top of page

ΣΥΠΑ: Η μόνιμη «γύμνια» της Περ. Αττικής δεν μπορεί να κρυφτεί με τα εκατομμύρια στους εργολάβους

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Με φωτογραφίες και δελτία τύπου δεν εξασφαλίζονται οι υποδομές και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και των όποιων έκτακτων αναγκών.


Η μόνιμη «γύμνια» της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορεί να κρυφτεί με τα εκατομμύρια που δίνονται στους εργολάβους.


Στο «ίδιο έργο» οι ταλαιπωρημένοι και αγανακτισμένοι πολίτες της Αττικής βρίσκονται και φέτος, απέναντι στις απαράδεκτες καταστάσεις, που απορρέουν από την πολιτική κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δημάρχων, που τις κρίσιμες ώρες… όλα τα ρίχνουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες…


Οι εικόνες χάους δεν δημιουργήθηκαν «κατά λάθος»…


Χρόνια τώρα βιώνουμε την πολιτική επιλογή στήριξης της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας τους από τη μια και τις ιδιωτικοποιήσεις και την συρρίκνωση όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις υποδομές και την προστασία των λαού απ’ την άλλη.


Οι εργαζόμενοι ξέρουμε πως η Περιφέρεια Αττικής:

 • Και φέτος, όπως και πέρυσι διαθέτει μόνο 3 μηχανήματα αποχιονισμού, εκ των οποίων το ένα συνεχίζει να είναι χαλασμένο.

 • Πως σε κάθε έκτακτο γεγονός ψάχνει στο Μητρώο Εργοληπτών για να μισθώσει μηχανήματα έργου και προσωπικό.

 • Πως τα 80 μηχανήματα με τα οποία φωτογραφιζόταν η Περιφερειακή Αρχή Αττικής στα δελτία τύπου που διαφήμιζε την ετοιμότητά της!!! είναι μηχανήματα εργολάβων κι ας έχουν πάνω τους ταμπελίτσες με το λογότυπο της Περιφέρειας!!!, που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασής τους, για την εξειδίκευσή τους.

 • Πως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας (με την «διορισμένη» πλειοψηφία της Περιφερειακής Αρχής Πατούλη/ΝΔ) επιλέγει σε κάθε «φαινόμενο» να δίνει εκατομμύρια ευρώ στις εργοληπτικές εταιρείες αντί να αγοράσει με πολύ λιγότερα χρήματα όλο τον αναγκαίο στόλο μηχανημάτων έργου και να τον στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό, που θα μπορούσε να το αξιοποιεί όλο τον καιρό σε πάμπολλες δράσεις και υπηρεσίες.

 • Πως με ευθύνη όλων των Περιφερειακών Αρχών και των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων εδώ και δεκαετίες δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις χειριστών μηχανημάτων, που τα κενά είναι 80 % και πλέον!!! Ακόμα και τώρα που κάθε λίγο έχουμε χιονοπτώσεις, πλημμύρες κλπ, επιλέγουν να μην προχωρούν στην μόνιμη εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 1.468 θέσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, που προκηρύχτηκαν στις 31-12-2021 για όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, μόνο 12 θέσεις (άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν ακόμα κι αυτές) προβλέπονται για χειριστές μηχανημάτων και καμία θέση δεν προβλέπεται, ούτε ζήτησε η Περιφερειακή Αρχή Αττικής!!!

 • Πως όποιος θέλει να μιλάει για σχεδιασμό, συντονισμό και ετοιμότητα των υπηρεσιών και του κράτους γενικότερα, πρέπει να διαθέτει μόνιμες υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, με εξειδίκευση και συνεχή εκπαίδευση. Είναι σαν να θέλεις να έχεις «ετοιμοπόλεμες» ιατρικές υπηρεσίες και να έχεις ανεκπαίδευτους γιατρούς και νοσηλευτές!!!

 • Πως όποιος θέλει να μιλάει για σχεδιασμό και ετοιμότητα των υπηρεσιών οφείλει να ακούει τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους, που ξέρουν από πρώτο χέρι τι χρειάζεται κι όχι να κάνει κουμάντο στις υπηρεσίες ο στρατός των συμβούλων που έχει προσλάβει…

 • Πως η πρόληψη συνεχίζει να αποτελεί «άγνωστη λέξη» ακόμα και στη «διαχείριση» του προσωπικού, που από τύχη δεν είχαμε εγκλωβισμένους συναδέλφους, αφού από την μια η Περιφερειακή Αρχή δεν εδέησε να απαντήσει στο Σύλλογο στα ζητήματα που από την Κυριακή έθεσε και από την άλλη υπηρεσιακά της στελέχη έκαναν πως δεν καταλάβαιναν την κατάσταση…

Οι ευθύνες των επιλογών της Περιφερειακής Αρχής δεν μπορεί να κρυφτούν πίσω από τις τεράστιες ευθύνες των «ιδιοκτητών» των αυτοκινητοδρόμων και του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων. Όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι και συνδιαχειριστές, γιατί το αστικό κράτος που στηρίζουν λειτουργεί με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στις υποδομές, στις κατασκευές, στην ενέργεια, κλπ. Αυτό αποδεικνύεται και από τους μεγάλους δρόμους αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής που έκλεισαν από τη χιονόπτωση, από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς και τους ταλαιπωρημένους πολίτες στη Μεσογείων, στη Κατεχάκη, στη Λ. Μαραθώνος κ.λπ. Το «μπαλάκι» των ευθυνών δεν μπορεί να κρύψει την συνευθύνη των πολιτικών επιλογών τους, που δημιουργούν αυτοκινητοδρόμους χρυσοπληρωμένους από το λαό, με εγγυημένα κέρδη, σαν την «Αττική οδό», που άφησε στο έλεος χιλιάδες ανθρώπους.


Οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτή την κατάσταση παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και απαιτούμε:

 • Σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες με εξοπλισμό και στελέχωση που να μπορούν να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Για αυτοκινητοδρόμους, που θα είναι περιουσία του λαού και θα λειτουργούν χωρίς διόδια και χαράτσια.

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – όχι στην ανακύκλωση της ανεργίας και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας – μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

 • Άμεση απόκτηση όλων των μηχανημάτων και του εξοπλισμού σε όλες τις υπηρεσίες που οι αρμοδιότητές τους σχετίζονται με την πολιτική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος, τις υποδομές.

 • Μέτρα για υγεία & ασφάλεια - Χορήγηση ΜΑΠ σε όλους τους δικαιούχους – σύγχρονο & αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας

Σε αυτή την κατεύθυνση ενώνουμε τη φωνή μας με αγωνιζόμενους φορείς, που στέκονται απέναντι στη πολιτική κυβέρνησης και Περιφερειακών Αρχών και διεκδικούν μέτρα για να σταματήσουμε να είμαστε «αναλώσιμοι», για να ζούμε ζωή με δικαιώματα.


Θα ενώσουμε τη φωνή μας με τα Σωματεία και τους φορείς που οργανώνουν την αγωνιστική υποδοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην Αθήνα εργατικά σωματεία και φορείς του Δήμου Πάτρας, ο Δήμος και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας το Σάββατο 29 Γενάρη στις 11.30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Comments


bottom of page