top of page

ΕΝΙΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)

Ζάκυνθος 26/5/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 26/5/ 2017 αφού συγκροτηθήκαμε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ), συζητήσαμε το σοβαρότατο πρόβλημα της πρόσφατης κρίσης στο νοσοκομείο μας με την πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων .

Κατά αρχήν εκτιμάμε ότι η λειτουργία των χειρουργείων πρέπει να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν το πρώτο ατυχές συμβάν αλλά και ακόμα καλύτερα.

Πρώτο ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η μέγιστη ασφάλεια των ασθενών έτσι που ανάλογο περιστατικό, όσο αφορά τα χειρουργεία, να μην προκύψει σε καμία περίπτωση ξανά.

Δεύτερο ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί με λόγια αλλά και με έργα η χαμένη εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, αλλά και η αξιοπιστία μας σαν νοσοκομείο προς την ίδια την κοινωνία της Ζακύνθου.

Μετά τις σαφείς δηλώσεις από πλευράς του επιστημονικού προσωπικού, ότι αποδέχεται τις εγγυήσεις που η διοίκηση , η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου αλλά και ο Υφυπουργός Υγείας έδωσαν για την ασφαλή λειτουργία όλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, πιστεύουμε ότι τα χειρουργεία βρίσκονται σε φάση επανεκκίνησης με περιστατικά που προοδευτικά ξεκίνησαν ήδη να χειρουργούνται.

Ζητάμε από τη Διοίκηση αλλά και την ηγεσία τόσο της 6ης ΥΠΕ όσο και του Υπουργείου να σταθεί στο πλευρό τόσο των γιατρών όσο και των λοιπών εργαζομένων, διευκολύνοντας και αναβαθμίζοντας το έργο τους, έτσι που όχι μόνο να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη κρίση αλλά και να αντιμετωπιστούν τα χρονίζοντα πια προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του νοσοκομείου που οι μνημονιακές πολιτικές και όχι μόνο, δημιούργησαν.

Εννοείται βέβαια ότι σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς , αλλά απαιτούνται άμεσα νέες προσλήψεις γιατρών , νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης για μετακινήσεις γιατρών μας σε άλλα νοσοκομεία ή «υποχρεωτικής άδειας» άλλων όταν όχι μόνο δεν μας περισσεύουν , ειδικότερα τώρα που ξεκίνησαν τα χειρουργεία, αλλά μας λείπουν γιατροί προκειμένου και τα χειρουργεία να γίνονται αλλά και να καλύπτονται πλήρως και με ασφάλεια τα προγράμματα εφημεριών.

Αυτό που πρέπει να εξασφαλίζεται σε εικοσιτετράωρη βάση και καθημερινά, είναι όχι μόνο η παρουσία ενός γιατρού τουλάχιστον για τις κρίσιμες ειδικότητες, αλλά και η δυνατότητα να μπορεί οποιαδήποτε μέρα και ώρα να γίνει με ασφάλεια , με παρουσία τουλάχιστον δύο χειρουργών , η χειρουργική επέμβαση με την οποία μπορεί να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας .

Η αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού μας αλλά και η ενίσχυσή του με άλλους επικουρικούς αλλά και μόνιμους γιατρούς , είναι απολύτως επιβεβλημένη ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία ιδιαίτερα στην αρχή της τουριστικής περιόδου όπου ο πληθυσμός του νησιού αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου να πάρει πίσω αύριο κιόλας τις ανώφελες αλλά και προβληματικές για τη ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου μας , μετακινήσεις και υποχρεωτικές άδειες, σαν ένδειξη κατ’ αρχήν καλής θέλησης στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της συγκεκριμένης κρίσης.

Δηλώνουμε διατεθειμένοι να βρισκόμαστε σταθερά με την πλευρά των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γιατρών που εκπροσωπούμε και πάντα σε συνεργασία με τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου, το Σύλλογο των εργαζομένων και τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, προκειμένου όχι μόνο να αποκατασταθούν προβλήματα αλλά και να αναβαθμιστούν οι Δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε όφελος των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών του.



bottom of page