top of page

Ψυχιατρική Κλινική: Ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους

Τα ράντζα στους διαδρόμους της Ψυχιατρικής Κλινικής


Δεκατρείς ασθενείς της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής!

Όπως περιγράφουν ασθενείς και προσωπικό, η λειτουργία της κλινικής λόγω της έλλειψης κλινών και προσωπικού είναι οριακή πλέον.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες με τα ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής. Η κατάσταση αυτή είναι καθημερινό φαινόμενο, με κάποιες μέρες που υπάρχουν πολλά περιστατικά ασθενών να διογκώνεται ο αριθμός των ράντζων.

Σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού!

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ, δήλωσε: «Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε οι προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο ν' αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού. Για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα 50 με 55 κρεβάτια, ενώ σήμερα η κλινική για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα, βραχείας και οξέων, διαθέτει με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια».

Ανέφερε ότι «οι συνάδελφοι στο ψυχιατρικό τμήμα, παρ' όλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν, ασκούν τα καθήκοντά τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα, οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση. Σαν σωματείο εργαζομένων την κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μας την έχουμε επισημάνει, αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν».

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την ανακοίνωση του σωματείου το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Πριν ακριβώς 5 χρόνια το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ είχε δημοσιεύσει ανακοίνωση για το ίδιο ακριβώς ζήτημα, όπου και τότε οι ασθενείς που νοσηλεύονταν είχαν ξεπεράσει τη δυναμικότητα των κλινών της κλινικής, με την οποία καλούσε την τότε κυβέρνηση, την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρχουν:

  • Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.

  • Άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για την αξιοπρεπή, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

  • Πλήρης ανάπτυξη κρατικών δομών και σε άλλους νομούς του νησιού. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο.

  • Ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους μας.

Διαχρονική η υποβάθμιση των ψυχιατρικών δομών!

Ο Βασίλης Κούδας, διευθυντής - ψυχίατρος της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, μέλος του Σωματείου, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, όπως και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών σημείωσε: «Οι δομές ψυχικής υγείας και σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στην Κρήτη όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά είναι πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ασθενών να έρχεται στην κλινική είτε για δευτεροβάθμια είτε για τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η δημόσια κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Με αποτέλεσμα, οι αυξημένες εισαγωγές να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να καταλήγουν στα ράντσα.

Μιλάμε για πάνω από 10 ράντσα. Εάν προσθέσουμε 33 κλίνες βραχείας και άλλες 10 κλίνες οξέων, καταλαβαίνετε πως η χωρητικότητα φτάνει κοντά στις 50 κλίνες. Είναι πολύ παραπάνω από τις δυνατότητες της κλινικής με όλους τους κινδύνους που "κρύβει" και συνεπάγεται. Στην πραγματικότητα, 15 άνθρωποι νοσηλεύονται εκτός θαλάμων σε πολύ άσχημες συνθήκες και μας υποχρεώνει να βρούμε λύσεις που δεν είναι ενδεδειγμένες για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ συνδέεται με τη συνολική υποβάθμιση των Δημόσιων Δομών Υγείας και την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Προφανώς γι' αυτήν την κυβέρνηση και την προηγούμενη κυβέρνηση η υγεία και οι ζωές των ασθενών είναι κόστος. Αν δούμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τους θανάτους ασθενών που πέθαναν λόγω έλλειψης ασθενοφόρου είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία».


Πηγή: 902.gr

Comments


bottom of page