Αποδομούν την προπαγάνδα Ξανθού, Πολάκη οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Πρέβεζας


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΝ Πρέβεζας, μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που ζητούν την άμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου, που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κωνσταντίνος Κύρλας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας Γιώργος Πούμπης, η Δήμητρα Ψόχιου, εκπροσωπώντας τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου, η Ελένη Περιστέρα εκ μέρους των συμβασιούχων στη διοίκηση του ΓΝ Πρέβεζας και ο Γιάννης Τριάντης, από τους εργαζόμενους στη φύλαξη του Νοσοκομείου.

Η Επιτροπή κατήγγειλε απληρωσιά του επικουρικού προσωπικού και των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και προανήγγειλε κινητοποιήσεις (την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στις 11.30 το πρωί και μετά στη διοίκηση του Νοσοκομείου στις 12.30 το μεσημέρι) με αιτήματα:

  • Άμεση καταβολή δεδουλευμένων

  • Άμεση παράταση στις συμβάσεις εργαζομένων ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με ίσα δικαιώματα για όσους καλύπτουν πάγιες και ζωτικές ανάγκες


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Κύρλας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας εργάζονται αυτή τη στιγμή 35 άτομα με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Διαρκώς ένας αριθμός ατόμων που ήταν μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιοδοτήθηκαν, αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από έναν αριθμό εργαζομένων, που ενώ καλύπτουν διαρκείς και ζωτικές ανάγκες, δεν έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Υπάρχει μία πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στο Νοσοκομείο. Είναι το επικουρικό προσωπικό, ιατρικό και μη, που εργάζεται στο Νοσοκομείο με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν συμβόλαιο χρόνου, δηλαδή είναι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης. Και σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό εργάζονται με μειωμένα δικαιώματα, όπως π.χ. αν αρρωστήσει κάποιος και πάρει άδεια δε θα την πληρωθεί, δεν έχουν δικαίωμα σε ειδικές άδειες όπως γονική κτλ.

Αυτοί οι εργαζόμενοι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας τους έχουν μείνει απλήρωτοι. Όπως π.χ. υπάρχουν εργαζόμενοι από το επικουρικό προσωπικό, στους οποίους για δεύτερο μήνα δεν έχει καταβληθεί η τακτική μισθοδοσία και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να περάσουν και τις γιορτές απλήρωτοι. Επίσης οι εργαζόμενοι αυτοί είναι με ημερομηνία λήξης. Αυτό δε το λέμε εμείς. Το είπε ο Υπουργός Υγείας σε μία πρόσφατη συνέλευση που είχε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την ΠΟΕΔΗΝ. Είπε ότι όταν λήξουν οι συμβάσεις δε θα ανανεωθούν μελλοντικά.

Μια άλλη κατηγορία στο ΓΝ Πρέβεζας που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι εκείνοι που έχουν συμβάσεις έργου. Στο Νοσοκομείο μας είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, 9 καθαρίστριες, που εργάζονται με αυτού του τύπου τη σύμβαση. Αυτοί οι εργαζόμενοι, είναι σε ένα εργασιακό πλαίσιο ακόμη χειρότερο από αυτό των επικουρικών. Χαμηλότερες αμοιβές, λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Επίσης και αυτοί για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν μείνει απλήρωτοι. Επίσης είναι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης.

Τώρα οι συμβάσεις λήγουν και θα επαναπροκηρυχθούν. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα ορισμένοι να μείνουν άνεργοι και θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σε τρεις συναδέλφους από την καθαριότητα, δεν τους δόθηκε καν το δικαίωμα με ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Εμείς το καταγγέλλουμε. Θέλουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να συμμετέχουν οι συνάδελφοι.

Τρίτη κατηγορία στο Νοσοκομείο μας είναι οι εργαζόμενοι σε εργολάβο. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία ζουν και βασιλεύουν. Στο Νοσοκομείο μας υπάρχουν εργολάβοι στη φύλαξη και τη διανομή τροφίμων. Κατά τη γνώμη μας αυτή είναι η κατηγορία των εργαζομένων που δουλεύει με ακόμη χειρότερες εργασιακές σχέσεις.

Θεωρούμε απαράδεκτο εν έτει 2017 να υπάρχουν εργολαβικοί εργαζόμενοι, όχι μόνο στα Νοσοκομεία, αλλά και γενικά. Το καταγγέλλουμε και παλεύουμε να καταργηθεί.

Τέλος, υπάρχουν εργαζόμενοι στο ΓΝ Πρέβεζας από τον ΟΑΕΔ και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Και αυτοί είναι με ημερομηνία λήξης. Και αυτοί στη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας, βρίσκονται στο νοσοκομείο. Εργαζόμενοι με μειωμένα δικαιώματα. Αυτό είναι εντελώς παράλογο. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα που έχουν εκπαιδευτεί, καλύπτουν ζωτικές ανάγκες και χρειάζονται, τους λένε… τέλος σύμβασης».

Στη συνέχεια έβαλε ένα πολιτικό πλαίσιο, καθώς τα νοσοκομεία λειτουργούν ως επιχειρήσεις και θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν αυτή τη λογική με όρους κινηματικούς.

Ο Πρόεδρος των ιδιωτικών υπαλλήλων Γιώργος Πούμπης, με τη σειρά του τόνισε:

«Η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας αποτελεί συνειδητή επιλογή όλων των αστικών κυβερνήσεων. Και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν στη λογική της ανταποδοτικότητας. Παντού υπάρχουν κέρδη και ζημίες. Το δωρεάν σύστημα υγείας αποτελεί κόστος για το αστικό κράτος. Και προσπαθούν να το μετακυλήσουν. Δίνουν έργα φύλαξης σε επιχειρηματίες.

Και στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί μερική απασχόληση, απλήρωτη εργασία, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, μονοήμερες συμβάσεις κτλ. Συν την εργοδοτική τρομοκρατία στα κεφάλια των εργαζομένων. Αυτά τα μέτρα δεν ξεφυτρώνουν από τον ουρανό. Υπάρχει κοινή στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων. Θέλουν να δημιουργήσουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τα αφεντικά» και πρόσθεσε:

«Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύουν το πόσο σημαντική είναι σήμερα η πάλη για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που βρίσκεται στην προμετωπίδα του κινήματος. Η πάλη για την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για να μη βρίσκονται οι εργαζόμενοι ξεκρέμαστοι σε κάθε κλάδο, για να μη γίνονται οι εργαζόμενοι βορά για τους εργοδότες».