top of page

Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσ. και ΚΥ Άρτας: Όλοι στην Κινητοποίηση για την Υγεία Τετάρτη στις 26/1


Καλούμε το λαό της Άρτας, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ελευθέρους επαγγελματίες, τη νεολαία, τους φοιτητές, τους μαθητές, του συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και του νομού, να έρθουν μαζί μας στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να υπερασπιστούμε την δημόσια υγεία, να κρατήσουμε τις δομές του ΕΣΥ, Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας, ανοιχτά, λειτουργικά και ικανά να ανταποκριθούν στις λαϊκές ανάγκες, να είναι η υγεία δημόσιο αγαθό.


Την Τετάρτη 26 Γενάρη 2022, συμμετέχουμε στην στάση εργασίας που προκήρυξε η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για την ΥΓΕΙΑ και οργανώνουμε συγκέντρωση στις 12:30 το πρωί στον αύλειο χώρο του Κέντρου Υγείας Άρτας ( Παλιό Νοσοκομείο).


Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από τον Μάρτη του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία και όλες και όλοι πλέον μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η κυβερνητική και κρατική διαχείριση της πανδημίας έχουν σαν αποτέλεσμα την σημερινή τραγική κατάσταση: καθημερινά δεκάδες νεκρούς, καθημερινά χιλιάδες εισαγωγές ασθενών covid19 στα Νοσοκομεία, καθημερινά δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας νοσούν, καθημερινά τεράστιες ουρές έξω από φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες ΕΟΔΥΥ, στα Έκτακτα των Νοσοκομείων και στα ΚΥ των νομών. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει, η φτώχεια απειλεί, η ανεργία γιγαντώνεται, ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τα rapid και τα pcr, καλείται να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας αφού τα δημόσια Νοσοκομεία έχουν μετατραπεί με μονοθεματικά για την διαχείριση της πανδημίας ( αν έχει να πληρώσει αλλιώς δεν έχει να πάει πουθενά), καλείται να στοιβαχτεί σαν σαρδέλα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καλείται να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο σε τάξεις των 26 και 27 ατόμων να κάνει μάθημα χειμώνα καιρό με ανοιχτά παράθυρα, καλείται να πάρει την ευθύνη αποκλειστικά πάνω του αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση «αυτός φταίει» και για την διασπορά της covid, και για την φτώχεια του, και για την ανεργία του και για το μαγαζί του που κλείνει. Η κυβέρνηση « τα έχει καταφέρει όλα μια χαρά»! Είναι έτσι όμως;


Δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αντίθετα μειώνει σταθερά τους προϋπολογισμούς για την υγεία και τους προϋπολογισμούς λειτουργίας των Νοσοκομείων, δεν κάνει αθρόες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών, μπαλώνει τρύπες μετακινώντας προσωπικό από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και από ΚΥ σε Νοσοκομείο, όχι μόνο δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας αλλά αντίθετα τον πριμοδοτεί συνεχώς με άφθονο χρήμα, δεν ανοίγει τα κλειστά Νοσοκομεία, δεν αυξάνει τις κλίνες ΜΕΘ, δεν κάνει επιδημιολογική πολιτική, δεν δίνει δωρεάν rapid tests, δεν κάνει δωρεάν pcr, κλείνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πρόσφατο παράδειγμα το ακτινολογικό του Κ.Υ. Άρτας, φέρνει ξανά τους εργολάβους καθαριότητας, ενώ σχεδιάζει τον «νέο υγειονομικό χάρτη» που θα περιλαμβάνει κλείσιμο δομών και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών μέσω ΣΔΙΤ.


Ταυτόχρονα οι συνθήκες εργασίας όλων εμάς στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ του νομού χειροτερεύουν καθημερινά. Οι εργαζόμενοι στις κλινικές (ειδικά στις κλινικές λοιμωδών), στα Τμήματα Εκτάκτων Περιστατικών και στον εργαστηριακό τομέα, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό είναι πλέον στα όρια της σωματικής και της ψυχολογικής κατάρρευσης. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά, η ψυχολογική πίεση και κούραση είναι μεγάλη.


Υπάρχουν τμήματα και εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς ρεπό, όπως συμβαίνει στο ακτινοδιαγνωστικό όπου εκεί υπάρχουν συνάδελφοι με πάνω από 50 δεδουλευμένα χρωστούμενα ρεπό, υπάρχουν συνάδελφοι που είναι στην βάρδια μόνοι τους. Υπάρχουν τμήματα που καλούνται να βγάλουν 3 βάρδιες καθημερινά επί 7 μέρες την εβδομάδα με 4 και 5 εργαζόμενους, υπάρχουν κλινικές με 3 γιατρούς σε ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά.


Λειτουργούμε επιπλέον ( ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ),2κλινικέςcovid19, κλινική Αυξημένης Φροντίδας για covid19, ξεχωριστό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Covid19, έλεγχο στην πύλη του Νοσοκομείου, 2 Εμβολιαστικά Κέντρα με 5 εμβολιαστικές γραμμές και τώρα επιπλέον παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο.


ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΜΑΙ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ.-


Και με το ΥΠΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ COVID, ΣΧΕΔΟΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!


Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα! Απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αφήνει το λαό έρμαιο της πανδημίας! Απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ! Απέναντι στο ν.Χατζηδάκη που διαλύει την οργανωμένη συλλογική δράση και βάζει στον πάγο τις κινητοποιήσεις και την συνδικαλιστική δράση!


Καταγγέλλουμε τον κίνδυνο απόλυσης περίπου 10.000 συμβασιούχων συνάδελφων στις 28 Φεβρουαρίου και στις 31 Μαρτίου και του σχεδιασμούς για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών.


Αγανακτούμε γιατί εν μέσω επιδημίας συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζόμενων στην Υγεία ( από τον Ιανουαρίου του 2020 εως και τον Οκτώβριο του 2021 μειώθηκαν κατά 2.229) όπως και της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων κατά 279 εκατ. και των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 208 εκατ, στον φετινό προϋπολογισμό.


Καταγγέλλουμε την απόρριψη από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ του αιτήματος μας για ένταξη στα ΒΑΕ και τν απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων από την χορήγηση ακόμη και του ανθυγιεινού επιδόματος.


ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εδώ και τώρα:

 • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού - Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Αόριστου Χρόνου

 • Αύξηση των δαπανών για την υγεία και αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου

 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση για τους επιχειρηματίες

 • Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης που προβλέπουν συγχωνεύσεις δομών, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας

 • Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας και επιστροφή στην δουλειά με αυξημένα μέτρα προστασίας.

 • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για όλους χωρίς καμιά εξαίρεση. – Δωρεάν rapid tests και δωρεάν εξέταση μοριακού ελέγχου ( pcr)

 • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

 • Καμιά περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας –Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην υγεία

 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις

 • Ενίσχυση και στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καμιά σκέψη για κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση της.

 • Ιατρεία postcovid, σύστημα ινχηλάτισης, εμβολιαστική πολιτική που θα προσεγγίζει το πρόβλημα και όχι τιμωρία ή επιβράβευση, ουσιαστική περίθαλψη και όχι κατ΄όνομα παροχή υπηρεσιών

 • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία


Μαζί με το λαό για ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ! Για να είναι η υγεία ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ!

Όλες και όλοι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 26/1 στις 12:30 το πρωί στο προαύλιο του Κ.Υ. Άρτας


Άρτα, 24 Ιανουαρίου 2022

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κ.Υ. ν.Άρτας


Comentarios


bottom of page