Ζάκυνθος: Επανήλθε η ηρεμία στο Νοσοκομείο!


Σε ήρεμο κλίμα που δε θύμιζε σε τίποτα την ένταση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου και το αίτημα για να λάβουν γνώση του πορίσματος της Επιτροπής Πέτρου που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των Εργαζομένων και της ΕΝΙΖ έγινε τελικά αποδεκτό.

Το αίτημα υπέβαλαν ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Π. Καψαμπέλης που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου ως αιρετός εκπρόσωπος των νοσοκομειακών ιατρών και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Ευ. Τσώλας που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο ως αιρετός εκπρόσωπος του Συλλόγου.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που είχε μοναδικό θέμα συζήτησης το πόρισμα διεκόπη προκειμένου να χορηγηθούν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αντίγραφα του πολυσέλιδου κειμένου συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Πέτρου και αναμένεται να επαναληφθεί σε νέα ημερομηνία που θα ορίσει η Διοίκηση.

Ελπίδα όλων είναι η παραπάνω εξέλιξη να δρομολογήσει την αποκατάσταση της ηρεμίας και της ισορροπίας που έχει τόσο ανάγκη το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού και να απαλείψει ακόμη και την τελευταία σκιά που σκεπάζει τα όσα συνέβησαν πριν από ένα χρόνο στο Νοσοκομείο.

Το ενδιαφέρον της Κοινής Γνώμης μοιραία στρέφεται στο περιεχόμενο του πορίσματος λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις έντονες επιφυλάξεις που διατηρούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι γιατροί για τα αίτια των επιπλοκών στα χειρουργεία, αφετέρου τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης μετά την ολοκλήρωση των ΕΔΕ που διενεργήθηκαν στο Νοσοκομείο ότι «επιπλοκές σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων».

Ο κύκλος των αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στη Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κλίμα στο Νοσοκομείο, θα πρέπει να λήξει άμεσα χωρίς όμως να υπάρχει τελικά καμία σκιά ή αναπάντητο ερωτηματικό σχετικά με το θάνατο της νεαρής συμπατριώτισσάς μας αλλά και γενικότερα την ασφάλεια λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Εκπρόσωπος ΟΕΝΓΕ: Ψεύδεται η Διοικήτρια στις καταγγελίες για προπηλακισμούς

Στην επίσκεψη της Τετάρτης του κλιμακίου των συνδικαλιστών στη Ζάκυνθο αλλά και στα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη Διοικήτρια αναφέρθηκε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- η εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ Δέσποινα Τοσονίδου.

Η κ. Τοσονίδου διέψευσε τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Διοικήτρια περί απειλών και προπηλακισμών και υπογράμμισε πως η μη χορήγηση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αντίγραφου του πορίσματος είναι μια απαράδεκτη ενέργεια.

Η ίδια υπογράμμισε πως αν κάποιος δει συνολικά το κάδρο σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Νοσοκομείο, θα αντιληφθεί πως τελικά βρίσκονται υπό διωγμό και στοχοποιούνται όσοι μάχονται για τον ασθενή και τους εργαζόμενους σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Δημόσιας Υγείας.

«Στη Ζάκυνθο κατ΄ εξακολούθηση, συστηματικά και με εντολή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν εξαντλείται στο αν κάνει σωστά τη δουλειά της Διοικήτρια, που διαπιστωμένα δεν την κάνει καθώς τα χειρουργεία έμειναν κλειστά για μήνες . Στην συγκεκριμένη περίπτωση, γιατροί επιστήμονες του Νοσοκομείου, που διεκδίκησαν με κάθε τρόπο την ασφάλεια των ασθενών, διώκονται πειθαρχικά και δικαστικά, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν για τα στοιχειώδη, όπως είναι το πόρισμα της Επιτροπής Πέτρου» τόνισε η κ. Τοσονίδου, υπογραμμίζοντας πως αυτά που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο είναι εξωφρενικά.

Η εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το πόρισμα της Επιτροπής Πέτρου δε θα δικαιολογήσει το «αφήγημα» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που θέλει μια «συμμορία γιατρών» να κρατά τα χειρουργεία κλειστά.

Η ίδια σχολίασε πως δεν μπορεί κανείς να μην συνδυάσει το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι από τη Ζάκυνθο με την διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών σε τέσσερις Διευθυντές – χειρουργούς που ζήτησε ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με την αιτιολογία ότι δεν έκαναν χειρουργεία, την στιγμή που τα χειρουργεία έγιναν τον Απρίλη και το Μάη χωρίς όμως ολική αναισθησία.

«Όταν ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ζητά να διερευνηθούν πειθαρχικές ευθύνες σε συγκεκριμένους Διευθυντές που τους κατονομάζει ξεκινά μια διαδικασία πειθαρχική. Την ίδια στιγμή η Διοικήτρια εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Τέλος, υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο και ω του θαύματος η υπόθεση παραπέμπεται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου σε ένα μήνα! Αυτά είναι κομμάτια ενός παζλ και αν δούμε την εικόνα συνολικά, θα διαπιστώσουμε διώξεις εις βάρος συναδέλφων, που εντάσσονται στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί … «μάχης κατά της διαφθοράς» τόνισε η κ. Τοσονίδου και αναρωτήθηκε γιατί για παράδειγμα τα αναισθησιολογικά μηχανήματα πρέπει να φύγουν εν μια νυκτί και χωρίς έλεγχο για το Αττικό Νοσοκομείο.

Τέλος για την σοβαρή καταγγελία της κ. Τσαρίδου για τα όσα συνέβησαν στο γραφείο της προχθές το πρωί, η εκπρόσωπος της ΟΝΓΕ που παρευρέθηκε σημείωσε:

«Η κ. Τσαρίδου λέει ψέματα. Δεν εισβάλαμε στο γραφείο της. Μπήκε πρώτα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, την ενημέρωσε για την επίσκεψή μας και στην συνέχεια μας δέχτηκε. Δεν είχαμε κλείσει ραντεβού, αν εννοεί αυτό, αλλά υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων δεν μπορούν τα πράγματα να γίνονται στο …ρελαντί. Προσπαθούσαμε να πάρουμε το πόρισμα Πέτρου, τουλάχιστον να το δώσει στους αιρετούς του διοικητικού συμβουλίου και αυτό που μας απαντούσε είναι πως θα πάρει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο! Εννοείται πως δεν την προπηλακίσαμε , δεν την απειλήσαμε και δεν την αποτρέψαμε να πάει ποτέ να καταθέσει».

Παρέμβαση από την Α,Δ.Ε.Δ.Υ για το Νοσοκομείο

«Ακόμα και το τελικό πόρισμα της κατ’ εξοχήν υπεύθυνης – εκ του υπουργείου – Επιτροπής Πέτρου, που εδόθη προ εβδομάδας, δεν καταλήγει στην αιτία και δεν αποδίδει προσωπικές ευθύνες για το/τα συμβάντα τον περασμένο Νοέμβρη».

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τέθηκε και το ζήτημα του Νοσοκομείου Ζακύνθου και εκδόθηκε ψήφισμα συμπαράστασης των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα αναφέρει πως η Διοίκηση του Νοσοκομείου «δίνει συνέχεια στο κλίμα έντασης έως τρομοκράτησης των εργαζομένων, με αναθέρμανση του κύματος απειλών και διώξεων που φτάνουν μάλιστα σε επίπεδο μηνύσεων σε γιατρούς και μάλιστα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου! Ο λόγος (όπως ισχυρίζεται η Διοίκηση) είναι «η πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων με ευθύνη κάποιων γιατρών», ενώ είναι γνωστό ότι από την 6μηνη μη λειτουργία των χειρουργείων, για τους μεν πρώτους τέσσερεις μήνες η απόφαση ήταν καθαρά της Διοίκησης και για τους επόμενους δύο μήνες τα χειρουργεία γινόντουσαν, σε μικρότερη όμως κλίμακα και μόνον όσα μπορούσαν να γίνουν με ασφάλεια, δεδομένου ότι εκκρεμούσαν επισκευές των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και του ακτινολογικού του χειρουργείου.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι τα χειρουργεία ξεκίνησαν με τη γνωμοδότηση της Δεύτερης Επιτροπής (Κωστοπαναγιώτου), την οποία αποδέχτηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) στις 2/5/17, δηλαδή πριν (και όχι μετά) την «επιδρομή» Πολάκη. Έτσι, δικαιώθηκε το ΕΣ που επίμονα ζητούσε γνωμοδότηση αρμόδιας Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του χειρουργείου και την οποία (γνωμοδότηση) για δύο μήνες αρνούνταν η διοίκηση να δώσει.

Ακόμα και το τελικό πόρισμα της κατ’ εξοχήν υπεύθυνης - εκ του υπουργείου - Επιτροπής Πέτρου, που εδόθη προ εβδομάδας, δεν καταλήγει στην αιτία και δεν αποδίδει προσωπικές ευθύνες για το/τα συμβάντα τον περασμένο Νοέμβρη».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας για τα «λαμόγια της τοπικής διαπλοκής»

Μέσω του προσφιλούς του τρόπου, της προσωπικής του σελίδας στο facebook, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης σχολίασε τα τεκταινόμενα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και πιο συγκεκριμένα την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση κάνοντας λόγο για «εκφοβισμό» και απειλές εις βάρος της.

«Λίνα Τσαρίδου ,Διοικήτρια του νοσοκομείου Ζακύνθου ,είμαστε δίπλα σου .Τα λαμόγια της τοπικής διαπλοκής και οι σύμμαχοι τους όσο και να φωνάζουν δεν τους ακούει πια κανένας. Σπαρταράνε σαν το φίδι που έχει φάει το κτυπήματα στο κεφάλι» ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο κ. Πολάκης που έχει έρθει στη Ζάκυνθο ήδη δύο φορές τους τελευταίους μήνες για το ζήτημα των χειρουργείων και μάλιστα, την τελευταία φορά μπήκε και στα χειρουργεία!