία Κλαυθμώνος, 12:30 μ.μ. )και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προς αποφυγήν περικοπής ή περιορισμού του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας διεκδικώντας μάλιστα την αύξηση του αλλά και την επέκτασή του και σε άλλες ειδικότητες. Επίσης, διεκδικούν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ αντιτίθενται και στην κυβερντητική πρόταση για τις απεργίες.

Με την στήριξη του ΠΙΣ οι κινητοποιήσεις

Την στήριξη των κινητοποιήσεων των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «οι ιατροί και οι λοιποί υγειονομικοί διεκδικούν το δικαίωμα των εργαζομένων στις απεργία το οποίο καταστρατηγείται με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο».