ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ


Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Μια σειρά από ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας των γιατρών, τα συμβούλια κρίσης τους, καθώς και θέματα ΕΟΠΥΥ κ.ά. περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο εναρμονίζεται μετά από καιρό ο χρόνος εργασίας των γιατρών ΕΣΥ με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε κυρώσεις από την Ε.Ε., καθώς υπήρχε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε την χώρα να συμμορφωθεί στα κοινοτικά ισχύοντα σε σχέση με την οργάνωση του χρόνου των γιατρών, τις εφημερίες και τον χρόνο ανάπαυσής τους.

Η χώρα είχε αναλάβει από το 2016 την υποχρέωση να παρουσιάσει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση όλων των σχετικών θεμάτων. Στο νομοσχέδιο καθιερώνεται επτάωρη πρωινή και πενθήμερη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών είναι υποχρεωτική για όλους τους γιατρούς κάθε βαθμίδας, ενώ οι ειδικευόμενοι πραγματοποιούν μόνο ενεργές εφημερίες.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές εφημερεύουν καθημερινά και καταρτίζουν μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών. Με απόφαση του υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ ορίζονται τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες Υγείας των ΔΥΠΕ που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Η ημερήσια ανάπαυση των γιατρών σε καθημερινή βάση είναι 12ωρη και συνεχής και επιτρέπεται παρέκκλιση μόνο για λόγους λειτουργίας τη υπηρεσίας και συνέχειας της φροντίδας υγείας. Επίσης, το νομοσχέδιο καθιερώνει το ατομικό opt out, δηλαδή υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 48 ώρες στις 60 ώρες, εφ’ όσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο γιατρός και τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Στις εφημερίες ετοιμότητας η συνολική η διακεκομμένη απασχόληση στον χώρο εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 ώρες συνολικά.

Εξαιρέσεις υπάρχουν σε περιπτώσεις ανάγκης ή σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, ωστόσο και τότε προβλέπεται η χορήγηση του αντίστοιχου ρεπό. Σημειώνεται ότι η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει 30ωρο εργασίας, πενθήμερης, με 6ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα.