top of page

Τοξικές «μαύρες τρύπες» στο διάγγελμα Μητσοτάκη και τα νέα μέτρα


Έκανα αυτό που δεν ήθελα να κάνω, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή του  διαγγέλματος του Σαββάτου, εννοώντας την επιβολή νέων περιορισμών, απαγορεύσεων και λουκέτων.  Ανακοίνωσε ότι η χώρα χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες, η μία Επιτήρησης και η άλλη Αυξημένου Κινδύνου. Στην πρώτη περιλαμβάνονται οι μέχρι σήμερα πράσινες και κίτρινες περιοχές και στη δεύτερη οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές


Στην πρώτη ζώνη επιτήρησης επιβάλλεται παντού η χρήση μάσκας και περιορίζεται η κυκλοφορία από 12 μμ ως 5 πμ, το 50% εργάζεται με τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πλήρης τηλεκπαιδευση στα πανεπιστήμια.


Στη δεύτερη ζώνη, πλέον των παραπάνω μέτρων, επιβάλεται αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης εκτός των take away και delivery. Αλλά δεν απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομών ούτε κλείνουν ξενοδοχεία και κομμωτήρια.

Τη μέρα του διαγγέλματος ο αριθμός των κρουσμάτων έσπασε το φράγμα των 2.000 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός παρά τα σοκαριστικά νούμερα ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα παίρνονται προληπτικά την ώρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την αναστολή ή «περιορισμό» των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% με μοναδική εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.


Αν και δεν υπερέβαλε ως προς τη δραματικότητα της κατάστασης, από την ομιλία του απουσίαζαν όλα εκείνα που ανησυχούν βαθιά τον λαό, όπως: μέτρα για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα σχολεία, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενδυνάμωση των ΜΕΘ, κλειστές δομές (φυλακές, camps προσφύγων, στρατός κ.ά.), συστηματική ιχνηλάτηση, ενώ διόλου τυχαία  αποσιώπησε το φλέγον ζήτημα της μετάληψης στους ναούς και των δίχως μάσκα ιερέων. Χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη ΤΩΡΑ για να δείξει την επιτακτικότητα της κατάστασης, αλλά και πάλι μετέθεσε όλες τις ευθύνες στο λαό και στους “λίγους ανεύθυνους” και δεν είπε τι μέτρα θα πάρει ΤΩΡΑ η κυβέρνηση για να βοηθήσει π.χ το υγειονομικό προσωπικό που κινδυνεύει να τεθεί νοκ άουτ εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας και υποστελέχωσης ή να πάρει μέτρα προστασίας για εργασιακούς χώρους που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί η τηλεργασία και γίνονται εστίες υπερμετάδοσης.  Καμία αυτοκριτική για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και το άνοιγμα των συνόρων χωρίς κανέναν έλεγχο απλά ένα γενικόλογο «δεν μπορέσαμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό από τη συλλογική επιτυχία της πρώτης φάσης» που αναφέρεται και πάλι κυρίως στις ευθύνες του λαού.

Αντί να κλείσουν οι εκκλησίες η κυβέρνηση επιτρέπει 9 άτομα εντός των ναών για το κόκκινο επίπεδο συναγερμού αλλά επιτρέπει την ατομική προσευχή μετά το τέλος της λειτουργίας. Στο παρελθόν αυτά τα μέτρα δεν τηρήθηκαν σχεδόν σε καμία εκκλησία.


Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε το ρόλο των «ειδικών» και καταδίκασε όποιον τους αμφισβητεί, εννοώντας τη διορισμένη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα τον Σ. Τσιόδρα και θέτοντάς τη στο απυρόβλητο: Να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση, ζήτησε χαρακτηριστικά: «Αν αρχίσουμε τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια τότε πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε».

Άλλο όμως ειδικοί που δικαιολογούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς και άλλο ανεξάρτητη επιστήμη.  Όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας δηλώνει πως «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς» και ο Χαρδαλιάς δηλώνει ξεδιάντροπα ότι «η Εκκλησία (που δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας» τότε φορούν τη στολή του υπουργού προπαγάνδας και όχι του επιστήμονα.


Με άλλα λόγια, αυτά που «δεν» έθιξε, δεν είπε ο Κ. Μητσοτάκης έχουν εξίσου βαρύνουσα σημασία με αυτά που είπε.

Comments


bottom of page