top of page

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ


Αθήνα 2 Μαΐου 2017

Α.Π: 7941

Την Πέμπτη 20/4, στα πλαίσια απόφασης του Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Γ.Γ της ΟΕΝΓΕ στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου. Έγιναν ενημερωτικές συγκεντρώσεις και στα δύο νοσοκομεία με ικανοποιητική συμμετοχή των γιατρών. Συζητήθηκαν τα κλαδικά θέματα, τα προβλήματα των δύο νοσοκομείων και η συνδικαλιστική οργάνωση των νοσοκομειακών γιατρών στην Αιτωλοακαρνανία.

-Έγινε καταγραφή της κατάστασης όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου σε 47 οργανικές θέσεις γιατρών ΕΣΥ υπηρετούν σήμερα 24 γιατροί με οργανική θέση. Επιπρόσθετα υπηρετούν 6 ειδικευμένοι γιατροί αποσπασμένοι από την ΠΦΥ και 6 επικουρικοί επιμελητές. Δραματική είναι η κατάσταση με τις κενές θέσεις ειδικευόμενων. Επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στο λοιπό προσωπικό που επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια με τις μετακινήσεις τουλάχιστον 24 εργαζομένων (πάνω από το 10% των υπηρετούντων) από το νοσοκομείο Μεσολογγίου προς άλλες υπηρεσίες. Οι γιατροί του νοσοκομείου Μεσολογγίου διεκδικούν εκτός από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την αύξηση της χρηματοδότησης και την διοικητική αυτονομία του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο Αγρινίου σε 86 οργανικές θέσεις γιατρών ΕΣΥ υπηρετούν 58 γιατροί με οργανική θέση. Επιπρόσθετα υπηρετούν 8 ειδικευμένοι γιατροί αποσπασμένοι από την ΠΦΥ και 11 επικουρικοί επιμελητές. Σε 40 προβλεπόμενες θέσεις ειδικευόμενων υπηρετούν 22 συνάδελφοι. Οι γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου εκτιμούν πως οι οργανικές θέσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών δεδομένου ότι το νοσοκομείο Αγρινίου εκ των πραγμάτων παίζει τον ρόλο «νοσοκομείου κορμού» σε μια πολύ μεγάλη πληθυσμιακά και πολύμορφη γεωγραφικά περιοχή το οποίο εφημερεύει καθημερινά.

Κοινή διαπίστωση των συναδέλφων και στα δύο νοσοκομεία είναι πως η κάλυψη κενών θέσεων με αποσπάσεις από την ΠΦΥ όχι μόνο δε λύνει κανένα πρόβλημα, απεναντίας αποδυναμώνεται η ΠΦΥ και αυξάνεται ο φόρτος λειτουργίας των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος. Φαύλος κύκλος δημιουργείται και με την μετακίνηση γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο γιατί η αποδυνάμωση του «μικρότερου» μοιραία αυξάνει τον φόρτο του «μεγαλύτερου». Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι με την απόλυση των συναδέλφων επικουρικών όχι μόνο απειλούνται με κλείσιμο τμήματα των νοσοκομείων αλλά διαιωνίζεται το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφου στο νοσοκομείο Αγρινίου που εργάζεται συνολικά σαν επικουρικός πάνω από 6 χρόνια.

Κοινή απαίτηση των συναδέλφων και στα δύο νοσοκομεία είναι:

1. Οργανικές θέσεις – αυτόνομοι οργανισμοί στα δυο νοσοκομεία σύμφωνα με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας.

2. Κάλυψη των θέσεων αποκλειστικά με μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ.

3. Κίνητρα για την ανάσχεση του καταστροφικού ρεύματος της μετανάστευσης νέων πτυχιούχων προς το εξωτερικό ώστε να καλύπτονται περισσότερες θέσεις ειδικευόμενων.

-Η ενημερωτική συζήτηση για τα κλαδικά θέματα επικεντρώθηκε κυρίως σε μισθολογικό – υπερεφημέρευση – ωράρια – ασφαλιστικό – επικουρικούς. Έγινε ενημέρωση για τις θέσεις και τις σχετικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΟΕΝΓΕ.

-Η συζήτηση για την συνδικαλιστική έκφραση και οργάνωση των νοσοκομειακών γιατρών της Αιτωλοακαρνανίας κατέληξε στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης και μαζικοποίησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας. Οι αρχαιρεσίες σύμφωνα με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής θα γίνουν στις 3/5 με εκλογικά τμήματα και στα δύο νοσοκομεία.



bottom of page