Από σήμερα σε ισχύ η υποχρεωτική κατά 50% εξ αποστάσεως εργασία, με δυνατότητα εναλλαγής ανά εβδομάδα ή 15ήμερο ● Μέχρι και για το σύνολο των εργαζομένων η δυνατότητα αναστολής σε πληττόμενες επιχειρήσεις ● Οση η διάρκεια της αναστολής, τόση και η απαγόρευση απόλυσης μετά τη λήξη της.
Τρεις αλλαγές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών για την εργασία τον Νοέμβριο και εκείνα του πρώτου κύματος τον Μάρτιο. Κατ' αρχάς υποχρεωμένες να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας το 50% του προσωπικού τους και να το δηλώσουν στο ειδικό έντυπο «Εξ αποστάσεως εργασίας» του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» είναι από σήμερα όλες οι επιχειρήσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εφόσον η εργασία μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα για τον Νοέμβριο.
Το 50% σε υποχρεωτική τηλεργασία υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και φυσικά στον υπολογισμό δεν προσμετρώνται όσοι τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Οσοι εργοδότες αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο. Σε αυτήν την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Εντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας - Εντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.
Από την υποχρεωτική τηλεργασία εξαιρούνται οι εξής δραστηριότητες:
σχολεία - εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
νοσοκομεία - δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
φαρμακαποθήκες,
επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
ταχυμεταφορές.
Δεύτερον, εκτός από την αύξηση στο 50% (από το 40%) για την τηλεργασία, δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως του κριτηρίου του τζίρου που ίσχυε στην πρώτη φάση. Εννοείται πως εφόσον οι επιχειρήσεις κλείσουν με κρατική εντολή (στις ζώνες υψηλού κινδύνου, δηλαδή στις πρώην πορτοκαλί και κόκκινες περιφερειακές ενότητες) αναστέλλονται υποχρεωτικά οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές. Η τρίτη διαφορά σε σχέση με τα μέτρα του πρώτου κύματος αφορά το χρονικό διάστημα για την απαγόρευση των απολύσεων. Ενώ τον Μάρτιο η απαγόρευση απόλυσης ίσχυε για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής και αργότερα μειώθηκε στις 30 ημέρες, τώρα η απαγόρευση μειώνεται στον χρόνο της αναστολής και το ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της.
Όσοι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης θα υποστούν απώλεια εισοδήματος καθώς θα αποζημιωθούν αναλογικά για όσες ημέρες ισχύει η αναστολή με το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Ταυτοχρόνως το Δημόσιο εγγυάται την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής θα έχουν έκπτωση ενοικίου 40% για τον μήνα Νοέμβριο. Οι λεπτομέρειες αναμένονταν με τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονταν αργά χθες το βράδυ.
Comments