top of page

Σ.Ε.Ν.Ε.: Διαδικασίες διάτρητες και ανασφαλείς

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Δελτίο Τύπου


Μετά από δεκάδες συνεντεύξεις – σχόλια – «τιτιβίσματα» κλπ όσων χρίστηκαν από την κυβέρνηση ως «υπεύθυνοι της διαχείρισης της κρίσης του covid-19» είτε πρόκειται για διοικητές, υπουργούς κλπ πολιτικό της προσωπικό, είτε για καθ’όλα αξιόλογους επιστήμονες – συναδέλφους, οι οποίοι για κάποιους λόγους δέχονται να υποτάσσουν την επιστήμη στον κυβερνητικό σχεδιασμό που καθηλώνει την υγεία & τη ζωή του λαού μας στα στενά όρια του σημερινού ΕΣΥ των ανεπαρκέστατων υπηρεσιών υγείας, αισθανόμαστε την ανάγκη να σταχυολογήσουμε παραδείγματα από το χώρο της δουλειάς μας – από την πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό:


Με πρόσφατο (30/9) έγγραφό της η Διοίκηση του νοσοκομείου και με αφορμή ασφαλώς την ανακοινωμένη για την ίδια μέρα ΓΣ των εργαζομένων θυμήθηκε να υπενθυμίσει σε όλους μας την γνωστή «απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων» (που ισχύει από 20/9) και κλείδωσε το ΔΩΜΑ (αμφιθέατρο). Ποια είναι η κρυμμένη άποψη πίσω από αυτή την ενέργεια;; Μήπως, ότι η συνάθροιση ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού όταν πρόκειται για τις αναγκαίες λειτουργίες του σωματείου και τις κινητοποιήσεις - όπως τόνισε τις προάλλες κι ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας – αλλά μάλλον, δεν πειράζει όταν πρόκειται για σεμινάρια (που διοργάνωσε η Διοίκηση με το ΕΚΔΔΑ στον ίδιο χώρο την προηγούμενη βδομάδα) ή στα τμήματα του νοσοκομείου όπου «συνωστιζόμαστε» με τους ασθενείς μας. Και για να μην πει κανείς καλοπροαίρετος ότι αυτό επιβάλλουν τα καθήκοντα του υγειονομικού, ας απαντήσει τουλάχιστον η διοίκηση για τους διοικητικούς (αντί να τους καλεί σε απολογία όταν ζητούν προσωπικό και μέτρα προστασίας)!! Οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εργάζονται σε τμήματα των 10 – 15 – 20 ατόμων (με αποστάσεις προφανέστατα κάτω του ενός μέτρου) και με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες κοινό – εκ των οποίων πολλοί είναι προσωπικό της πρώτης γραμμής σε τμήματα και μονάδες covid. Χωρίς διαχωριστικά, χωρίς απολυμάνσεις των χώρων και με το «κοινό» να στοιβάζεται όρθιο σε ουρές στον στενό κεντρικό διάδρομο των υπηρεσιών.


Είναι σαφές πως η διοίκηση αναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και των ενεργειών της ώστε να «καταπνίξει» κάθε φωνή που αναδεικνύει τα καυτά προβλήματα του νοσοκομείου! Άξιος ο κρατικός μισθός τους. Δυστυχώς γι’αυτούς, η άθλια πραγματικότητα που ζουν υγειονομικοί & ασθενείς, μιλάει από μόνη της. Για παράδειγμα:


_ Έχουν διατεθεί 32 κλίνες ΜΕΘ covid. Μέχρι πριν λίγες μέρες λειτουργούσαν οι 24 και τώρα 28. Υπήρξε αρκετός χρόνος να είναι έτοιμες και οι 32 με όλες τις παροχές και διεθνείς προδιαγραφές, τα monitors, τους αναπνευστήρες κ.λπ. Κι ενώ όλοι (όχι μόνο οι ειδικοί) κατανοούν την κρισιμότητα ύπαρξης ενεργών κλινών ΜΕΘ σε ενδεχόμενη έξαρση (και γενικά), τι περιμένουν 8 μήνες;; Φούντωσε για τα καλά ο κορονοϊός και ο Ευαγγελισμός (το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς) με μια μικρή ακόμη άνοδο κρουσμάτων, «τέλειωσε».


_ Είπαν πως θα μετατρέψουν τη ΜΑΦ του 9ου ορόφου σε γενική ΜΕΘ (non-covid). Πέρα από τη δυσκολία, το απροσδιόριστο χρονοδιάγραμμα και το αμφίβολης αποτελεσματικότητας όλο εγχείρημα, τόσους μήνες τι σχεδίαζαν; Μετά το χειμώνα θα παραδοθεί; Και με ποιες ακριβώς προδιαγραφές;

è Είπαν πως θα δημιουργήσουν 12 νέες κλίνες ΜΕΘ στο χώρο της παλιάς Αιμοδοσίας από κάποια δωρεά. Το είπαν από το Μάιο. Πέρασαν 6 μήνες κι ακόμη περιμένουμε. Τώρα λένε πως χωρούν μέχρι 7 εξοπλισμένες κλίνες … Που είναι λοιπόν οι 33 καινούργιες για τις οποίες φοροαπαλλάσσεται ο φιλάνθρωπος χορηγός; Αν πρόκειται για μετατροπές των υπαρχουσών κλινών, προφανώς, δεν υπάρχει η αύξηση που προπαγανδίζουν οι ηγέτες του υπουργείου!


_ Μας λένε κάποιοι καθηγητές ότι μπορεί να χρειαστεί μετατροπή κοινών θαλάμων σε ΜΕΘ, όταν η κατάσταση φτάσει «στο μη παρέκει». Με ποιες όμως προδιαγραφές; Υπάρχουν παροχές οξυγόνου επαρκείς; Αρκεί μισός αναπνευστήρας και λίγα monitors (ή μήπως κάμερες); Ή ίσως αν βγουν οι πόρτες κι αντικατασταθούν με plexiglass θα παρακολουθούν με ασφάλεια τον ασθενή και ΚΥΡΙΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επαρκές σε αριθμό κι εκπαίδευση!! Εφιαλτικά σενάρια.


Εάν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για συνολική ανάπτυξη περίπου 100 κλινών ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό (δεν συμπεριλαμβάνονται οι μονάδες μεταμόσχευσης) τότε μόνο για νοσηλευτικό για τις συγκεκριμένες κλίνες χρειάζονται ΕΠΙΠΛΕΟΝ 400 ΜΟΝΙΜΟΙ κι εκπαιδευμένοι, με ανάλογο αριθμό σε τεχνολόγους, παρασκευαστές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ. Με τις αστείες προσλήψεις – εποχιακού χαρακτήρα – ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ!


(Ας σημειωθεί ότι βάσει των ανακοινώσεων – σχεδίων που έχουμε κατά καιρούς ακούσει, οι 100 κλίνες προκύπτουν ως εξής: ΜΕΘ1 -> 14, ΜΕΘ2 -> 18, ΜΕΘ4 –> 11, ΕΜΦΡ. - ΑΚΑ –> 18, ΑΚΑ –> 4, Πρώην ΜΑΦ –> 20, Παλιά αιμοδοσία –> 7 … Σύνολο –> 92. Επειδή όμως έχουμε χορτάσει από παχιά λόγια ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΟΥΝ! Για να μη γίνουν οι απλοί θάλαμοι του 5ου ή 6ου Γ - Δ «ψευτο ΜΕΘ» και γίνουμε Ιταλία, να μην ξέρεις ποιον θα διαλέξεις να διασωληνώσεις)!


_ Υποσχέθηκαν πως θα διευκολύνουν τη γενική εφημερία με το να αυξήσουν τα rapid tests, για να μειωθούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και να επιταχυνθούν τα χειρουργεία. Ούτε αυτό έγινε. Ήδη συμπληρώνεται το δίμηνο που μας παρέπεμψαν σε εξοπλισμό από “δωρεά” (πάλι) που θα διενεργεί δεκάδες test την ώρα.


Αντί να κάνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε όλο το προσωπικό, ανάλωσαν μέρες και μέρες να διαπραγματεύονται με ιδιωτικό εργαστήριο, επειδή νοσοκομείο και ΕΚΕΑ δεν είχαν αρκετά αντιδραστήρια! Το τίμημα ήταν πολλαπλάσιο, οι απαντήσεις αργούσαν, λάθος παραλήπτες υπήρχαν και λάθος απάντηση που παραλίγο να τινάξει τη γενική εφημερία στον αέρα. Ανάλογη η κατάσταση στο χειρουργείο τις προάλλες με ασθενή που ενώ πριν ξαπλώσει στη χειρουργική κλίνη βεβαιώθηκε (;;!!) ως αρνητική για covid, μετά την επέμβαση διασταυρώθηκε ως θετική και βγήκαν σε καραντίνα αναισθησιολόγοι και λοιπό προσωπικό. Ποιος βεβαίωσε; Έγινε όντως το πρώτο το τεστ κι αν ναι, γιατί διασταυρώθηκε άμεσα με αντίθετο αποτέλεσμα; Ποιο εργαστήριο έκανε την ανάλυση; Το πλέον σαφές από τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι ότι πρόκειται για διαδικασίες διάτρητες και ανασφαλείς για εργαζόμενους και ασθενείς!


Μολύνονται διαρκώς συνάδελφοι, από διάφορα τμήματα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυξήθηκαν (όχι όσο πρέπει) τα τεστ κι έτσι ανεβαίνει η καταγραφή της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Αυτά λέγαμε κι από το Μάρτη που αρνούνταν εντελώς τα τεστ στο προσωπικό κι έδιναν «συγχαρητήρια που δεν αρρωσταίνουμε»!!


Η σημερινή κατάσταση λέει ότι λιγοστοί από τους συναδέλφους που εκτέθηκαν σε επιβεβαιωμένο κρούσμα βγαίνουν σε καραντίνα. Και για να καλύψουν τα κενά από την καραντίνα, χρησιμοποιούνται τα πλέον αντιεπιστημονικά κριτήρια του ΕΟΔΥ με επιμονή να μην μπαίνει σε καραντίνα το προσωπικό που συγχρωτίστηκε (είτε καθόλου, είτε για ελάχιστες μέρες). Όσο φιλότιμα κι αν κάνουν τη δουλειά τους οι συνάδελφοι των λοιμώξεων, “σκοντάφτουν” στις επιταγές της διοίκησης και στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, τα οποία απ΄το καλοκαίρι φάνηκε καθαρά, ότι εξυπηρετούν πρώτα απ' όλα, επιχειρηματικά συμφέροντα (πλοία, ξενοδόχους κ.λπ.).


Μην ακούσουμε ξανά το αντιεπιστημονικό επιχείρημα που ψιθυρίζεται τελευταία, ότι τάχα οι υγειονομικοί που μολύνθηκαν «έφεραν απ΄έξω τον ιό». Τα ίδια τα στατιστικά τους διαψεύδουν αφού είναι παγκοσμίως γνωστό από τη δική τους, τη λειψή ιχνηλάτηση, ότι τουλάχιστον 15-20% του συνόλου των κρουσμάτων είχε επαφές με δομές υγείας και από θετικούς ασυμπτωματικούς ή νοσηλευόμενους υπήρξε διασπορά και σε μας. Ας γίνει λοιπόν αντιληπτό το αυταπόδεικτο: οι ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ είναι για τους υγειονομικούς ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Και ας αναληφθεί επιτέλους, η συλλογική – κρατική ευθύνη. Την περιβόητη «ατομική» που μας αναλογούσε την έχουμε τηρήσει. Αλλά ούτε όσο χρόνο κερδίσαμε δεν αξιοποίησαν κατ’ελάχιστον διοικούντες και κυβερνώντες.


_ Καλούν οι υπηρεσίες για να αναλάβουν υπηρεσία ειδικευόμενοι νοσηλευτές και τους δίνεται περιθώριο – με εντολή Υ.ΠΕ. – 3 μόνο (!) εργάσιμες για να εμφανιστούν, ενώ σε κάθε νεοπροσλαμβανόμενο επικουρικό ή ειδικευόμενο νοσηλευτή - γιατρό (μόνο τέτοιοι προσλαμβάνονται στα νοσοκομεία), δεν τους στέλνουν υποχρεωτικά για covid test!!!


Το προσωπικό που έρχεται είναι ανεκπαίδευτο. Πολλοί νέοι συνάδελφοι πρώτη φορά δρασκελούν το κατώφλι του νοσοκομείου. Θα τους ρίξουν έτσι στη μάχη κι ό,τι γίνει;


_ Είδαμε την επιστολή των Διευθυντών τομέων του νοσοκομείου που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ και έκανε αίσθηση. Σημειώνουμε ότι ακριβώς ίδιο προσανατολισμό είχαν και οι επισημάνσεις μας από το Μάρτη! Όπως και τότε, μας απαγόρευσαν να κάνουμε δηλώσεις για τα κακώς έχοντα – και φυσικά δεν κλείσαμε ούτε στιγμή το στόμα μας – έτσι και τώρα απειλούν διευθυντές ότι «θα τους τελειώσουν». Να ξέρουν όμως οι διορισμένοι κύριοι της διοίκησης: φασίζουσες πρακτικές και τρομοκρατία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.


Ας μας πουν αν τολμούν δημόσια, πόσα σοβαρά χειρουργεία έχουν αναβληθεί, επειδή δεν επαρκούν οι κλίνες γενικής ΜΕΘ που θα τα υποδεχτούν μετά την επέμβαση ή λόγω της κατά το ένα τρίτο περικοπής του αριθμού των χειρουργείων ώστε να μετακινηθούν νοσηλευτές και γιατροί στα κορονοτμήματα. Πόσοι αναγκάστηκαν να χρυσοπληρώσουν ιδιωτικά μεγαθήρια για να μην …πάνε αδιάβαστοι. Πόσοι διασωληνωμένοι non – covid διακομίστηκαν σε ιδιωτικές ΜΕΘ και τσέπωσαν οι κλινικάρχες το κυβερνητικό μποναμά των 1.600€/ μέρα. Πόσες μεταμοσχεύσεις πήγαν πίσω ή ματαιώθηκαν.

Ας παραδεχτούν ότι φροντίζουν να μετατραπεί σταδιακά ο Ευαγγελισμός – το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με τις περισσότερες ειδικότητες και κέντρα αναφοράς σε νοσοκομείο μιας νόσου! Και ταυτόχρονα εστία διασποράς στις γενικές εφημερίες (καθώς χωροταξικά και διαχειριστικά, δεν υπάρχει επαρκής απομόνωση των περιστατικών). Χωρίς μάσκα υψηλής προστασίας οι εργαζόμενοι σεΤΕΠ και χειρουργεία αφού ούτε για τις κορονομονάδες δεν επαρκούν.


Δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε ακόμη και για τα αυτονόητα. Να τα αναδεικνύουμε – να διεκδικούμε αγωνιστικά τη λύση. Μαζί με τους ασθενείς μας – με όλο το λαό. Γιατί κι ο καθημερινός αγώνας μας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας είναι διπλός: και για τον άρρωστο όλων των παθήσεων - όχι μόνο για τους covid - και για την προστασία των ίδιων των υγειονομικών.

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page