top of page

Σ.Ε.Ν.Λ.: Η ένταξη μας στα ΒΑΕ δεν αφορά μόνο ένα επίδομα!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 8:00-10:00 πμ

Συγκέντρωση 9:00πμ στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου


ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ


ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΑΕ


ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ


Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Εργασίας συνεδριάζει η επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με θέμα «ένταξη στα Β.Α.Ε. των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας».


Ενώ παραμένουμε απλήρωτοι για δουλειά που πραγματοποιήσαμε και την ίδια ώρα μας «εκπαιδεύουν» ώστε να αποδεχόμαστε το γεγονός αυτό ως μια ακόμη «κανονικότητα» !!!


Ενώ εργαζόμαστε, σε συνθήκες αφόρητης εντατικοποίησης, σακατεμένοι από τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν πάνω από 30.000 κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο Λευκάδας παραμένουν ακάλυπτες πάνω από 56% των οργανικών θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων και πάνω από 73% των οργανικών θέσεων σε γιατρούς.

Ενώ εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοι μας.


Παρόλα αυτά όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ διατηρούν χιλιάδες συναδέλφους (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, διοικητικούς, κλπ) αποκλεισμένους και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.


Η ένταξη μας στα ΒΑΕ δεν αφορά μόνο ένα επίδομα !


Με γνώμονα το γεγονός ότι ο χώρος εργασίας μας και το επάγγελμά μας, μας εκθέτει σε αυξημένους παράγοντες κινδύνου, ο θεσμός των ΒΑΕ αναγνωρίζει ότι σε αυτούς τους χώρους και στα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισπράττουν, ως αντιστάθμισμα στη φθορά της υγείας και της εργατικής τους δύναμης, υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, μειωμένα ωράρια, μεγαλύτερες άδειες, να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη κατά 5 έτη νωρίτερα κ.ά.


Παρ' όλα αυτά, τα ΒΑΕ και ό,τι συνδέεται με αυτά βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κυβερνήσεων ακριβώς γιατί κριτήριό τους δεν είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο, αλλά πώς θα αυξήσουν την εκμετάλλευση και θα μειώσουν το λεγόμενο «εργασιακό κόστος».


Ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα ΒΑΕ εντάσσεται στη προώθηση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται το αίτημα μας για συστηματικό προληπτικό μοριακό έλεγχο όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, ενώ και στις περισσότερες μονάδες υγείας όπως και στο νοσοκομείο Λευκάδας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες και σύνθετες συνθήκες λόγω του κορονοϊού.

Διεκδικούμε:

_ Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

_ Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων !

_ Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους.

_ Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευόμενων.

_ Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες υγείας και πρόνοιας.

_ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Comentários


bottom of page