top of page

Τι συμβαίνει με τον Αξονικό Τομογράφο του Νοσοκομείου Ικαρίας;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Τι συμβαίνει με τον Αξονικό Τομογράφο του Νοσοκομείου Ικαρίας;

Ζούμε σε μια περίοδο όπου ο κυβερνητικός προεκλογικός λόγος, κινούμενος σταθερά μεταξύ ψεύδους και θράσους, μετατρέπει σε μαγική εικόνα την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά εδώ και χρόνια.


Εξαίρεση σε αυτή την κατάσταση δεν αποτελεί ούτε και το ζήτημα του αξονικού τομογράφου ο οποίος, αν και έχει παρουσιάσει βλάβη εδώ και 2,5 μήνες, από πλευράς Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Νοσοκομείου μας διέρρεε ανεπίσημα και προφορικά πως .. λειτουργεί!! Στο ίδιο μήκος κύματος, ενδεχομένως λόγω αντίστοιχης ενημέρωσης, κινήθηκε και η 2η ΥΠΕ.


Όσον αφορά την κοινή Διοικήτρια των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας, σε ερωτήματα ασθενών σχετικά με το αν λειτουργεί ο αξονικός ή όχι, αυτή να δηλώνει άγνοια!!

Απέναντι σε αυτήν την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται εις βάρος πάντα των ασθενών και της ήδη αφαιμαγμένης από την ακρίβεια τσέπης τους, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την 2η ΥΠΕ να κάνουν την πάπια, τους περιφερόμενους κυβερνητικούς υποψήφιους να μην αρθρώνουν ούτε μία κουβέντα για το ζήτημα και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να θησαυρίζουν, ως εργαζόμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για την αλήθεια.

Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Ικαρίας έχει βλάβη και μέχρι να επισκευαστεί δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια ούτε για τον ασθενή, ούτε για τους εργαζόμενους αλλά ούτε και για το ίδιο το μηχάνημα. Είναι ενδεικτικό ότι η βλάβη έχει δηλωθεί


· από τον υπεύθυνο ιατρό του αξονικού άμεσα και έγκαιρα από τις 2 Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή όπου ενέκυψε και το πρόβλημα στην λειτουργία του, και

· από την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, η οποία με έγγραφό της στις 10 Μαρτίου ζήτησε από το γραφείο προμηθειών την παραγγελία των ενδεχομένως σχετικών αναγκαίων ανταλλακτικών. Και λέμε ενδεχομένως, γιατί δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής πιστοποίηση της βλάβης από τεχνικό της εταιρίας, της General Electric !!!.

Σε μαζική παρέμβαση του συλλόγου μας στην διοίκηση του νοσοκομείου για το ζήτημα του αξονικού, παρουσία δεκάδων συναδέλφων, διαπιστώσαμε τα εξής πρωτοφανή για τα οποία οφείλουμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία:


1. Ο Αξονικός Τομογράφος δεν έχει σύμβαση που να καλύπτει τεχνικά το μηχάνημα σε περίπτωση βλάβης!! Είναι σα να λέμε ότι κυκλοφορούμε με αυτοκίνητο που είναι ανασφάλιστο ή ότι αγοράζουμε μια οποιαδήποτε συσκευή χωρίς την εγγύηση ..


2. Η υποτιθέμενη ¨διάγνωση¨ της βλάβης του μηχανήματος δεν έγινε με αυτοψία ειδικού της εταιρίας αλλά μέσω φωτογραφιών (!!) που εστάλησαν από τους εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας που έκαναν ότι μπορούσαν από την πλευρά τους από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα.


3. Έως και σήμερα δεν έχει έρθει για έλεγχο του μηχανήματος κανένας εξειδικευμένος τεχνικός, ούτε ο ειδικός της General Electric αλλά ούτε και κάποιος άλλος ειδικός!!


4. Για το ζωτικής σημασίας πρόβλημα στην λειτουργία του αξονικού δεν είχαν ενημερωθεί από την διοίκηση για αρκετό καιρό ΕΚΑΒ, Ιατρική Υπηρεσία, Επιστημονικό Συμβούλιο, οι γιατροί των επειγόντων του νοσοκομείου μας και η τοπική κοινωνία των νησιών μας, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο ένα απίστευτο μπάχαλο στην καθημερινή μας λειτουργία!!


5. Μέχρι και σήμερα και με εξαίρεση τον αρμόδιο γιατρό του αξονικού τομογράφου, ουδείς αρμόδιος φορέας (διοικήσεις νοσοκομείων, 2η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) δεν εξέδωσαν κάποιο επίσημο έγγραφο που να ενημερώνει για την κατάσταση του αξονικού τομογράφου.


6. Η εταιρία General Electric προφορικά, άλλοτε λέει ότι ο αξονικός μπορεί να λειτουργήσει, άλλοτε ότι η λειτουργία του μηχανήματος είναι επισφαλής λόγω της βλάβης, αλλά ΠΟΤΕ δεν δίνει γραπτώς και επίσημα την θέση της για το ζήτημα. Κοινώς κρύβεται. Και προφανώς δεν πρόκειται να δοθεί ποτέ γιατί κανένας τεχνικός δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη για την ασφαλή ή μη λειτουργία ενός μηχανήματος υψηλής τάσης, αν δεν αποζημιωθεί ώστε να προβεί σε επιτόπια αυτοψία της βλάβης.

Τα ερωτήματα προς τους αρμόδιους προκύπτουν αβίαστα: Γιατί ως τώρα δεν έχει έρθει εξειδικευμένος τεχνικός; Είναι μήπως οικονομικοί οι λόγοι; Γιατί υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία; Γιατί υπάρχει συγκάλυψη του προβλήματος αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους και ταλαιπωρώντας τους ασθενείς; Γιατί ως τώρα κανείς αρμόδιος δεν ενημερώνει εγγράφως και επίσημα εργαζόμενους και ασθενείς για το αν μπορεί ή όχι να λειτουργήσει ο αξονικός;

Ως σύλλογος εργαζομένων καταγγέλλουμε τους αρμοδίους (διοικήσεις νοσοκομείων, 2η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) για κωλυσιεργία και εμπαιγμό. Αυτοί με τη στάση τους να βγαίνουν λάδι κάνοντας και προεκλογική παραπληροφόρηση από πάνω ότι το μηχάνημα λειτουργεί, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι να βρίσκονται εκτεθειμένοι και οι ασθενείς χωρίς τις αναγκαίες και ζωτικές για αυτούς εξετάσεις.


Η επιδεικνυόμενη ανευθυνότητα των αρμοδίων δείχνει για άλλη μια φορά ότι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις ανάγκες των ασθενών, προφανώς για πολιτικούς, οικονομικούς ή άλλους λόγους που μόνο οι ίδιοι τελικά γνωρίζουν. Λόγους, που δεν έχουν αφενός ούτε το θάρρος να ανακοινώσουν εγγράφως και αφετέρου να λένε και ψέματα ότι δήθεν ο αξονικός λειτουργεί. Και όλα αυτά πάντα προφορικά. Για τέτοια υπευθυνότητα μιλάμε …

Υπό το καθεστώς αυτό γίνονται κοστοβόρες διακομιδές για μια αξονική, καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται και εργαζόμενοι εκτίθενται στην επιδεικνυόμενη επικίνδυνη ανευθυνότητα των αρμοδίων.

Ο αξονικός τομογράφος όπως και η Μονάδα τεχνητού Νεφρού προέκυψαν μέσω παρατεταμένων και επίμονων αγώνων και διεκδικήσεων του συλλόγου μας και των συλλόγων-φορέων των νησιών μας, ανήκουν στο λαό, υλοποιήθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων και αυτούς οφείλουν να υπηρετούν.

Επειδή η υπόθεση μυρίζει Τέμπη, απαιτούμε:

· Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός και οι καθυστερήσεις

· Να επισκευαστεί ΤΩΡΑ ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Ικαρίας

· Όχι άλλη αβάντα στον ιδιωτικό τομέα

· Να αποζημιωθούν όσοι ασθενείς βλάφθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από την μη λειτουργία του αξονικού λόγω της ολιγωρίας και του εμπαιγμού που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς.


Comments


bottom of page