Ανακοίνωση Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, 31/10/21
Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ 2/11/21 φιγουράρει πρώτο πρώτο προς έγκριση στην Ημερήσια Διάταξη το απαράδεκτο «σχέδιο» της πρώην προέδρου ΚΕΣΥ και νυν αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κας Γκάγκα περί “foundation year” παρά την κατηγορηματική αντίθεση της ΟΕΝΓΕ πριν λίγους μήνες όταν είχε πρωτογίνει αναφορά στο «σχέδιο» αυτό από την ίδια την κυρία Γκάγκα.
Με λίγα λόγια σύμφωνα με το «καταπληκτικό» αυτό «σχέδιο» ΚΟΒΕΤΑΙ η πρόσβαση των αποφοίτων της Ιατρικής στην υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») ή/και στην έναρξη ειδικότητας. Ο πτυχιούχος της Ιατρικής θα πρέπει πρώτα να κάνει 1 έτος … “foundation”(6 μήνες σε νοσοκομείο και 6 μήνες σε ΚΥ) όπου ΔΕΝ θα είναι ΟΥΤΕ αγροτικός ΟΥΤΕ ειδικευόμενος, δηλαδή ΔΕΝ θα είναι γιατρός αλλά θα είναι κάτι μεταξύ μεταπτυχιακού φοιτητή και λαντζέρη σκλάβου για όλες τις δουλειές. Μάλιστα ούτε καν σε αυτό το “foundation year” ΔΕΝ θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για τους πτυχιούχους των Ιατρικών Σχολών αλλά θα τηρείται … «ηλεκτρονική σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τις κενές θέσεις». Δηλαδή εκτός από τις θέσεις ειδικευόμενων που στις περισσότερες ειδικότητες στα περισσότερα νοσοκομεία πολλές είναι κενές από χρόνια, θα δημιουργηθούν ΑΛΛΕΣ θέσεις περιορισμένου αριθμού (θέσεις … foundation) όπου θα υπάρχει λίστα αναμονής. Η επίσημη δικαιολογία για αυτές τις αντιδραστικές καταστροφικές ανοησίες είναι πως η προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής είναι «ελλιπής». Δηλαδή κοντά σε όλα τα άλλα οι κκ (αρχι)Καθηγηταί Ιατρικής που στο πλευρό της κυρίας Γκάγκα εμπνεύστηκαν και εισηγούνται το «σχέδιο» ομολογούν πως έχουν αποτύχει στο έργο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία (δηλαδή την προπτυχιακή Ιατρική εκπαίδευση) κάτι απόλυτα λογικό αφού συχνά απουσιάζουν διαρκώς από αυτό το έργο γιατί έχουν «άλλες ασχολίες».
Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου πρωτότυπα αλλά βγαλμένα από την ναφθαλίνη του 1ου μνημονίου 2010 αφού από τότε κύκλοι αρχιΚαθηγητών και διάφορων καλοθελητών τους ξεφούρνιζαν «σχέδια» για «μεταπτυχιακό έτος ΠΡΟ της έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος που θα ολοκληρωνόταν με εξετάσεις». Για να μην πάμε και νωρίτερα που πήγαιναν κι ερχόντουσαν «σχέδια» για εξετάσεις εν όψη έναρξης ειδικότητας κάτι που είχε νομοθετηθεί κιόλας επί προηγούμενου Μητσοτάκη αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω του ξεσηκωμού των τότε φοιτητών Ιατρικής και των τότε ειδικευόμενων.
Ακριβώς ένας τέτοιος ξεσηκωμός χρειάζεται και τώρα για να ξαναπέσουν στο κενό όλα αυτά τα αντιδραστικότατα «σχέδια» που ρίχνουν στον Καιάδα τους νέους γιατρούς και επιτείνουν την μετανάστευση στο εξωτερικό των πτυχιούχων της Ιατρικής.
Η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών της χώρας οφείλουν όχι απλά να πάρουν πάλι ξεκάθαρη θέση αλλά να διαμηνύσουν πως αν δεν αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα από την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας του ΚΕΣΥ θα αρχίσει απεργιακός αγώνας διαρκείας για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των νέων γιατρών.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΠΑΚ
Κυβέρνηση και ΚΕΣΥ ετοιμάζουν αλλο ένα χτύπημα στους νέους γιατρούς.
Φτιάχνουν μία νέα βαθμίδα νέων γιατρών, φτηνών και αναλώσιμων
Κάνουν άλλο ένα βήμα αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα
Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας εισηγείται τη θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης (foundation year) το οποίο θα είναι προϋπόθεση για να κάνει ο απόφοιτος της ιατρικής αγροτικό!!!
Οι ίδιοι άνθρωποι που “απαγόρευαν” στους φοιτητές Ιατρικής να κάνουν μαθήματα και κλινικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας κρατώντας τα Πανεπιστήμια κλειστά για πάνω από ένα χρόνο, οι ίδιοι που ευθύνονται για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της ειδικότητας έρχονται να δώσουν ακόμα ένα χτύπημα στους νέους γιατρούς λανσάροντας το ως καινοτομία!!!
Η αλήθεια για όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα και την πλειοψηφία του ΚΕΣΥ είναι μία: ΔΕΝ τους νοιάζει η εκπαίδευση και η παροχη υπηρεσιών υγείας αλλά “να υπάρχουν άσπρες μπλούζες που θα καλύπτουν τα κενά”. Οι νέοι γιατροί είναι γι'αυτούς αναλώσιμοι, φτηνοί, χωρίς εκπαίδευση και δικαιώματα.
Τα επιχειρήματα τους είναι γελοία όσο και οι αποφάσεις τους.
Επικαλούνται την αναγκαιότητα «εδραίωσης των προπτυχιακών σπουδών μέσω της πρακτικής εφαρμογής τους σε πραγματικές συνθήκες αλλά υπό επίβλεψη». Και ποιος τους εμπόδισε να αναβαθμίσουν τις προπτυχιακές σπουδές ώστε οι φοιτητές της ιατρικής να εμβαθύνουν στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται μέσω της κλινικής άσκησης;
Ισχυρίζονται ότι οι εκπαιδευτικές συνεδρίες συνολικής διάρκειας ΜΟΛΙΣ 12 «ολόκληρων» διδακτικών ωρών στο διάστημα του έτους της μεταπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης θα αναπληρώσουν τα διδακτικά κενά της προπτυχιακής εκπαίδευσης; Σοβαρά κ.κ. “επιστήμονες της συμφοράς”; Δηλαδή θα θεσπίσετε ένα νέο υποχρεωτικό έτος μετά το πτυχίο για να καλύψεται κενά που καλύπτονται με σεμινάρια 2,5 ημερών;
Περιττό να αναφέρουμε ότι την εκπαίδευση των αποφοίτων ιατρικής θα την αναλαμβάνει όποιος να είναι αφού “Κλινικός εκπαιδευτής” μπορεί να είναι οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας της ατνίστοιχης μονάδας. Τέτοια επιστημονικότητα...
Στο πόνημα 5 σελίδων του ΚΕΣΥ δεν υπάρχει πουθενά η λέξη γνώση παρά μόνο η λέξη «δεξιότητες».
Αν περάσει αυτό το έκτρωμα ο νέος γιατρός που μέχρι τώρα έπρεπε να τελειώσει την Ιατρική Σχολή σχολή, να κάνει αγροτικό (υπηρεσία υπαίθρου), να αρχίσει και να ολοκληρώσει την ειδικότητα του, να δώσει εξετάσεις και να περιμένει “αιώνες” για να διοριστεί στο δημόσιο σύστημα ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ένα χρόνο “βασικής κλινικής εκπαίδευσης” (μην σας ξεγελάει ο τίτλος, περί λάντζας πρόκειται που καμία σχέση δεν έχει με την ιατρική εκπαίδευση).
Οι νέοι γιατροί που μέχρι σήμερα είναι: αγροτικοί, συμβασιούχοι COVID, ειδικευόμενοι, παρατασιακοί, επικουρικοί πλεόν οι γιατροί θα έχουν άλλη μία βαθμίδα: τους ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΟΥΣ
Η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται όχι μόνο δε θα αναβαθμίσει την ιατρική εκπαίδευση απεναντίας θα την υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο.
Σκοπός τους είναι να φτιάξουν νέους γιατρούς, ίδιους με το σύστημα υγείας που ετοιμάζουν.
Μία μεγάλη μάζα γιατρών που θα βγάζει τη δουλειά, θα έχει περιορισμένο εκτελεστικό ρόλο, θα γεμίζει τρύπες και κενά των δομών υγείας και θα εξασφαλίζει «ισότιμη» πρόσβαση σε όλους ΜΟΝΟ σε φτηνές, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και μία μικρή ελίτ που θα έχει διευθυντικό ρόλο.
Δε νοιάζονται για την εκπαίδευση των νέων γιατρών γιατί δε νοιάζονται για την υγεία του λαού και των ασθενών.
Comments