ΕΡΤ: Προσλήψεις και όχι απολύσεις απαιτούν ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ


Τα νοσοκομεία θα έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό έως το τέλος του 2018, υποστηρίζουν γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι, έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23/11 συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή εμπλοκή στη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών.

Με αιτήματα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, καμία απόλυση επικουρικού γιατρού και κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρείας τους, η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησαν και 4ωρη (11.00 – 15.00) στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Αντιπροσωπεία των γιατρών και των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Το θέμα της καταβολής της μισθοδοσίας του Οκτωβρίου στους 500 επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας στην ίδια θέση και γι’ αυτό η πάρεδρος δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής τους, θα εξετάσει το ελεγκτικό συνέδριο.

Οι προσδοκίες τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και των εκπροσώπων Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, στρέφονται στο Ελεγκτικό συνέδριο εκτιμώντας και με νομικά επιχειρήματα πως η απόφασή του θα δώσει το χρόνο στο αρμόδιο υπουργείο να πραγματοποιήσει τις προσλήψεις 2.000 γιατρών σε διάστημα ενός έτους.

Αιτήματα

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων των επικουρικών γιατρών και να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων του προσωπικού που απασχολείται με ελαστικές μορφές εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις στηρίζουν με ανακοινώσεις τους ο Πανελλήνιο Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Σ. Πατραμάνη], ΑΠΕ-ΜΠΕ