top of page

Το νοσοκομείο της Καλαμάτας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λειτουργίας

Το νοσοκομείο της Καλαμάτας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λειτουργίας ως αποτέλεσμα:

1)Της μόνιμης τραγικής υποστέλεχωσης σε ιατρικό προσωπικό.

2)Του σφοδρού κύματος της πανδημίας που σαρώνει τον νομό μας.

3)Της απώλειας των ανεμβολίαστων συναδέλφων υγειονομικών.


Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών του νομού χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τα παρακάτω:


1)Η υποστήριξη της κλινικής COVID με τουλάχιστον 3 ειδικευμένους ιατρούς πνευμονολόγους ή παθολόγους. Η αναγκαιότητα αυτή επισημάνθηκε ως η βασική και ασφαλής λύση από το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου μας . Όμως η προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης που προτάθηκε από το επιστημονικό συμβούλιο και έγινε πράξη από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και την Διοίκηση του νοσοκομείου ,δηλαδή η στελέχωση της κλινικής με ειδικότητες διαφορετικές των παραπάνω δύο, είναι παράνομη και επισφαλής για τους ασθενείς (σχετική ανακοίνωση έχει εκδόσει και η πανελλήνια ομοσπονδία μας). Επιπλέον η μετακίνηση των ιατρών αυτών στην κλινική COVID αφήνει δυσαναπλήρωτα κενά στην λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων υπολοίπων ιατρικών τμημάτων μετακυλώντας την επισφάλεια.


2)Η υποστήριξη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με επιπλέον ιατρούς καθώς ο όγκος των προσερχόμενων περιστατικών COVID είναι μεγάλος και παρακωλύεται η αντιμετώπιση των υπολοίπων επειγόντων περιστατικών.


3)Η υποστήριξη των αναισθησιολόγων και εντατικολόγων με επιπλέον ιατρούς καθώς έχουν επωμισθεί επιπλέον την διακομιδή των βαρέων και διασωληνωμένων περιστατικών COVID σε ΜΕΘ τριτοβάθμιων νοσοκομείων . Αποτέλεσμα αυτού είναι η αναστολή κάθε τακτικού χειρουργείου και η διενέργεια μόνο απειλητικών για την ζωή των ασθενών επεμβάσεων. Η δε επιβάρυνση των εντατικολόγων θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της εντατικής μονάδας του νομού μας.


4)Η υποστήριξη της παιδιατρικής κλινικής με τουλάχιστον 4 παιδιάτρους καθώς έχει απομείνει στο νοσοκομείο μας μόνο ένας μόνιμος παιδίατρος . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις 6 Σεπτεμβρίου και έπειτα δεν θα υπάρχει παιδίατρος στην εφημερία και τα παιδιά πρέπει να απευθύνονται σε νοσοκομείο άλλου νομού καθώς δεν θα υπάρχει και η δυνατότητα νοσηλείας στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.Το παραπάνω γεγονός αναπόφευκτα απαγορεύει την διενέργεια τοκετών και καισαρικών τομών σε επίτοκες στην Μαιευτική κλινική του νοσοκομείου της Καλαμάτας.


5) Η αναγκαιότητα της παροχής τακτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες καθώς έχουν από καιρό σταματήσει να λειτουργούν τακτικά ιατρεία ,τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις και τακτικά χειρουργεία. Οι πολίτες πρακτικά δεν έχουν άλλη λύση από το να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας .Αυτό θέτει σε άμεσο κύνδυνο την κοινωνική υγεία καθώς η οικονομική κρίση μόνιμα βαθαίνει.


Επιβάλεται άμεσα :


1) Η Διοίκηση του νοσοκομείου και η 6η ΥΠΕ να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και κάθε νομική ευθύνη ώστε να συσπειρώσουν την δύναμη των ιατρών του νομού μας στο νοσοκομείο της Καλαμάτας . Θα πρέπει άμεσα και ως προσωρινή λύση να μετακινηθούν οι ζητούμενες ειδικότητες ιατρών από άλλες δομές δημόσιας υγείας του νομού που δέχονται λιγότερη πίεση ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπισθεί στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας επιβάλεται να μην έρχεται στο νοσοκομείο.Το νοσοκομείο άμεσα πρέπει να επεγκλωβιστεί από τον εμβολιασμό του νομού. Να ζητηθεί με επίσημη και συγκεκριμένη πρόταση η συμβολή των ιδιωτών ιατρών του νομού μας.


2) Μέχρι να ενισχυθεί η κλινική COVID με τις αρμόζουσες ειδικότητες ιατρών να κατευθύνονται οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία προς τις 2 κλινικές covid του νοσοκομείου Τρίπολης όπου νοσηλεύεται πολύ μικρότερος αριθμός ασθενών με αισθητά μεγαλύτερη αναλογία ειδικευμένων ιατρών πνευμονολόγων.

3) Η επάνοδος των συναδέλφων μας υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή λόγω μή εμβολιασμού. Ζήσαμε μαζί στον τελευταίο χρόνο της πανδημίας έναν πόλεμο. Τώρα μπροστά στην μεγάλη μάχη που μαίνεται στον νομό μας κανείς δεν περισσεύει. Η νοσοκομειακή ιατρική και νοσηλευτική πράξη στηρίζεται σε σχέσεις συνεργασίας δομημένες στον χρόνο με κόπο. Η λειτουργία των κλινικών διαταράσεται απόλυτα με την απομάκρυνση έστω και ενός ιατρού ή νοσηλευτή. Οι συνάδελφοί μας δεν είναι απλά ένας αριθμός ,τα κενά που αφήσαν πίσω τους είναι δυσανάλογα μεγάλα καθώς ούτε καν έτοιμο σχέδιο αντικατάστασης τους δεν υπήρξε.


Τέλος διαβεβαιώνουμε τον Μεσσηνιακό λαό ότι θα παραμείνουμε στην θέση μας μέχρι το τέλος και αυτής της δοκιμασίας ,υπηρετώντας την δημόσια υγεία θέτοντας όμως όπως αρμόζει στο λειτούργημα μας και τα όρια της ασφάλειας της ιατρικής πράξης.


Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των συμπολιτών μας και τους καλούμε να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία με τον εμβολιασμό τους .


Comments


bottom of page