Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας


Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική στάση εργασίας (12.00 - 15.00) και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή η κυβέρνηση με τη διαδικασία του επείγοντος, για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών». Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ απευθύνει και η ΕΙΝΑΠ.

Για το παραπάνω θέμα, η ΟΕΝΓΕ καλεί εκτάκτως τα ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 8 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ.


Το νομοσχέδιο, κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα δικαιώματα των εργαζομένων, «διευθετεί - ελαστικοποιεί το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών, απορρυθμίζει τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία της οποίας έχει αποφασίσει επίσης την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλειας της Βουλής (Πέμπτη ή Παρασκευή). Παράλληλα,, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει «τις πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει “fast track” το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο για το “χρόνο εργασίας” των νοσοκομειακών γιατρών».

Όπως αναφέρει, «η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά “επείγοντος” αλλά “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” με προφανή στόχο να αιφνιδιάσει και να αποσοβήσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάποιο παρόμοιο προηγούμενο όπου δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με διαδικασία "αυθημερόν". Είναι προφανές ότι αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών».

Η ΟΕΝΓΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και σε άλλα σωματεία και φορείς, σημειώνοντας πως «το νομοσχέδιο πρέπει να βρει τη συνολική καταδίκη και τον συντονισμένο αγώνα για την απόσυρσή του, την καταψήφισή του. Συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί ανοίγει το δρόμο για ανατροπές στο χρόνο εργασίας και στους άλλους κλάδους».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ το αντεργατικό έκτρωμα:

- Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.

- Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.

- Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.

- Καθιερώνει το “opt out”, δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.

Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί “ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού” είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση.

Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς.

- Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. Μας θέλουν απίκο 24ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε.

Απύθμενο το θράσος τους!

Δώδεκα ώρες δουλειά - δώδεκα ώρες ανάπαυση και αυτό υπό αίρεση αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επιτρέπεται "παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας".

Με εξουθενωμένους γιατρούς θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων;

Αυτό είναι το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν σε μας και τους ασθενείς μας.

Τους προειδοποιούμε! Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν θα κοιτάμε σαν χάνοι να διαλύουν τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

  • Όχι στο ελαστικό ωράριο. Όχι στην ελαστική ζωή.

  • 5ήμερο, 6ωρο - 30ωρο - Μια εφημερία την εβδομάδα, με ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

  • Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν υγεία για όλο το λαό.