top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ Ε.Ι.Ν.Α 14/09/2017


Αρ. Πρωτ.: 37.2017

Πάτρα, 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ Ε.Ι.Ν.Α

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ισχυρισμοί και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης για σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της Υγείας και οι ασθενείς. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στην τελευταία συμφωνία δανειστών-κυβέρνησης επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Στόχος τους η μείωση των δαπανών για τις ανάγκες του λαού για να εξασφαλίσουν ζεστό κρατικό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές.

Νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, νέα μείωση του αφορολόγητου, νέες περικοπές στον τομέα της Υγείας με το πρόσχημα του εξ ορθολογισμού των δαπανών, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Η εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου που προβλέπεται από αυτές τις ρυθμίσεις οδηγεί σε νέα μείωση μισθών για την πλειοψηφία των γιατρών ΕΣΥ. Ειδικότερα για τα εργασιακά η νέα συμφωνία αποτελεί πραγματικό κόλαφο για το συνδικαλιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση μπροστά στο νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων που έχει συμφωνήσει να φέρει ενόψει της 3ης αξιολόγησης, προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση μας στο σάρωμα των δικαιωμάτων μας. Προσπαθεί να στηρίξει το κάλπικο αφήγημα ότι «βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί και το νόμο για την ΠΦΥ που ψηφίστηκε τον Αύγουστο. Προπαγανδίζει ότι αντιμετωπίζει τις «κοινωνικές ανισότητες» και ότι εξασφαλίζει τη δωρεάν, καθολική, ισότιμη πρόσβαση των ασθενών. Η ισότιμη και καθολική πρόσβαση που διαφημίζει σημαίνει ότι ισότιμα και καθολικά οι ασθενείς θα έχουν δωρεάν, μόνο ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Τον Ιούνιο 19/6 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με την ηγεσία του Υπ. Υγείας. Βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης η οργάνωση της εφημερίας σε 12ωρη βάση και η σταδιακή κατάργηση της 24ωρης εφημερίας. Αυτό είναι το βασικό επικοινωνιακό εργαλείο της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να συσκοτίσει τον αντιδραστικό πυρήνα του νομοσχεδίου και των Ε.Ε που είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Την ίδια στιγμή το Υπ. Υγείας ομολογεί ότι για να εξακολουθήσουμε να παίρνουμε ακόμα και αυτές τις απαράδεκτα χαμηλές, πετσοκομμένες τα προηγούμενα χρόνια, εφημεριακές αμοιβές, θα πρέπει να δουλεύουμε κατά μέσο όρο, με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, 60 ώρες την εβδομάδα. «Η ρήτρα opt out εισάγεται για να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών». Δηλαδή σύμφωνα με το Υπ. Υγείας και επιδείνωση των όρων δουλειάς και καθήλωση των εισοδημάτων μας. Βέβαια η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, γιατί από τα νούμερα προκύπτει μεγάλη ΜΕΙΩΣΗ της εφημεριακής αμοιβής. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες Ενώσεις, ΕΙΝΑΠ, ΕΝΙΘ, ΕΙΝΑ, ΕΙΝΗ, απορρίπτουν την πρόταση του Υπ. Υγείας .

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ΚΕΣΥ παρά τις γνωστές από καιρό διαφωνίες των ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, συλλόγων φοιτητών ιατρικής και όλων των μεγάλων Ενώσεων της χώρας κατέληξε σε ένα απαράδεκτο σχέδιο-πρόταση, με ελάχιστες διαφορές από το αρχικό κείμενο των 11 σημείων. Το κάλεσμα σε διάλογο και διαβούλευση από το ΚΕΣΥ ήταν προσχηματικό καθώς ο μόνος ¨διάλογος¨ που έγινε τελικά ήταν με την τρόικα. Οι αλλαγές αυτές –όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων- αποτελούν όρο του 4ου Μνημονίου που υπογράφηκε για να κλείσει η αξιολόγηση τον περασμένο Ιούνη. Δυστυχώς η ΕΙΝΑ πρωτοστατώντας στην αποκάλυψη και πανελλαδικοποίηση του ζητήματος, επιβεβαιώνεται σήμερα. Οι ¨προσωπικές προτάσεις-σκέψεις¨ του προέδρου του ΚΕΣΥ όπως είχαν διατυπωθεί στη συνέλευση της ΕΙΝΑ γίνονται επίσημη πρόταση του ΚΕΣΥ. Εάν το Υπουργείο και η κυβέρνηση τις υιοθετήσει και ως σχέδιο-νόμου θα έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την ερήμωση των δημόσιων νοσοκομείων από ειδικευόμενους και το κλείσιμο/υποβάθμιση νοσοκομείων μέσω της αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης σε ¨νοσοκομεία τύπου Α¨ και ¨νοσοκομεία τύπου Β¨ . Εάν ένα τέτοιο σχέδιο ¨εκπαίδευσης¨ εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το νέο ωράριο, οι συνθήκες γαλέρας, ειδικά για τους ειδικευόμενους, θα είναι κυριολεκτικές. Η ΕΙΝΑ θα επιμείνει με όλες της τις δυνάμεις στη θέση της όπως αυτή είχε διατυπωθεί στη μαζικότατη συνέλευση της 15/03/17. Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνάντηση της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ο Υπουργός είχε πει ότι το ΚΕ.Σ.Υ. είναι γνωμοδοτικό όργανο και έχει συμβουλευτικό ρόλο και δεν νομοθετεί. Ωστόσο πριν ακόμα νομοθετηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές, το Υπουργείο και οι διοικήσεις των ΥΠΕ ξεκίνησαν τη διαδικασία αξιολόγησης των κλινικών. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, στα έγγραφα που απέστειλαν, υπήρχε καταληκτική ημερομηνία για να συμπληρωθούν τα έντυπα, σε διαφορετική περίπτωση θα αξιολογούνταν αρνητικά. Απαιτούμε από το Υπουργείο να σταματήσει τώρα η διαδικασία αξιολόγησης.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου που νομοθετήθηκε πρόσφατα το 2017 με τις διατάξεις του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου της «2ης αξιολόγησης», επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές σε βάθος έτους Η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης όχι μόνο θα εξανεμίσει τις οριακές μηνιαίες αυξήσεις, αλλά θα μειώσει πολύ περισσότερο τις συνολικές αποδοχές. Ταυτόχρονα αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ για την προσφυγή που είχε υποβληθεί από την ΟΕΝΓΕ και από Ενώσεις, για την προηγούμενη περικοπή αποδοχών μας από το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που είχε γίνει από το 2012 έως και σήμερα. Η ενημέρωση που έχουμε ως τώρα είναι ότι η απόφαση δικαιώνει την προσφυγή μας. Σε κάθε περίπτωση δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για αποκατάσταση των μισθών μας και στην ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε στα επίπεδα προ κρίσης και προ μνημονίων, οι οποίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου και την αύξηση της φορολογίας. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ΟΝΓΕ για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει αποφασίσει στα προηγούμενα Γ.Σ.

Η Ε.Ι.Ν.Α θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα:

Σε περιοδείες στα Κ.Υ και τα νοσοκομεία του Νομού για την καταγραφή και την ανάδειξη των επιμέρους προβλημάτων και ελλείψεων

Στη διοργάνωση Ενημερωτικής Ημερίδας με την παρουσία εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ για το ζήτημα των επικείμενων αλλαγών στην Ιατρική Εκπαίδευση

Στη διοργάνωση συνέλευσης με τη συμμετοχή συναδέλφων από τα Κέντρα Υγείας για την κατάσταση της ΠΦΥ

Στην προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας της ΟΕΝΓΕ που θα προκηρυχθεί ενόψει της κατάθεσης των νομοσχεδίων για την ιατρική εκπαίδευση και το κυκλικό ωράριοbottom of page