top of page

Σωματείο Εργαζ. Ευαγγελισμού: Η μάσκα που φοράμε δεν είναι φίμωτρο!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, δίνουμε με αυτοθυσία τη μάχη για την περίθαλψη των ασθενών από τον κορονοϊό (παράλληλα με την περίθαλψη ασθενών από άλλα νοσήματα), η Διοίκηση του νοσοκομείου όχι μόνο αρνείται προκλητικά να ακούσει τα προβλήματα και τις προτάσεις μας, αλλά είχε και το θράσος να μας πει ότι «απαγορεύει να κάνουμε σύσκεψη – συζήτηση» τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας που, έτσι κι αλλιώς εφαρμόζουμε στην καθημερινή μάχη που δίνουμε μέσα στο νοσοκομείο!


Η Διοίκηση μάλλον θεώρησε ότι μπορεί να μας «φιμώσει», επικαλούμενη τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία. Βέβαια, δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία, για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της μεγάλης έλλειψης μέσων και μέτρων προστασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου. Όπως επίσης «κωφεύει» στην επιτακτική απαίτησή μας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (χωροταξικά και άλλα) αυστηρής απομόνωσης τομέων του νοσοκομείου που νοσηλεύουν ασθενείς ή δέχονται πιθανούς ασθενείς από τον κορονοϊό ώστε να μην διευκολύνει τελικά, τη διασπορά.


Δυστυχώς, πολλά μέτρα που εξαγγέλλονται με στόμφο από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την «ενίσχυση σε προσωπικό – υλικό – χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων», στην πράξη όχι απλά καθυστερούν, αλλά και αποδεικνύονται ψεύτικη προπαγάνδα. Το ότι σήμερα ο Διοικητής ζητάει τάχα με ενδιαφέρον τις προτάσεις του σωματείου γραπτώς, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί, όταν σε όλες τις συναντήσεις ήδη από τον προηγούμενο μήνα, έχουν εντοπιστεί με απόλυτη σαφήνεια οι απαράδεκτες ελλείψεις και έχουν ήδη δοθεί προτάσεις μετά λόγου γνώσεως. Τα παραδείγματα που αφορούν στον Ευαγγελισμό (και όχι μόνο) είναι πολλά:


- Χτες ανακοινώθηκε έκτακτη κρατική επιχορήγηση 75 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων… ωστόσο, τα δυο προηγούμενα έτη είχαν περικοπεί από 100 εκατ. ευρώ κι αυτό είχε προφανή επίδραση σε υποδομές – εξοπλισμό – υλικό - προσωπικό!!


- τις επόμενες μέρες επίκεινται ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ δεκάδων εκπαιδευμένων συναδέλφων στον τομέα της καθαριότητας… και εκ νέου 8μηνες ατομικές συμβάσεις με πετσοκομμένα δικαιώματα (6ωρο με 500€ κλπ). Για ποιον ακριβώς λόγο δεν μπορεί το κράτος να μονιμοποιήσει όλους τους υπηρετούντες και να προσλάβει επιπλέον, ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες ενός τομέα εντελώς κρίσιμου για τη λειτουργία του νοσοκομείου και ιδιαίτερα, αυτή τη στιγμή;


- από προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού πολλά έχουν εξαγγελθεί (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) κι ακόμη περιμένουμε! Φαίνεται εξάλλου από τις εκκλήσεις του υπουργού υγείας για εθελοντική προσφορά από φοιτητές και συνταξιούχους (!!) ότι, ελάχιστοι - κι αυτοί συμβασιούχοι - έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, καθώς και λίγοι με μετακίνηση από άλλα μεγάλα νοσοκομεία (που αφήνουν δηλ. κενά πίσω τους). Και τι να κάνουν κάποιες δεκάδες σε ένα νοσοκομείο που οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι χιλιάδες (εν καιρώ ..ειρήνης);; Κι ενώ ταυτόχρονα, φεύγει εκπαιδευμένο προσωπικό, είτε γιατί λήγει η σύμβασή του, είτε γιατί προσλαμβάνεται σε άλλο φορέα.. ανακύκλωση δηλ. και μηδέν εις το πηλίκον! Την ίδια ώρα, πάνω από 40.000 είναι οι άνεργοι συνάδελφοί μας πτυχιούχοι επαγγελμάτων υγείας, πολλοί από αυτούς με εξειδικεύσεις κομβικές για την αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης. Χιλιάδες είναι και οι προκηρυγμένες θέσεις ειδικευμένων γιατρών που εκκρεμούν σε συμβούλια κρίσεων και υπουργείο, εκατοντάδες από αυτές, στις σημαντικές γι’ αυτή τη μάχη ειδικότητες (Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Καρδιολογίας, Βιοπαθολογίας, ΜΕΘ κλπ). Γιατί επιμένουν να μην τις ενεργοποιούν;


- οι ελλείψεις σε στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας για μας και για τους ασθενείς μας είναι κραυγαλέες, όπως πχ για τις διαφόρων τύπων μάσκες, όπου καταγράφουμε καθημερινά δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων ότι δεν δίνονται αυτές που ζητούνται (σε αριθμό ή κατηγορία) ακόμη και σε τμήματα που είναι στην πρώτη γραμμή όπως τα ΤΕΠ. Σε άλλα τμήματα έχουν ακουστεί και θέσφατα τύπου «εσείς, δεν τα χρειάζεστε» την ώρα που έρχονται σε επαφή με κοινό χωρίς τις δέουσες αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και με λοιπό προσωπικό που είναι σαφώς εκτεθειμένο. Τα δε επικοινωνιακά παιχνίδια που διοχετεύονται στα ΜΜΕ για «1 εκατομμύριο μάσκες που δωρίστηκαν» πανελλαδικά, ας ξέρει ο κόσμος ότι ανάγκες κάποιων (λίγων) ημερών καλύπτουν. Έτσι, για να είναι αντιληπτά τα μεγέθη που μας είναι αναγκαία για να κάνουμε τη δουλειά μας. Άλλωστε, έπειτα από τις αντιεπιστημονικές συστάσεις ότι η καραντίνα πρέπει να κρατάει για τους υγειονομικούς 7 μέρες, ενώ για τους λοιπούς 14, εμφανίστηκαν και οδηγίες του ΕΟΔΥ ότι αν δεν φτάνουν τα μέσα προστασίας να χρησιμοποιούνται με φειδώ ή και καθόλου (βλ. αντί γαντιών – πλύσιμο χεριών)…. Να λοιπόν, η καλύτερη απόδειξη των όσων καταγγέλλουμε!


- παράλληλα, σοβαρά ζητήματα ανακύπτουν και στα εντελώς απαραίτητα μέτρα οργάνωσης της εργασίας μας, καθώς η χωροταξία των κτιρίων του Ευαγγελισμού δεν επιτρέπει την αναγκαία απομόνωση περιστατικών και όσων τους περιθάλπουν, ούτε και τη γρήγορη απολύμανση – αποστείρωση εξοπλισμού και χώρων. Δεν εισακούστηκαν οι έγκαιρες εκκλήσεις μας, να ανοίξουν αμέσως δομές και κλίνες που έκλεισαν το 2013, αλλά και όλα τα επόμενα χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού (χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα οι 4 πνευμονολογικές κλινικές του «Σωτηρία», αλλά και πολλές ακόμη δομές) όπου πληρούνται τόσο οι όροι εξοπλισμού όσο και απομόνωσης. Στον Ευαγγελισμό, ετοιμάζουν την ανάπτυξη 64 κλινών ΜΕΘ μόνο για κορονοϊό – σήμερα, λειτουργούν πλήρως οι 18 - καταργώντας άλλες κλινικές & μονάδες του νοσοκομείου. Τι σημαίνει λειτουργία 64 κλινών ΜΕΘ; Μα ότι πέρα από τον ενισχυμένο εξοπλισμό (αναπνευστήρες, αντιικά φίλτρα, μόνιτορς, κλπ), χρειάζονται σχεδόν 200 εξειδικευμένοι νοσηλευτές & 70 γιατροί επιπλέον! Προφανώς, δεν αρκούν σε καμιά περίπτωση 85 συμβασιούχοι πρωτοδιόριστοι συνάδελφοι νοσηλευτές (χωρίς στοιχειώδη ειδίκευση & εμπειρία και με …ημερομηνία λήξης) που έρχονται σταδιακά μέσω ΥΠΕ…


- την ίδια στιγμή στον 6οΔ όπου έχει ήδη συσταθεί τμήμα για τη νόσο, μόλις τώρα συγκροτείται ομάδα γιατρών και νοσηλευτών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου που πλέον αποδυναμώνονται κι άλλο! Θα καλυφθούν οι θέσεις των συναδέλφων σ’αυτά τα τμήματα; Οι οδηγίες προς το παρόν ασαφείς: θα εναλλάσσεται πχ σε τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό ώστε να μειώνεται η έκθεση στον κίνδυνο; με ποιους όρους θα βγαίνουν σε καραντίνα οι νοσούντες (υπάρχει πχ σχέδιο αντικατάστασης τους σε περίπτωση καραντίνας - ασθένειας); Θα παίρνουν τα ρεπό της εβδομάδας κι αυτά που αναλογούν μετά την εφημερία; θα βρίσκεται πάντα ειδικευμένος επικεφαλής στις εφημερίες; Θα εξασφαλιστούν έξτρα μέσα προστασίας για το προσωπικό πχ οι ανάλογες στολές που σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν (για γιατρούς, νοσηλευτές, τραπεζοκόμους, καθαριστές κλπ) των τμημάτων αυτών που πλέον θα δέχονται μόνο προσβεβλημένους από τον ιό;; θα ελέγχονται οι συνάδελφοι για ενδεχόμενη έκθεση ώστε (λόγω της επικινδυνότητας του πόστου) να μη γίνουν φορείς διασποράς οι ίδιοι και να προληφθεί η ασθένειά τους;

- τι να πιστέψουμε, όταν ακόμη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Εφημερίας εξακολουθεί η εγκληματική ανάμειξη ύποπτων κρουσμάτων με τα άλλα (βαριά κατά κανόνα) περιστατικά, αλλά και η χωρίς περιορισμό κίνησή τους και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου (και έξω από το νοσοκομείο) πολλές ώρες κατά τη διάρκεια αναμονής του αποτελέσματος του test, όπως και η μεταφορά των πλέον ύποπτων και των θετικών στους σχετικούς θαλάμους από ασανσέρ που χρησιμοποιούνται ελεύθερα απ’όλους! Θα υπάρξει κάποια στιγμή σοβαρό screening των περιστατικών αυτών στα ΤΕΠ; Θα λειτουργήσει το νέο εργαστήριο ανίχνευσης του ιού με όλα όσα απαιτούνται (σε χώρους, εξτρα μηχάνημα και θάλαμο laminator) με ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ;; Αυτά, ενώ πολλές προτάσεις έχουν επίσης γίνει πχ για ειδικές μεγάλες σκηνές στον εξωτερικό χώρο, είτε αποκλεισμό χώρου του κυλικείου, ώστε να πληρούνται στοιχειώδεις όροι απομόνωσης και προστασίας, όπως και για θερμόμετρα με υπέρυθρες ακτίνες κλπ μέσα που δεν διευκολύνουν τη μετάδοση.


- τονίζουμε ξανά ότι το προσωπικό που με αυτοθυσία, φιλότιμο και υπερπροσπάθεια κάνει τη δουλειά του και εκτίθεται στον κίνδυνο (χωρίς όπως περιγράψαμε παραπάνω τα δέοντα μέσα προστασίας, εκπαίδευση, οργάνωση κλπ) πρέπει να ελέγχεται με ασφαλείς εργαστηριακές μεθόδους για να προστατευτεί τόσο το ίδιο και να μην χρειαστεί να λείψει από το πεδίο της μάχης, όσο και για να μη γίνει φορέας διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς και συγγενικό περιβάλλον (κατεύθυνση άλλωστε που έχει δοθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Αντ’αυτού, παρατηρούμε κωλυσιεργία και περικοπές σε ειδικές άδειες και αναρρωτικές συναδέλφων με βαριά νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στις άδειες ειδικού σκοπού (κυρίως, σε οικογένειες που και οι δυο γονείς είναι υγειονομικοί) με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κινδύνους και τα παιδιά τους! Έχουμε προτείνει επίσης πολλές φορές διαφορετική διαχείριση των προγραμμάτων του προσωπικού (και υπάρχουν τρόποι), ώστε να μην είναι ταυτόχρονα όλοι εκτεθειμένοι και να μπορεί να υπάρξει εναλλαγή στην πιο δύσκολη φάση που όπως όλοι λένε «είναι μπροστά μας».


Απευθύνουμε άλλη μια φορά κραυγή αγωνίας για μας αλλά και για τους ασθενείς μας, για όλο το λαό: μην αφήσετε το νοσοκομείο να γίνει από χώρος περίθαλψης και ίασης - χώρος μετάδοσης!!

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ πρέπει και θα έχουμε τον πρώτο λόγο για τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τα κενά και τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και ασφαλώς, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας «φιμώσει» ή να συγκαλύψει τα κακώς κείμενα και τους υπαίτιους, πολύ περισσότερο που στην τωρινή ιδιαίτερη κι έκτακτη συγκυρία, αυτά που επισημαίνουμε και απαιτούμε έπρεπε να έχουν γίνει ήδη «χθες», για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.


Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΜΩΤΡΟ!


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!


Παλεύουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ με όλους τους εργαζόμενους και όχι, μ’αυτούς που εδώ και δεκαετίες «δούλεψαν» για τη διάλυση του συστήματος Υγείας και που την ώρα της μάχης χύνουν κροκοδείλια δάκρυα υλοποιώντας ωστόσο, απαρέγκλιτα την ίδια πολιτική που ισοπεδώνει τα λαϊκά δικαιώματα κι ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Αθήνα, 24/3/2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page