top of page

Ανακοίνωση της ΕΙΘΕΛ για σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ.

(ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ – ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ – Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ)

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι μονάδες υγείας και στην Πάτμο, τη Λέρο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 9 Οκτώβρη 2017, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο, τον πρόεδρο Ένωσης Ιατρών Λέρου, Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου ,τον ταμεία της ένωσης, εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης των νησιών (δήμαρχοι Πάτμου, Λέρου, Λειψών .) τον Πρόεδρο της Δ.Ε του Κ.Υ. Πάτμου, διοικητών του νοσοκομείου Λέρου και της 2ης ΥΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ι.ΘΕ.Λ απαίτησε την άμεση κάλυψη όλων των κενών με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και ανεπτυγμένο σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών. Οι Δήμαρχοι Λέρου, Πάτμου, Λειψών ζήτησαν να λυθούν άμεσα επείγοντα προβλήματα των μονάδων υγείας των νησιών ,να διατηρηθούν τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των Ιατρών .

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκη, αρνούμενος ουσιαστικά να ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα που περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα της Ένωσης νοσοκομειακών Ιατρών των 4 νησιών χαρακτήρισε υπερβολές έδωσε γενικές και αόριστες υποσχέσεις για «κάποιες» προσλήψεις γιατρών, θα επιταχύνει την διαδικασία για την πρόληψη του καρδιολόγου στο Κ.Υ. Πάτμου ,υποσχέθηκε να προχωρήσει το ζήτημα του αξονικού τομογράφου (όταν πάει στη Λέρο θα είναι ο ...πρώτος αξονικός για τις ανάγκες των 4 νησιών), καλώντας μας μάλιστα να είμαστε ρεαλιστές. Υπερβολές χαρακτήρισε τα αιτήματα για πρόσληψη δερματολόγου, ΩΡΛ, οφθαλμίατρου για το Νοσοκομείο Λερού, καθώς επίσης και ενός γενικού Ιατρού στο Κ.Υ. Πάτμου υποστηρίζοντας ότι το Κ.Υ Πάτμου δεν έχει την ανάλογη κίνηση περιστατικών για να δικαιολογεί έναν 2 γενικό Ιατρό .

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος τοποθετήθηκε τονίζοντας «Υπάρχει ο "ρεαλισμός" του κόστους και ο ρεαλισμός των αναγκών. Δεν μπορεί η Υγεία να είναι εμπόρευμα, να μπαίνουμε στη, επικίνδυνη λογική των μειωμένων προσδοκιών. Δεν μπορεί στόχος να είναι ένας γιατρός σ' ένα νησί. Θα δουλεύει 24 ώρες το 24ώρο; Ποιά είναι η πρόληψη στις γυναίκες όταν δεν υπάρχει γυναικολόγος; Δεν μπορεί το κριτήριο για τις προσλήψεις να είναι το κατώτατο, το 1 περιστατικό τον χειμώνα κι όχι τα 30 την τουριστική περίοδο. Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική του όποιος έχει χρήματα θα απολαμβάνει υπηρεσίες στο ανώτερο επίπεδο και όποιος δεν έχει θα έχει μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση στις δομές υγείας. Ο ρεαλισμός της ανάγκης επιβάλλει να ικανοποιηθούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην πρόληψη, την θεραπεία και την αποκατάσταση για όλο τον κόσμο.

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τα προβλήματα και τις ελλείψεις:

Εκκωφαντικές είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς στη Λέρο.

Στη Λέρο με 8.000 κατοίκους, 1.000 πρόσφυγες - μετανάστες και τους χιλιάδες τουρίστες τους θερινούς μήνες, το νοσοκομείο του νησιού λειτουργεί με καλυμμένο μόλις το 25% των θέσεων σε ιατρικό προσωπικό, με ελλείψεις σε ειδικότητες ΩΡΛ, Μικροβιολόγου, Νευρολόγου, Ουρολόγου , Οφθαλμίατρου, Δερματολόγου, ενώ οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν λόγο ελλείψεως γιατρών. Στις δομές για την ψυχική υγεία νοσηλεύονται 250 περίπου ασθενείς, ενώ εκεί απευθύνονται περιστατικά από όλα τα Δωδεκάνησα, οι γιατροί που υπηρετούν αυτή την στιγμή είναι 2 μόνιμοι ειδικευμένοι ψυχίατροι, 1 επικουρικός και 2 ειδικευόμενοι, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού (θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 11 ειδικευμένοι και 10 ειδικευόμενοι). Για το Κέντρο Υγείας Λέρου προβλέπονται 5 θέσεις γενικής Ιατρικής η Παθολογίας, καμία από αυτές δεν έχει καλυφθεί. Η Ενωση μετά από συζήτηση με την επιστημονική επιτροπή, του Νοσοκομείου, προτείνει την δημιουργία αυτονόμου τμήματος ΤΕΠ ζητώντας η προκήρυξη τουλάχιστον 3 θέσεων γιατρών με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα Ιατρική για την κάλυψη του τμήματος επειγόντων.

Χωρίς παιδίατρο η Πάτμος.

Στην Πάτμο, με 3.500 μόνιμους κατοίκους, η οποία κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες και εκατοντάδες εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες. Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου οι ελλείψεις είναι χρόνιες. Υπηρετούν 4 Γιατροί ειδικευμένοι (2 παθολόγοι, 1 γενικός ιατρός και μια οδοντίατρος). Η Ένωση ζητά άμεσα την προκήρυξη 2 θέσεων Γενικής Ιατρικής, 3 θέσεις επιπλέον μονίμου νοσηλευτικού προσωπικού (υπηρετούν 3 μόνιμες νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μια με σύμβαση εως τέλος του 2018 και 2 που υπηρετούν στο ΚΥ Πάτμου με μετακίνηση λόγω «συνυπηρέτησης» για 2 έτη), 1 Θέση πληρώματος ασθενοφόρου, 1 θέση ακτινοδιαγνώστη, 1 Θέση Μικροβιολογίας, προκήρυξη θέσης Αγροτικού γιατρού (υπηρεσίας υπαίθρου) για το Ιατρείο Ακριών (δεν υπάρχει καν γιατρός), γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (Σήμερα δεν υπηρετεί αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ., ενώ οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι 2, 1 θέση κοινωνικής λειτουργού (δεν υπάρχει στο νησί), ανανέωση επ' αόριστον των συμβάσεων, επικουρικού προσωπικού (νοσηλεύτριας και βοηθού μικροβιολόγου), άμεση επαναπροκήρυξη της θέσης του παιδίατρου (υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία πρόληψης όμως η Γιατρός που πήρε την θέση δεν αποφασίζει εάν θα έρθει ή όχι ). Το νησί δεν έχει παιδίατρο με ότι αυτό συνεπάγεται.

750 κάτοικοι στους Λειψούς, πολλά παιδιά, μόνο ένας γιατρός.

Στους Λειψούς με 750 κατοίκους, οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι, υπηρετεί 1 γιατρός, ο οποίος κι αυτός εκτελεί στα πλαίσια της στρατιωτικής του θητείας την υπηρεσία υπαίθρου. Η Ενωση Γιατρών ζητά την προκήρυξη άμεσα 2 θέσεων Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θέση βοηθού Μικροβιολόγου και λειτουργία του μικροβιολογικού μηχανήματος που σκουριάζει, εδώ και 10 χρόνια. Απαιτείται ακόμη πρόσληψη για το πλήρωμα ασθενοφόρου και ζητούν να γίνονται επισκέψεις κάθε εβδομάδα από παιδίατρο (να έχουν επιτέλους και τα παιδιά των Λειψών τον δικό τους ιατρό).

Γύμνια και στο Αγαθονήσι.

Οι 150 κάτοικοι του Αγαθονησίου που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, με μεγάλες ροές μεταναστών, εξυπηρετούνται από έναν γιατρό κι ένα τραπεζοκόμο που υπηρετούν στο Περιφερειακό Ιατρείο. Ζητούν ακόμη έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο, έναν γιατρό υπηρεσίας υπαίθρου και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ελλείψεις και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθούν οι ελλείψεις υλικών, φαρμάκων, κυρίως σε οδοντιατρικά υλικά, αντιδραστήρια κ.α. Οι γιατροί ζητούν την κατασκευή μονάδας παραγωγής οξυγόνου στο Νοσοκομείο της Λέρου και στο Κ.Υ. Πάτμου. Κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 130.000 ευρώ σε φιάλες οξυγόνου, στο Νοσοκομείο Λέρου. Η Ένωση Ιατρών ζητά την λειτουργία αξονικού τομογράφου, τη δυνατότητα λειτουργίας μαστογράφου που θα εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά.

Επικίνδυνες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ

Η υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, η μη ύπαρξη κατάλληλων μέσων για διακομιδές ασθενών, είναι η καθημερινή πραγματικότητα των νησιών. Συχνά το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση, με πτητικό μέσο, σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνει με πλωτά μέσα, προφανώς ακατάλληλα, από τα ΚΥ σε Νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες αντιμετώπισης του αρρώστου. Δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό εξειδικευμένο στο ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα οι γιατροί των ΚΥ να διακομίζουν εθελοντικά τα περιστατικά, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους. Ετσι παραδίδουν τον ασθενή, αφού έχουν ταξιδεύσει στο Αιγαίο, επιστρέφουν και να συνεχίσουν την εφημερία τους ταλαιπωρημένοι, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το διάστημα της απουσίας τους πρέπει να το καλύψει άλλος γιατρός (εάν υπάρχει), που έχει βγει ήδη από εφημερία.

Απαιτείται κεντρικός, σύγχρονος σχεδιασμός με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (Διασώστες, Γιατρούς) που θα υπηρετούν σε αποκεντρωμένες μονάδες, διάσπαρτες στο Αιγαίο, με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών που θα συνδέει τις μονάδες υγείας.

Παράλληλα η Ένωση Ιατρών καλεί το υπουργείο να πάρει θέση για τη διατήρηση των κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών και να αποδοθεί το κίνητρο στέγασης, το οποίο παράνομα και εντελώς αυθαίρετα, δεν αποδίδεται στους δικαιούχους, εδώ και μια δεκαπενταετία ίσως και περισσότερο. Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ που με δική της πρωτοβουλία έγινε αυτή η συνάντηση , ευχαριστεί τους συμμετέχοντες και τον Δήμαρχο Πάτμου που έκλεισε το ραντεβού .

Τονίζει ότι δεν υποχωρεί σπιθαμή από τις διεκδικήσεις της .

Διεκδικήσεις που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες για παροχές υγείας των κατοίκων των Νησιών μας καλεί τους κατοίκους ,στον δρόμο του αγώνα.

Απαντώντας στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας :

Δεν είναι ΥΠΕΡΒΟΛΗ να έχουν τον γιατρό τους τα παιδιά.

ΔΕΝ είναι ΥΠΕΡΒΟΛΗ να υπάρχουν Γυναικολόγοι στα Νοσοκομεία.

Δεν είναι ΥΠΕΡΒΟΛΗ το Νοσοκομείο να έχει Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ , Δερματολόγο, Ουρολόγο.

Δεν είναι ΥΠΕΡΒΟΛΗ το Κ.Υ Πάτμου να έχει 4 Ιατρούς Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας.

Δεν είναι ΥΠΕΡΒΟΛΗ οι εργαζόμενοι να μην δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο ,να μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους τις άδειες τους.

Όσο για τον ρεαλισμό του Υπουργού δεν μας πείθει .

ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΜΕ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ.

Λέρος, 10 Οκτώβρη 2017



bottom of page