top of page

Ε.Ι.Ν.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ NOVARTIS


ΑΠ 2.2017

Πάτρα 25 Ιανουαρίου 2017

«Πέσαμε από τα σύννεφα...»

Το σκάνδαλο της Novartis που αποκαλύφθηκε από τις Αμερικάνικες αρχές «συγκλονίζει» για άλλη μια φορά την κοινή γνώμη και τον ίδιο τον ιατρικό κόσμο. Είναι όμως, ένα μόνο κομμάτι του πάζλ της διαφθοράς και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος στο χώρο της Υγείας. Για όσους χρόνια δίνουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, δεν πέσαμε από τα σύννεφα.

Η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών για την Υγεία τις προηγούμενες δεκαετίες, ουδόλως συνοδεύτηκε με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ή με νέες προσλήψεις. Αντίθετα ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν, παράλληλα αυξήθηκε και η ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία με τον κόσμο να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αποδεικνύονται επομένως με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, τα ψέματα που χρησιμοποιήθηκαν ελέω μνημονίου για να προβούν σε απολύσεις σε έναν πολύπαθο τομέα και για να αποκρύψουν την πραγματική διάσταση της πολιτικής τους, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα, με «επιδότηση» της επιχειρηματικότητας και περαιτέρω εκχώρηση των υπηρεσιών Υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μην ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση των γιατρών έχει εδώ και δεκαετίες εκχωρηθεί στη «διακριτική» ευχέρεια των εταιρειών φαρμάκου να αποστέλλουν γιατρούς σε ενημερωτικά συνέδρια και αυτές οι συμμετοχές να λαμβάνονται υπ’ όψιν στην επιστημονική εξέλιξη των γιατρών.

Πλέον όμως γίνεται σαφής και μια άλλη διάσταση, αυτή της συνέργειας Υπουργείου με μερίδα του ιατρικού κόσμου, που φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αυτούς που ζούμε από το μισθό μας, το πάρτι των προμηθειών, τα δις μαύρου χρήματος, οι «χορηγίες», αποτελούν πρόκληση στο συνεχιζόμενο αγώνα να κρατηθούν οι δημόσιες δομές ανοιχτές στον κόσμο που υποφέρει.

Γνωρίζουμε τον εμπορικό πόλεμο που σοβεί μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου και τη σχέση τους με κυβερνήσεις και υπερεθνικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΟΟΣΑ κοκ). Γιατί όμως για άλλη μια φορά, όπως αντίστοιχα στην υπόθεση της DePuy με τα ορθοπεδικά υλικά, άλλο ένα σκάνδαλο έρχεται στην ελληνική δικαιοσύνη παρά μόνο μετά την υπόδειξη των αμερικανικών αρχών;

Άραγε το Υπουργείο, δεν γνωρίζει για τους κουστουμαρισμένους εκπροσώπους των εταιρειών στους διαδρόμους των νοσοκομείων; Άραγε δεν γνωρίζει τις πρακτικές τις οποίες μεταχειρίζονται;

Για να είμαστε λοιπόν ειλικρινείς, όσο η φαρμακευτική και ιατρική έρευνα, είναι στα χέρια των εταιριών, τόσο αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν και θα επιτείνονται. Με την υφιστάμενη χρηματοδότηση, τα πετσοκομμένα κονδύλια για έρευνα και την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για το φάρμακο με αυστηρό έλεγχο στην διάθεση και εμπορία και στρατηγική ανάπτυξης εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, άλλο ένα σκάνδαλο θα μείνει στις επικοινωνιακές κορώνες και τα αποκόμματα των εφημερίδων.

Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο, να δώσει στη δημοσιότητα όποια στοιχεία έχει για το σκάνδαλο της Novartis, καθώς και τα στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Να δημοσιοποιηθούν άμεσα τα ονόματα των ιατρών που βρίσκονται στις λίστες τις Novartis, εφόσον διαπιστώνεται παράνομες συνδιαλλαγές, ώστε να σταματήσει να στοχοποιούνται οι νοσοκομειακοί ιατροί. Καλούμε επίσης τους ιατρικούς συλλόγους, να πιέσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, και εφόσον προκύπτουν παραβάσεις, να εφαρμόσουν το καταστατικό τους με τις προβλεπόμενες από αυτό ποινές.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.



bottom of page