top of page

Απλήρωτοι παραμένουν οι 700 επικουρικοί γιατροί του ΕΣΠΑ


Την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων και την εξασφάλιση απρόσκοπτης μισθοδοσίας απαιτεί η ΟΕΝΓΕ

Την απληρωσιά 700 επικουρικών γιατρών (σχεδόν το 1/3 του συνόλου των επικουρικών), οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και παραμένουν χωρίς μισθό 1 - 3 μήνες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων (τακτικών αποδοχών και εφημεριών) και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας τους από 'δω και πέρα.

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «πολλοί από τους συναδέλφους επικουρικούς εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ εκ των υστέρων και εξαναγκάστηκαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να υπογράψουν οι ίδιοι την αλλαγή της σύμβασής τους, ενώ άλλοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με μονομερείς αποφάσεις των διοικητών, χωρίς καν οι ίδιοι να ενημερωθούν. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους, το κονδύλι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, συνολικού ύψους 10.800.000 ευρώ, που αφορά τις τακτικές αποδοχές και τις πρόσθετες εφημερίες, εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών) από τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «στα νοσοκομεία δεν θα φτάσει ολόκληρο το αναγκαίο κονδύλι αλλά λιγότερο από το μισό, πράγμα που σημαίνει πως τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα», ενώ «παραμένει ασαφές τι θα γίνει την επόμενη χρονιά, στο τέλος της οποίας λήγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Οπως υπενθυμίζει η ΟΕΝΓΕ, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ, μετά τη λήξη του προγράμματος».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής», επισημαίνει, «που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα βήματα των προκατόχων της. Της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της ενίσχυσης της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες" που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την "πώληση" υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις των υπαρχόντων οργανισμών μόνο σε ειδικευμένους γιατρούς, που και αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις 6.000. Επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων προσωρινής δουλειάς, εργασιακής ομηρίας, ανισοτιμίας, αναξιοπρέπειας και ανακύκλωσης της ανεργίας».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί: Πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα όλων των συναδέλφων, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση. Καμία απόλυση επικουρικού γιατρού. Κατάργηση της αθλιότητας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, έτσι ώστε να απορροφηθούν και οι 2.000 υπηρετούντες επικουρικοί.

Σε λειτουργία η ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ

Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Παρασκευή 15/9 η επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, στη διεύθυνση www.oengegr.com.

Η ΟΕΝΓΕ αποκτά για πρώτη φορά τη δική της ιστοσελίδα και στο καλωσόρισμά της σε αυτήν σημειώνει ότι φιλοδοξεί «η ιστοσελίδα να αποτελέσει βήμα έκφρασης όλων των υγειονομικών, των μελών του Γενικού Συμβουλίου, των παρατάξεων και των Ενώσεων, ανταλλαγής προβληματισμού και απόψεων, εργαλείο ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, για τις θέσεις της Ομοσπονδίας και ανάδειξης των προβλημάτων του κλάδου. Με τη δημιουργία της ιστοσελίδας επιδιώκεται να προστεθεί ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της Ομοσπονδίας, σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται ολομέτωπη επίθεση σε βάρος υγειονομικών και ασθενών. Για την αγωνιστική ανάταση του κινήματος, κόντρα στη λογική της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας. Για την υπεράσπιση των εργασιακών, επιστημονικών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων. Για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού σε απολύτως δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας».bottom of page