ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ


Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2017

Α.Π: 8270

ΟΕΝΓΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Την Πέμπτη 12/10 έγιναν τηλεφωνικές παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προς τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ για σοβαρότατο θέμα που προέκυψε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση: συγκεκριμένα όπως αντιληφθήκαμε την ημέρα εκείνη, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e–ΔΑΠΥ) είχε σταματήσει να δέχεται όλα τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων, φυσικοθεραπειών, αναλώσιμων κλπ της ΗΔΙΚΑ αν ο γιατρός δεν είχε κάνει ειδική εγγραφή στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ, ξεχωριστή και ανεξάρτητη από την πιστοποίησή του στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Μάλιστα, στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν υπήρχε κανένας περιορισμός ή ειδοποίηση με αποτέλεσμα τα παραπεμπτικά να συνταγογραφούνται μεν κανονικά, να μην μπορούν να εκτελεστούν δε, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία σε ασθενείς επί 4 ημέρες. Μετά τις παρεμβάσεις της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ παράταση ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παραπεμπτικά ως και τις 31/12/17.

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί:

1. Απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται ασθενείς εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

2. Απαράδεκτο να απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς του ΕΣΥ νέα, εξαρχής, εγγραφή στο ηλεκτρονικό του σύστημα με τους κωδικούς ΤAXIS (δηλαδή με τα προσωπικά στοιχεία φορολογικού τους μητρώου) σα να πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει ως τις 31/12/2017, εξασφαλίζοντας την αυτόματη εγγραφή των γιατρών ΕΣΥ που είναι ήδη πιστοποιημένοι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.