top of page

Συναγερμός: Νομοσχέδιο-νεκροθάφτης!

Κάλεσμα ΟΕΝΓΕ για απεργιακό ντεμαράζ και παλλαϊκό αγωνιστικό ξεσηκωμό


Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου αναρτήθηκε επίσημα στην ιστοσελίδα της Βουλής το νέο νομοσχέδιο-νεκροθάφτης κάθε έννοιας δημόσιας περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο πυρήνας του, δηλαδή τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ και καθιερώνουν πλήρη ασυδοσία για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές γιατρούς να αλωνίζουν στις ιδιωτικές κλινικές, είναι απαράλλαχτα στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε, όπως και στο προσχέδιο. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων, δηλαδή ο ασθενής, αν δεν χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα αφήνεται στην τύχη του. Επίσης, απαράλλαχτα παραμένουν τα άρθρα του νομοσχεδίου που θίγουν καίρια τα δικαιώματα των νεότερων γιατρών (πτυχιούχων Ιατρικής, ειδικευόμενων, επικουρικών ειδικευμένων): οι ειδικευόμενοι θα ανήκουν σε κάποιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο-«κόμβο», ενώ οι επικουρικοί ειδικευμένοι φορτώνονται όλες τις υποχρεώσεις των μόνιμων ειδικευμένων, χωρίς όμως κανένα δικαίωμα από αυτά που είναι κατοχυρωμένα για τους μόνιμους.


Όσον αφορά το μισθολογικό που διαφημίζει η κυβέρνηση, απλούστατα κάνει αυτό ακριβώς που είχαμε προβλέψει: δίνει κάποια ψίχουλα για να παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, με την επαναδιατύπωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου σε στυλ «αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι σε απόλυτη αρμονία με την ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ψηφισμένη διάταξη (μέσα στον νομό περί «προσωπικού γιατρού») που προβλέπει τα «απογευματινά» χειρουργεία, δηλαδή πως ο κάθε ασθενής, ανασφάλιστος ή ασφαλισμένος, θα πληρώνει υπέρογκα ποσά ως «νόμιμο» φακελάκι, από το οποίο θα αρπάζει μερτικό και το κράτος.


Είναι σαφές ότι η επιχειρούμενη, με το νέο νομοσχέδιο, κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ «δένει» απόλυτα με τα «πληρωτικά» χειρουργεία. Έρχεται, επίσης, ως συνέχεια ρυθμίσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που είχε πρώτο-επιχειρήσει την καθιέρωση μερικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ και την κυβέρνηση Σημίτη που είχε εγκαινιάσει την απογευματινή ιδιωτική λειτουργία των τακτικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων, μέχρι και την κυβέρνηση Τσίπρα που κλιμάκωσε τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία με τη δικαιολογία «να έχουν έσοδα τα νοσοκομεία» και επίσης απεμπόλησε παλιότερη δέσμευσή της για κατάργηση του προνομίου των πανεπιστημιακών καθηγητών με τη συνεργασία τους με ιδιωτικές κλινικές ταυτόχρονα με την απασχόλησή τους στο δημόσιο νοσοκομείο. Ένα «δίπορτο» πάνω στο οποίο πατάει η σημερινή κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για να καθιερώσει αντίστοιχο «δίπορτο» και για γιατρούς του ΕΣΥ.


Αγωνιστικός ξεσηκωμός


Ήδη η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει σε αγωνιστικό συναγερμό τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όλο το λαό για να μη περάσει το νομοσχέδιο του αίσχους. Ανάλογη απόφαση έχει πάρει και η ΕΙΝΑΠ ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Ενώσεις άλλων πόλεων. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων για την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο το «μπλοκάρισμα» του νομοσχεδίου έχει ως εξής:


● Τη Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προκηρύχθηκε 24ωρη πανυγειονομική απεργία με συγκέντρωση στη Βουλή στις 12.30 το μεσημέρι. Αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα.


● Την Τρίτη 29/11 θα πραγματοποιηθεί παναττική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12.30 μ.μ. Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν ξανά και σε άλλες πόλεις στην υπόλοιπη χώρα.

● Την Πέμπτη 1/12, ημέρα κατάθεσης στην ολομέλεια, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, ΑΔΕΔΥ, σωματεία, φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες για τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Το αν θα επιτύχει αυτός ο αγωνιστικός συναγερμός να εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του στοιχειώδους λαϊκού δικαιώματος σε δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, ισότιμη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη.

* ΓΓ ΟΕΝΓΕ, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν 26/11


Comments


bottom of page