top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 συνέντευξη τύπου παρουσία του γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολαου. Το νοσοκομείο Ρεθύμνου διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του. Τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και της ενίσχυσης με κάθε μέσο του ιδιωτικού τομέα έχουν οδηγήσει ειδικά τα περιφερειακά μικρά νοσοκομεία, όπως το δικό μας, σε αδιέξοδο.

Η έλλειψη αναισθησιολογων έχει πρακτικά οδηγήσει σε κατάρρευση τον χειρουργικό τομέα. Εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια δεν γίνονται παρά ελάχιστα τακτικά χειρουργεία. Πλέον και τα έκτακτα περιστατικά πχ κατάγματα μπορεί να περιμένουν μέχρι και 18 μέρες για να χειρουργηθούν. Εφόσον δεν γίνονται χειρουργεία δεν έρχονται ειδικευόμενοι χειρουργικής για να εκπαιδευτούν.

Η μη ύπαρξη αρκετών εξειδικευμένων γιατρών εντατικολόγων και αναισθησιολογων οι οποίοι είναι οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι γιατροι για να χειριστούν ένα διασωληνωμενο ασθενή οδήγησε την ιατρική υπηρεσία και τη διοίκηση να αναγκάσουν όλους τους γιατρούς -ανεξαρτήτου ειδικότητας- να δακομίζουν σε άλλα νοσοκομεία βαριά πάσχοντες διασωληνωμενους ασθενείς. Αυτό έγινε παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου και ενάντια στη θέληση του συνόλου των γιατρών.

Η υποστελέχωση που υπάρχει σε αρκετά τμήματα αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση με «εντελλεσθε» στους γιατρούς για να πραγματοποιούν εφημερίες πάνω από το πλαφόν τους και πάνω από την ψυχική και σωματική τους αντοχή. Αυτό το εργασιακό περιβάλλον κάνει μη δελεαστικές τις θέσεις που προκυρησονται και για αυτό το λόγο δεν έρχεται κανείς.


  • Η υποστελέχωση του ΤΕΠ, της ΜΕΘ, της Χειρουργικής, της Παθολογικής κλινικής

  • Η έλλειψη ειδικευόμενων,

  • Η αδυναμία πραγματοποίησης χειρουργείων

  • Η απλήρωτη εργασία

  • Ο αυταρχικός τρόπος που επιβάλλονται προσωρινές και αποσπασματικές λυσεις απο την ιατρική υπηρεσία και τη διοίκηση

  • Η λογική του «όλοι τα κάνουμε όλα» και τέλος

  • Το «εντέλλεσθε» ως λύση σε όλα τα παραπάνω οδηγούν τους γιατρούς σε εργασιακό αδιέξοδο και παραιτήσεις

Η υποβάθμιση της φροντίδας συνοψίζεται στο ότι πλέον οι πολίτες

  • δεν μπορούν να κάνουν ένα απλό χειρουργείο στο νομό τους

  • δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία σε πολλές ειδικότητες,

  • δεν υπάρχει ειδικός γιατρος στα ΤΕΠ όταν συμβεί κάτι επείγον

  • και όταν χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο τους συνοδεύει ένας ανειδίκευτος σε αυτό το αντικείμενο γιατρος


Τα προβλήματα του νοσοκομείου μας δεν είναι συγκυριακά, δεν είναι τοπικά, ούτε απαιτούν διαχειριστικού τύπου λύσεις. Έχουν το πολιτικό πρόσημο της εγκατάλειψης των δημοσίων δομών υγείας σε όφελος του μεγάλου ιδιωτικού επιχειρησιακού τομέα. Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων έχουν συμβεί στην πράξη για μας. Η συρρίκνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, η υποβάθμιση της φροντίδας και ο εργασιακός μεσαίωνας που εφαρμόζει συνειδητά αυτή η κυβέρνηση έχουν μετατρέψει τα μικρά νοσοκομεία όπως το δικό μας σε εφημεριακά κέντρα με υποτυπώδη τακτική λειτουργία και επικίνδυνη καθημερινότητα. Αν δεν προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατρακύλα δίνοντας πραγματικά οικονομικά και εργασιακά κίνητρα οι γιατροί θα φεύγουν στο εξωτερικό και εμείς ως πολίτες θα γινόμαστε όλο και φτωχότεροι χωρίς καμία προοπτική για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους όπως θα εξασφάλιζε ένα αξιόπιστο και οργανωμένο ΕΣΥ.


コメント


bottom of page