Λύση για τους επικουρικούς από το Ελεγκτικό Συνέδριο


Λύση έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο θέμα των απλήρωτων μέχρι και τέσσερις μήνες επικουρικών γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μετά τη χθεσινή ενημέρωση των μελών του από τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών που πραγματοποίησαν στάση εργασίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση της μισθοδοσίας των συναδέλφων τους.


Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν», το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε θετική απόφαση -η οποία θα δημοσιευτεί εντός των ημερών- για την πληρωμή των δεδουλευμένων μηνών των περίπου 500 επικουρικών γιατρών που στελεχώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ήταν ότι οι επίτροποι που εγκρίνουν τις πληρωμές των επικουρικών γιατρών επικαλούνταν τους αντεργατικούς νόμους και έκριναν ότι η δαπάνη για την πληρωμή των μισθών τους δεν ήταν σύννομη επειδή η συνολική διάρκεια απασχόλησής τους υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι παραμένουν και καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πέραν του 24μηήου πρέπει και να λάβουν κανονικά τη μισθοδοσία τους.

Σημειώνεται ότι χθες τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συναντήθηκαν με τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν αυτό συνεδριάσει για το θέμα των επικουρικών γιατρών και εξέθεσαν την αγωνία των συναδέλφων τους και τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν παραμένοντας απλήρωτοι για τρεις και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τέσσερις μήνες.

Η έκκληση των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών για θετική έκβαση της υπόθεσης των επικουρικών γιατρών τους όπως διαφαίνεται εισακούστηκε από τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους πριν τις γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ τονίζουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει οριστική λύση και να βάλει ένα τέλος στην αγωνία των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία που κατά κοινή ομολογία καλύπτουν ζωτικές ανάγκες.