top of page

Υπόμνημα Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) σε Υπουργείο Υγείας

Οι δημόσιες δομές υγείας του Ηρακλείου αντιμετωπίζουν χρόνιες σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, οι οποίες οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Kενές παραμένουν 33 θέσεις γιατρών στο Βενιζέλειο και περίπου 40 στο ΠΑΓΝΗ. Τα κενά στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προκύπτουν από τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς του 2012, που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν επαρκούν, ενώ οι συμβάσεις της πλειοψηφίας των επικουρικών που προσλήφθηκαν λήγουν στα τέλη του έτους.


Λόγω υποστελέχωσης, αρκετοί γιατροί υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών, αρκετά ρεπό δεν δίνονται, ενώ χρωστούνται εκατοντάδες ημέρες κανονικών αδειών (από το 2020). Το αποτέλεσμα είναι η συσσωρευμένη κόπωση του προσωπικού. Συχνά γιατροί υποχρεώθηκαν τα χρόνια της πανδημίας σε μετακινήσεις σε νοσοκομεία γειτονικών νομών (π.χ. μετακινήσεις αναισθησιολόγων στο ΓΝ Ρεθύμνου), στις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού, στα εμβολιαστικά κέντρα για την κάλυψη εφημεριών. Οι εντατικοί ρυθμοί δουλειάς έχουν οδηγήσει 4 γιατρούς του Βενιζελείου σε παραίτηση τον τελευταίο χρόνο.


Σας αναφέρουμε πιο συγκεκριμένα προβλήματα τμημάτων/δομών υγείας του νομού μας:

  • Δυσλειτουργία έχει προκληθεί στο τμήμα πήξης και στη μονάδα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου -τμήματα μοναδικά στην Κρήτη- λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από δύο μήνες) της εξειδικευμένης συντονίστριας διευθύντριας του κέντρου αίματος, για την οποία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί εντός της επόμενης διετίας, αφού άλλοι τρείς γιατροί του «κέντρου αίματος» θα συνταξιοδοτηθούν. Ενώ υπήρχε δέσμευση από τη διοίκηση του Βενιζελείου για άμεση προκήρυξη των θέσεων, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ μια θέση αιματολόγου έχει μετατραπεί σε αναισθησιολόγου παρά τη διαφωνία του επιστημονικού συμβουλίου.

  • Σοβαρά υποστελεχωμένα είναι τα εργαστηριακά τμήματα των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου, π.χ. το ακτινολογικό τμήμα του Βενιζελείου, τα αιματολογικά και ανοσολογικά εργαστήρια ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου. Το ιατρικό δυναμικό του αιματολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ πρόκειται να μειωθεί από 8 σε 4 ιατρούς μέχρι το τέλος 2022, με συνέπεια την αδυναμία κάλυψης τόσο του προγράμματος εφημεριών όσο και της καθημερινής εύρυθμης λειτουργίας του.

  • Δυσχερής είναι και η λειτουργία του «κοινοτικού κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων» του Βενιζελείου λόγω χρόνιας υποστελέχωσης. Αντί το τμήμα να ενισχυθεί, αποδυναμώνεται, με τη μετατροπή μιας θέσης παιδοψυχιάτρου σε θέση λοιμωξιολόγου (και πάλι σε αντίθεση με την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου).

  • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιορίστηκαν σημαντικά τα χειρουργικά τραπέζια των δημόσιων νοσοκομείων του Ηρακλείου, προκειμένου να εξασφαλιστούν προσωπικό και κλίνες (απλές και ΜΕΘ) για την περίθαλψη των COVID περιστατικών. Στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνονται πάνω από 5.500 ασθενείς και άλλοι 2.500 περίπου στις λίστες του Βενιζελείου. Πρόσφατα έχει προκύψει πρόβλημα με την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ, η οποία δεν είναι εφικτή με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να παρακωλύονται οι λοιπές λειτουργίες του αναισθησιολογικού και χωρίς να κοπούν άδειες και ρεπό από τους εργαζόμενους. Οι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ έχουν μειωθεί κατά 4 (λόγω 2 συνταξιοδοτήσεων και 2 πολύμηνων αναρρωτικών αδειών), ενώ τουλάχιστον τρεις θέσεις αναισθησιολόγων είναι κενές, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για να καλύψουν 9 χειρουργικά κρεβάτια και ταυτόχρονα την αίθουσα ανάνηψης, τον οξύ και χρόνιο πόνο, επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης και/ή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε διάφορες κλινικές, τις ERCP κοκ. Μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν στο ΠΑΓΝΗ και θρομβεκτομές σε ασθενείς με οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά (από όλη την Κρήτη) και ένας ειδικευμένος αναισθησιολόγος θα είναι σε ετοιμότητα καθημερινά για να τις υποστηρίξει. Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους μεταφορείς, σε όλο γενικά το προσωπικό του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου και των δύο νοσοκομείων, στο οποίο χρωστούνται εκατοντάδες άδειες και ρεπό.

  • Tα νοσοκομεία του Ηρακλείου συμπεριλαμβάνονται σε αυτά, στα οποία πιλοτικά εφαρμόζονται τα DRGs στην Ελλάδα. Πέρα από το γεγονός ότι οι γιατροί επιβαρύνονται με πρόσθετες αρμοδιότητες, τα DRGs θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του ποσού, με το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν τα νοσοκομεία. Η αποζημίωση των νοσοκομείων της Κρήτης βάσει του μέσου όρου των προηγούμενων δύο ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι non-COVID δραστηριότητες των δημόσιων δομών υγείας είχαν περιοριστεί λόγω πανδημίας, δεν θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας του 2022. Θεωρούμε ότι το κριτήριο για τη διάρκεια νοσηλείας και για το είδος και τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων οφείλει να είναι αμιγώς επιστημονικό και ότι δεν πρέπει να τίθενται περιορισμοί με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους.

  • Οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού αντιμετωπίζουν επίσης χρόνιες σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Οι υπηρετούντες γενικοί γιατροί και παιδίατροι στα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ και τα περιφερικά ιατρεία δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Επίσης, τα περισσότερα δείγματα από τα επαρχιακά ΚΥ μεταφέρονται στα εργαστήρια των νοσοκομείων, λόγω ανεπάρκειας σε μηχανήματα, αντιδραστήρια, προσωπικό.

  • Καθυστερεί η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών λόγω της αργοπορίας στην εκταμίευση των κονδυλίων κάθε τριμήνου. Κυρίως καθυστερεί η αποζημίωση για τις πρόσθετες εφημερίες (αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν), π.χ. το 2021 πληρώθηκαν το Δεκέμβρη πρόσθετες εφημερίες από το Μάρτη.

Διεκδικούμε από το Υπουργείο Υγείας:

  • Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων γιατρών και ταχεία ολοκλήρωση των προσλήψεων. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων επαναπροκήρυξη θέσεων με κίνητρα άγονων

  • Αλλαγή των οργανισμών των νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες

  • Άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων αιματολόγων (για το κέντρο αίματος του Βενιζελείου), αναισθησιολόγων (για ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο), παιδοψυχιάτρων (για το κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών του Βενιζελείου) βιοπαθολόγων (για ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο)

  • Χορήγηση του συνόλου των ρεπό μετά από ενεργές εφημερίες. Χορήγηση του συνόλου των χρωστούμενων αδειών

  • Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών. Επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών, αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες. Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Ηράκλειο, 26/5/22


Comments


bottom of page