top of page

ΔΗ.ΠΑ.Κ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗ.ΠΑ.Κ ΓΙΑΤΡΩΝ

Στις 06/04/2017, στα πλαίσια της στάσης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον Αναπληρωτή υπουργό Π. Πολλάκη.

Οι εκλεγμένοι της ΔΗΠΑΚ σε ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση τους στις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τόνισαν ότι στόχος τους είναι η προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις συνθήκες εμπορευματοποίησης του Δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, έντασης της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου της Υγείας.

Υπουργός και Αναπληρωτής επανέλαβαν τα χιλιοειπωμένα «για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ξαναστήσει το σύστημα Υγείας», «να ανακόψει τη διαρροή γιατρών στο εξωτερικό». Μάλιστα έκαναν λόγο για «τον πόλεμο που δέχτηκαν από συμφέροντα» στην προσπάθεια τους να αλλάξουν τις επιτροπές των ειδικοτήτων που «είχαν στήσει μαγαζάκι». Λες και αν αλλάξει η σύνθεση των επιτροπών θα λυθούν τα προβλήματα στη εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών: η λάντζα, η χρησιμοποίηση τους για να μπαλώνουν τρύπες, η εντατικοποίηση, η απουσία εκπαιδευτικού προγράμματος.

Για μια ακόμη φορά με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής προσπαθούν να συγκαλύψουν το αντιδραστικό περιεχόμενο των αλλαγών που προωθούνται.

Στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε αν η ηγεσία του Υπ. Υγείας υιοθετεί τις προτάσεις της εκπαιδευτικής επιτροπής του ΚΕΣΥ, ποιά θα είναι τα κριτήρια αξιολόγησης των ομάδων εκπαιδευτικών κέντρων, ποιά θα είναι τα κριτήρια καθορισμού του αριθμού ειδικευόμενων προς ειδικούς,του αριθμού γιατρών ανά ειδικότητα κ.λ.π. η ηγεσία του Υπουργείου πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα.

Προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, να καλλιεργήσουν στάση αναμονής και να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων ο Υπ. Υγείας και ο Αναπληρωτής είπαν ότι «δεν νομοθετεί το ΚΕΣΥ, δεν υπάρχει ακόμη νομοσχέδιο, είναι στο σύνολο του προς διαμόρφωση» και ότι η νομοθέτηση θα γίνει το Φθινόπωρο, με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του νέου συστήματος εκπαίδευσης το 2018.

Μπορεί το ΚΕΣΥ να μην νομοθετεί, όμως τα πορίσματα των επιτροπών θα αποτελέσουν τον πιλότο για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην ιατρική ειδικότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει τη διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας με πρόσχημα την αξιοκρατία. Στην πραγματικότητα όμως οι εξετάσεις θα λειτουργήσουν σαν στρόφιγγα για τον έλεγχο του αριθμού των επιτυχόντων. Από τη στιγμή που θα έχει καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός γιατρών σε κάθε ειδικότητα στην Ελλάδα, η έννοια της επιτυχούς εξέτασης θα είναι σχετική. Μπορεί ένας αριθμός εξεταζόμενων να περνάει τη «βάση», αλλά τον τίτλο της ειδικότητας να παίρνουν, με κριτήριο τη βαθμολογία, τόσοι ώστε να μην υπερκαλύπτεται ο προκαθορισμένος συνολικός αριθμός των γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Αντί να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλους τους ειδικευόμενους ώστε να είναι επιστημονικά άρτιοι και να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, η θεσμοθέτηση βαθμολογίας κατά τη λήψη της ειδικότητας ,της οποίας υπεραμύνθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός, έρχεται να λειτουργήσει σαν ένα επιπλέον φίλτρο για τη διαμόρφωση γιατρών πολλών ταχυτήτων.

Από τη μία, μία μεγάλη μάζα φτηνών γιατρών με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα και λιγότερες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και από την άλλη, μία επιστημονική ελίτ με καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου έκανε πως δεν καταλαβαίνει για ποιό λόγο αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και κατηγόρησε τα συνδικαλιστικά όργανα ότι «προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες αντιπαράθεσης για συνδικαλιστικούς λόγους».

Δεν υπάρχει περιθώριο για επανάπαυση και εφησυχασμό! Επιβεβαιώνεται ότι ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου λειτουργεί σαν κυβερνητικός “λαγός” των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται. Το υπουργείο Υγείας αποδέχεται τον πυρήνα των προτάσεων του ΚΕΣΥ και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να απορρίψουν τις αντιδραστικές αλλαγές, όποτε και αν γίνει προσπάθεια να νομοθετηθούν, όχι μόνο για τις επιμέρους πλευρές τους, αλλά κυρίως γιατί εντάσσονται στη συνολική πολιτική που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας – παιδείας, είναι στην κατεύθυνση της αύξησης της εκμετάλλευσης ασθενών και υγειονομικών.

Λέμε όχι σε κάθε είδους φραγμών για την έναρξη, τη συνέχεια, την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.

Διεκδικούμε:

-Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

-Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

-Κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα και έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.

-Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για όλους τους γιατρούς και μία εφημερία τη βδομάδα.

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΦΘΗΝΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ



bottom of page