top of page

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την προκήρυξη της 7ης ΥΠΕ



Επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια απέστειλαν οι ειδικευόμενοι Αναισθησιολογίας, αλλά και η ΟΕΝΓΕ, διαμαρτυρόμενοι για την προκήρυξη των νέων προσλήψεων από την 7η ΥΠΕ στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται  οι ειδικότητες Παθολογίας, Αναισθησιολογίας για να μην αποδυναμωθούν άλλα τμήματα νοσοκομείων, σύμφωνα με την Υπηρεσία.


“Δώστε κίνητρα” τονίζουν οι ειδικευόμενοι, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:


“Με τον αποκλεισμό μας από τις θέσεις των ΤΕΠ και ΜΕΘ, υποβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, αφού λόγω της φύσης της ειδικότητας, οι Αναισθησιολόγοι έχουν τις πλέον κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις ώστε να αντιμετωπίσουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Ως ειδικευόμενοι και μελλοντικοί ειδικευμένοι που θα κληθούμε να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία της χώρας, θεωρούμε τα παραπάνω απαράδεκτα να συμβαίνουν σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, στο οποίο ο καθένας θα πρέπει να είναι ελεύθερος να ακολουθεί την επαγγελματική σταδιοδρομία που επιλέγει.


Πιστεύουμε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε περισσότεροι ιατροί να επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, το οποίο νομοτελειακά θα οδηγήσει σε καλύτερη κάλυψη προβληματικών μονάδων υγείας που παρουσιάζουν μεγαλύτερη έλλειψη”.


Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει:


“Με 7 μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση προκήρυξε θέσεις επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ για τις «νέες κλίνες ΜΕΘ που ΘΑ αναπτυχθούν».


Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτη) στερούν, αυθαίρετα και παράνομα, τη δυνατότητα από Παθολόγους και Αναισθησιολόγους με εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις ΜΕΘ που προκηρύχθηκαν, επικαλούμενοι  την «έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών με τις συγκεκριμένες ειδικότητες» για τις ελάχιστες  θέσεις που προκηρύσσονται για τα αναισθησιολογικά και παθολογικά τμήματα των νοσοκομείων της Κρήτης, ώστε να τους «εξωθήσει», να τους εξαναγκάσει πρακτικά να στραφούν σε αυτά.


Πρόκειται για μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και που αποθαρρύνουν τους νέους γιατρούς να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.


Αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να ενισχύσει και να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα  έδινε κίνητρα στους νέους γιατρούς, θα προκήρυσσε το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, θα εξασφάλιζε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, θα αποκαθιστούσε τους μισθούς των γιατρών οι οποίοι έχουν περικοπεί πάνω από 50%”.

Comments


bottom of page