ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ι.ΘΕ.Λ


04/12/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ι.ΘΕ.Λ

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ –ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ Π.ΠΙ.ΛΕΙΨΩΝ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Στις 25/11/2017 και στις 29/11/2017 πραγματοποιήθηκε Γ.Σ των μελών της Ένωσης

Βασικά θέματα συζήτησης

· Ο Αντεργατικός νόμος έκτρωμα για την «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των Ιατρών που σμπαραλιάζει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και φέρνει την πλήρη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων .

· Η παράνομη μη απόδοση των κινήτρων στέγης ( Ν 1881/1990 ) από το 1998 στους Ιατρούς του Κρατικού θεραπευτηρίου –Νοσοκομείου Λέρου –Κ.Υ.Πατμου –Π.Π.Ι Λειψών –Αγαθονησιου με ευθύνη των Διοικήσεων διαχρονικά του Κ.Θ.-Νοσοκομείου Λέρου .

· Η Διακοπή κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής από τους Ιατρούς του Κ.Θ.-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

Η Κυβέρνηση επιδιώκει ,με εξουθενωμένους εργαζόμενους, δεδομένων των τραγικών ελλείψεων και της εντατικοποίησης της εργασίας ,με απλήρωτη εργασια,με τσακισμένα μεροκάματα , με ελαστικές σχέσεις εργασίας ,να ¨διασφαλισει¨την ¨εύρυθμη ¨λειτουργία των Νοσοκομείων .

Οι προθέσεις της κυβέρνησης φαίνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ,η δαπάνη για τα νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια ευρώ

Στην πρόσφατη συνάντηση της Ένωσης (9/10/2017) με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Π.ΠΟΛΑΚΗ εκτός των άλλων διεκδικήσεων για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας των νησιών μας ,είχαμε ζητήσει την παραμονή των κινήτρων ,παρά όμως τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού για την παράταση της διαδικασίας κατάργησης και την προσπάθεια για παραμονή τους ,αιφνιδιαστικά χωρίς καμιά προειδοποίηση διεκόπη η καταβολή τους .

Η Ένωση επισημαίνει ότι η διακοπή των κινήτρων που είχαν θεσμοθετηθεί το 1990 (αρθ 11παρ.38 του Ν.1881/1990 ) αποτελεί υπέρμετρη μείωση (περίπου 30% ) των αποδοχών των Ιατρών που προστίθεται στις μισθολογικές μειώσεις που έχουμε υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και συνεχίζονται με το νέο Ιατρικό μισθολόγιο .

Η Διακοπή των ανωτέρω κινήτρων ξεκίνησε ήδη από το 2015 για τους Γιατρούς του Κ.Υ.Πατμου –Λειψών –Αγαθονησιου ,ενώ με την ερμηνευτική - εφαρμοστικη εγκύκλιο του Ν4272/2017 για τα ειδικά μισθολόγια κόβονται, με αυθαίρετη ερμηνεία ,προθύμων (Διοίκησης του Νοσοκομείου Λέρου προφανώς σε συνεργασία με το Υπουργείο) και από τους γιατρούς που υπηρετούν στις μονάδες υγείας Λέρου .

Τα κίνητρα αποσκοπούσαν στην στελέχωση του θεραπευτηρίου Λέρου και των αποκεντρωμένων μονάδων του της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κ.Υ.Πατμου ,Λειψων,Αγαθονησιου ) που λειτουργούν στις παραμεθόριες περιοχές .

Ο Νομοθέτης θεσπίζοντας το άρθρο 11 του νόμου 1881/1990 προέβλεπε στην ενίσχυση του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου σε προσωπικό για να ¨στηρίξει ¨και να προωθήσει ¨την λεγόμενη ¨ψυχιατρική μεταρρυθμιση¨την δεκαετία του 90 .Σήμερα βέβαια έχουμε σε εξέλιξη το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών Νοσοκομείων με οδηγίες της Ε.Ε. εφαρμοζόμενες από τις κυβερνήσεις (Χανιων,Πετρας Ολύμπου ,Κέρκυρας ,Τρίπολης , Νταου Πεντέλης)

Η κατάργηση των των κινήτρων με την υπέρμετρη μείωση των μηνιαίων αποδοχών ,σε σχέση και με τα Ιατρικά καθήκοντα που ασκεί ο καθένας μας ,την σοβαρή υποστελεχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών ,ενόψει και των ιδιαίτερων συνθηκών που συναρτώνται από την ακριτική περιοχή αποτελεί ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη .

Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος της ερήμωσης του Νοσοκομείου από γιατρούς (οι περισσότεροι που υπηρετούν έχουν κλείσει την πενταετία και έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης ) της μη προσέλκυσης άλλων που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του νησιού .

Η Γ.Σ. των Ιατρών αποφάσισε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας 1. 3(τρεις ) ημέρες Δευτέρα 27/11,Τριτη 28/11,Τεταρτη 29/11/2017 από τις 09πμ έως 12πμ . Γενική Συνέλευση την Τετάρτη ώρα 11πμ επανεκτίμηση της κατάστασης 2. 2 (Δυο) ημέρες 4/12 Δευτέρα ,Τριτη 5/12/2017 Γενική συνέλευση την Τετάρτη 6/12/2017 και ώρα 11πμ . Επίσης η Ένωση επικοινώνησε με τον Υπουργό Υγείας ζητώντας συνάντηση προς επίλυση του προβλήματος ,προς το παρόν δεν απαντήθηκε η αίτηση της Ένωσης .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

· ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΤΟΥ Ν.1881/90

· ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Θ.-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

· ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ Κ.Θ.-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ –Κ.Υ ΛΕΡΟΥ –ΠΑΤΜΟΥ Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Επίσης η Ένωση συμμετέχει στους αγώνες της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) για τους συναδέλφους επικουρικούς Ιατρούς που παραμένουν απλήρωτοι ,διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων και την μονιμοποίηση τους .Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων .Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα .

ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

5 ΗΜΕΡΟ -30 ΩΡΟ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΡΕΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να συμμετέχουν στον αγώνα μας για σύγχρονες δημόσιες δωρεάν για όλους παροχές υγείας ,να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους που αντιστέκονται στο σμπαράλιασμα της ζωής τους .

Οι εργαζόμενοι με συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας !

Η Ένωση καλεί επίσης τον Ιατρικό Σύλλογο Καλύμνου και την Ένωση Υπαλλήλων Κρατικού Θεραπευτηρίου –Νοσοκομείου Λέρου να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα της .