top of page

Χιλιάδες βροντοφώναξαν «Το Βενιζέλειο θα μείνει ανοιχτό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό»

Συνέχεια με νέο συλλαλητήριο αύριο, Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

«Το Βενιζέλειο θα μείνει ανοιχτό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό!»: Το σύνθημα αυτό αντηχούσε χτες απ' άκρη σ' άκρη του Ηρακλείου της Κρήτης με το ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε από σωματεία υγειονομικών, συνδικάτα και άλλους φορείς για τη διάσωση του νοσοκομείου της πόλης.



Με τη συμμετοχή λαού και νεολαίας να είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης, οι χιλιάδες που διαδήλωσαν απαίτησαν επαρκή στελέχωση και άμεση πρόσληψη υγειονομικών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, η οποία απειλείται από την τραγική υποστελέχωση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες έπαψε η λειτουργία των χειρουργείων αφού δεν υπήρχε αναισθησιολόγος, ενώ τα ...μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν, πρώτον, η «καρατόμηση» της διοίκησης του νοσοκομείου και, δεύτερον, το κάλεσμα σε ιδιώτες για να το στελεχώσουν. Μέτρα που ενέτειναν ακόμα περισσότερο την οργή και την αγανάκτηση του λαού της πόλης, που χτες ξεχύθηκε μαζικά στους δρόμους.


Η μαζική συγκέντρωση αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της πάλης του ηρακλειώτικου και κρητικού λαού, σχεδιάζοντας νέους δυναμικούς και μαζικούς αγώνες υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας, με επόμενο μεγάλο σταθμό το νέο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο αύριο, Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.


Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου είχαν προκηρύξει μάλιστα στάση εργασίας για χτες το πρωί, και στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ δεκάδες είναι οι φορείς και τα σωματεία που εκδίδουν ψηφίσματα στήριξης και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Επίσης, μετά από πρόταση της ΔΑΣ, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πήρε απόφαση για στήριξη του αγώνα των υγειονομικών για άμεση στελέχωση του Βενιζέλειου και αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.


«Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, όχι πληρωμές στα νοσοκομεία»


Ενα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι ξεκίνησε από τις πύλες του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μέχρι την πλατεία Ελευθερίας. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας, της μαχητικότητας και του παλμού της πορείας ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια εκατοντάδες λαού πύκνωναν το μπλοκ της συγκέντρωσης, με τη συμμετοχή στην πλατεία Ελευθερίας να ανέρχεται σε χιλιάδες κόσμου.


Σε όλη τη διάρκεια της πορείας δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες και νέοι έβγαιναν από σπίτια και μαγαζιά χειροκροτώντας και στηρίζοντας τους συγκεντρωμένους. Στιγμιότυπο που επίσης ξεχώρισε ήταν όταν εργαζόμενοι μεγάλου σούπερ μάρκετ βγήκαν έξω από τον χώρο δουλειάς με πλακάτ που έγραφε «Βοηθήστε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο».


Κεντρικά συνθήματα κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας ήταν «Το Βενιζέλειο θα μείνει ανοιχτό - δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό», «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, όχι πληρωμές στα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία».


Οι χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στην κατάμεστη πλατεία Ελευθερίας καταχειροκροτούμενοι από το πλήθος κόσμου που βρισκόταν ήδη εκεί, με συνεχή συνθήματα να αντηχούν στον χώρο.


Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης φοιτητές κρέμασαν πλακάτ με συνθήματα καταδίκης της αιματοχυσίας του Παλαιστινιακού λαού.


Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Μανώλης Μενεγάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, ο Αλέξανδρος Καφετζάκης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.


Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου και ξεχωριστή ήταν η ομιλία του ειδικευόμενου χειρουργού Μιχάλη Γιακουμάκη, ο οποίος έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους να μην τους αφήσουν να φύγουν στο εξωτερικό.


Μεταφέροντας την αλληλεγγύη των μαχόμενων υγειονομικών στον Παλαιστινιακό λαό ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση γίνεται λίγες ώρες μετά τον βάρβαρο βομβαρδισμό του Νοσοκομείου στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ, με τους εκατοντάδες νεκρούς. «Με τις ευλογίες των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών γίνεται αιματοκύλισμα ενός λαού που αγωνίζεται», σημείωσε ο Δ. Βρύσαλης.

Comentarios


bottom of page