top of page

Σωματείο Εργαζομένων Γ Ν Κιλκίς: Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


ΚΙΛΚΙΣ 27/07/2021


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς, από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού των υγειονομικών αλλά και των πολιτών, όπως και το σύνολο του υγειονομικού κινήματος, δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά και προς κάθε κατεύθυνση πως είμαστε ενάντια στην επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ενάντια στην τροπολογία που ψήφισε η Κυβέρνηση, όπου εισάγεi την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για όλους τους υγειονομικούς που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία, και στις προνοιακές δομές υγείας.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, όσοι από τους υγειονομικούς δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό κύκλο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου τότε «επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές».

Η νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, η επιβολή της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και η στέρηση αποδοχών σε όσους δεν εμβολιαστούν δεν αποτελεί υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά αποτελεί καταναγκαστικό εμβολιασμό ο οποίος επιβάλλεται με εκφοβισμό και απειλές.

Σε κάθε περίπτωση ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα και καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά, ψήφισε μια τροπολογία με την οποία στοχοποιεί με τον χειρότερο τρόπο τους υγειονομικούς που ενάμιση χρόνο τώρα, προασπίζουν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας.

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με την επιβολή ποινών, της στέρησης μισθού, της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υγειονομικών αποτελεί ένα εξαιρετικά ανάλγητο μέτρο, στερούμενο παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητά του. Είναι προφανές, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί για την Πολιτεία αλλά και για όλους εμάς βασική μέριμνα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Πολιτεία οφείλει να σέβεται την διαφορετικότητα της άποψης ή τους φόβους, που εκφράζονται σχετικά με τον εμβολιασμό, ως έκφραση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της προσωπικότητας κάθε πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση όφειλε με απόλυτη ψυχραιμία και χωρίς να παρασύρεται από ακραίες απόψεις να αναζητήσει τα πλέον πρόσφορα και κατάλληλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα στην προσωπικότητα αλλά και στην εργασία.

Σε μία ευνομούμενη πολιτεία κανένας πολίτης δεν μπορεί να βρίσκεται ενώπιον ενός ακραίου διλήμματος, είτε να υποστεί αναγκαστικά μία ιατρική πράξη είτε να χάσει κάθε πηγή εισοδήματος για την οικογένεια του.


Και όλα αυτά, την στιγμή, που δεν λαμβάνονται εξίσου ακραία μέτρα, σε τομείς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την διασπορά του ιού.


Η κυβέρνηση με τον πιο ειδεχθή και πολιτικά ανάλγητο τρόπο, στοχοποιεί τους υγειονομικούς, όπου το προηγούμενο διάστημα χειροκροτούσε ανέμελα στις βεράντες και οι υπουργοί δάκρυζαν μπροστά στους ήρωες νοσηλευτές, τους παραπλάνησαν με υποσχέσεις για την ένταξή τους στα ΒΑΕ, στη σύσταση του Ενιαίου κλάδου Νοσηλευτών, στην μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποποιηθεί των τραγικών ευθυνών που έχει συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας, επιδιώκει, γι’ άλλη μια φορά, να διχάσει την ελληνική κοινωνία και να στοχοποιήσει εργαζόμενους, πολίτες και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.

Η συνολική αποτυχία της κυβέρνησης στην εμβολιαστική πορεία και το περιβόητο τείχος προστασίας που θα έχτιζε μέχρι το Μάρτιο του 2021 πραγματοποιώντας τον καθολικό εμβολιασμό των πολιτών κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και τώρα η κυβέρνηση αναζητά τα εξιλαστήρια θύματα στους υγειονομικούς, για να τους φορτώσει την αποτυχία των εμβολιασμών και να επιβάλει πειθαρχικές ποινές.


Η συκοφάντηση και στοχοποίηση των εργαζόμενων στην Υγεία από την κυβέρνηση, που από ήρωες έγιναν οι δήθεν υπαίτιοι της διασποράς του Covid-19, έχουν ως κοινή συνισταμένη την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου για το μαζικό κλείσιμο νοσοκομείων και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Αντί να θωρακίσουν τα νοσοκομεία από προσωπικό, προαναγγέλλουν λουκέτα και με διχαστικές πρακτικές προωθούν εκδίωξη εργαζομένων από νευραλγικές υπηρεσίες.

Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ακυρωθεί και να αμαυρωθεί η προσφορά των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, άλλωστε οι υγειονομικοί πλήρωσαν πολύ ακριβά το τίμημα κατά την διάρκεια της πανδημίας με τραγικές συνέπειες για την προάσπισης της υγείας με αυταπάρνηση χάνοντας τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος. Θα μας βρουν απέναντι σε κάθε προσπάθεια να ευτελίσουν το καθημερινό έργο των υγειονομικών οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στον ασθενή, δίπλα στον ανασφάλιστο που τους χρειάζεται, αποδίδοντας τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς με το πρόσχημα του εμβολιασμού.


Κάθε ένας από τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς προσβάλει την μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν αλλά και αυτών που αγωνίζονται καθημερινά ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στην δημόσια υγεία. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας για την τελική υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για κλείσιμο νοσοκομείων, ιδιωτικοποίηση της υγείας, την εκχώρηση υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες με συνέπεια τις μαζικές απολύσεις υγειονομικών.


Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως τα εμβόλια αποτελούν κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς συναλλαγής ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποστηρικτές και αρωγοί στην προσπάθεια για τον καθολικό και μαζικό εμβολιασμό των πολιτών καθώς είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Απαιτούμε, να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.


Διεκδικούμε:

-Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. -Στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

-Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της ΠΦΥ.

-Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές ,στα ΜΜΜ.

-Εκτεταμένη ιχνηλάτιση και επιδημιολογική επιτήρηση.

Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων. Η υποχρεωτικότητα παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Με πειθώ θα εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί. Ο εξαναγκασμός και η επιβολή πειθαρχικών μέτρων οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.


ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ


ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ «ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΙ ΤΡΑΓΟΙ»


ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ Ή ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ


Comments


bottom of page