Κλιμάκωση του αγώνα για τους επικουρικούς γιατρούς


Κάλεσμα στις Ενώσεις να προγραμματίσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα, απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις 23 Νοέμβρη, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της Ομοσπονδίας για τους επικουρικούς γιατρούς, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ καθώς επίσης και επικουρικοί από διάφορα νοσοκομεία.

Αναφερόμενη στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ΟΕΝΓΕ αναφέρει τα εξής:

«Επισημάναμε ότι όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι συνάδελφοι επικουρικοί από τον Οκτώβριο αλλά κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πριν καν λήξουν οι συμβάσεις, από τη στιγμή που οι επίτροποι, επικαλούμενοι το υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, κρίνουν ότι η ανανέωση των συμβάσεών τους είναι μη νόμιμη.

Απαιτήσαμε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και για το το οποίο η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη.

Ο υπουργός Υγείας “έχυσε κροκοδείλια δάκρυα”, λέγοντας ότι “δεν θέλουμε ανθρώπους να δουλεύουν απλήρωτοι” και επανέλαβε το γνωστό αφήγημα ότι “ευθύνονται οι επίτροποι οι οποίοι αρνούνται να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής” και ότι “έχουμε την ευθύνη να παρακάμψουμε τις αντιδράσεις άμεσα, γρήγορα και τελειωτικά”. Το πρόβλημα όμως παραμένει και οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη απορριπτική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος δεν έχει ακόμα ορισθεί, με αποτέλεσμα η αγωνία των συναδέλφων να παρατείνεται.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι οι επικουρικοί γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ θα απολυθούν όταν λήξουν οι συμβάσεις τους. Ισχυρίστηκε ότι στις περιπτώσεις που η σύμβαση λήγει μετά τη λήξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, για το υπόλοιπο της θητείας η μισθοδοσία θα γίνεται από το νοσοκομείο.

Όμως στο εύλογο ερώτημά μας “γιατί σήμερα στις περιπτώσεις που δεν έρχονται τα αντίστοιχα χρήματα από το ΕΣΠΑ, οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι σε πολλά νοσοκομεία;” δεν δόθηκε σαφής απάντηση. Γενικά για τα θέματα των επικουρικών που η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ειπώθηκε πως θα σταλεί από το υπουργείο προς την ΟΕΝΓΕ γραπτή ενημέρωση.

Για τους υπόλοιπους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς είπε ότι οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται μετά τη λήξη της θητείας και εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης ΥΠΕ, τότε μόνο θα τις καταλαμβάνουν οι ήδη υπηρετούντες. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση είναι να υπάρχει η ανάλογη πίστωση. Δηλαδή, η στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας θα εξαρτάται από το αν οι δημόσιες μονάδες Υγείας εξασφαλίζουν έσοδα από τη λειτουργία τους σαν επιχειρήσεις, από τη στιγμή που το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται από τα “ίδια έσοδα” που προέρχονται από την πώληση των υπηρεσιών στους ασθενείς, και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Και αυτό όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι “οι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες”. Όταν οι ανάγκες σε μόνιμους γιατρούς είναι πολλαπλάσιες και οι θέσεις που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις.

Για μία ακόμη φορά απαιτήσαμε να μπει τέλος στη εργασιακή ομηρία των συναδέλφων και να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός.

Στη συνάντηση καταγγείλαμε ότι πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του νομοθετικού εκτρώματος που ελαστικοποιεί το ωράριο, πρόθυμοι διοικητές σπεύδουν να ζητήσουν από τους γιατρούς την υπογραφή της δήλωσης συναίνεσης υπέρβασης του 48ώρου, το γνωστό “opt out”.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι μέχρι να βγει η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση τα προγράμματα των εφημεριών θα καταρτίζονται με τον παλιό τρόπο και μας ενημέρωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για αυτό το θέμα την 1η Δεκέμβρη με τους διοικητές.

Καμία αναμονή. Καμία αυταπάτη. Ο δρόμος του αγώνα, της συλλογικής μαζικής διεκδίκησης είναι μονόδρομος.

Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Καλούμε τις Ενώσεις να προγραμματίσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές πάλης, συμπεριλαμβανομένης και της επίσχεσης εργασίας. Επειδή υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων επικουρικών ότι τους ασκούνται πιέσεις και απειλούνται με κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρήσουν σε επίσχεση, ξεκαθαρίζουμε ότι η επίσχεση εργασίας είναι αναφαίρετο νόμιμο δικαίωμά τους. Έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της ΟΕΝΓΕ η οποία θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο στο δίκαιο αγώνα τους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους».