Απόφαση Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ για ΕΚΑΒ


Αθήνα 12 Δεκεμβρίου 2017

Α.Π: 8442

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 7/12/17

Με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες νοσοκομειακών και αγροτικών γιατρών από την περιοχή της Φθιώτιδας, ξανατονίζουμε την απαράδεκτη πρακτική αρμοδίων του ΕΚΑΒ να απαιτούν την κάλυψη κενών σε διασώστες από γιατρούς της ΠΦΥ ή των νοσοκομείων για διακομιδές ασθενών και την εξίσου απαράδεκτη πρακτική διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ να συναινούν σε τέτοιες απαιτήσεις «εντέλλοντας» γιατρούς νοσοκομείων – Κ.Υ – ΠΙ να εγκαταλείπουν τα ιατρικά τους καθήκοντα προκειμένου να καλύπτουν ελλείψεις πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών.

Η απαράδεκτη αυτή πρακτική είχε επισημανθεί στις αρχές του έτους όσον αφορούσε τότε το νοσοκομείο Ζακύνθου και τους αρμόδιους του τομέα ΕΚΑΒ Πάτρας, είχε διευθετηθεί με ενέργειες της διοίκησης του ΕΚΑΒ μετά από τις τότε καταγγελίες μας όμως βλέπουμε να επανέρχεται σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου σε περιπτώσεις που υπάρχει ενυπόγραφη γνωμοδότηση πως δεν απαιτείται συνοδεία γιατρού για διακομιδή ασθενούς, αρμόδιοι του ΕΚΑΒ να την απαιτούν επικαλούμενοι ελλείψεις διασωστών – πληρωμάτων και διοικητές νοσοκομείων ή ΥΠΕ (εν προκειμένω της 5ης ΥΠΕ) να την εντέλλουν.

Μάλιστα το θέμα τέθηκε πρόσφατα από την ΟΕΝΓΕ προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ σε συνάντηση που έγινε στην Λάρισα χωρίς να δοθεί καμία απολύτως απάντηση. Τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης τόσο των νοσοκομείων και Κ.Υ όσο και του ΕΚΑΒ είναι γνωστά και αποτελούν αντικείμενο αγωνιστικής διεκδίκησης από την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις της, συνολικά από το υγειονομικό κίνημα, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες.

Είναι απαράδεκτο και δεν γίνεται ανεκτό οι γιατροί και νοσηλευτές των υποστελεχωμένων νοσοκομείων – Κ.Υ – ΠΙ να «διατάσσονται» να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για να καλύπτουν ελλείψεις προσωπικού σε διασώστες του ΕΚΑΒ. Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άμεση και οριστική λύση του θέματος. Καλούμε τους γιατρούς των νοσοκομείων και της ΠΦΥ να μην ακολουθούν τέτοιες «εντολές» επικίνδυνες για τους ασθενείς.

Προειδοποιούμε τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων πως θα εξαντλήσουμε όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών ΕΣΥ και υπηρεσίας υπαίθρου.