top of page

Συνέντευξη τύπου των Ιατρών και του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου

Μετά την,  με σημαντική παρουσία εργαζομένων,  γενική συνέλευση της Πέμπτης 11/6/20 στο νοσοκομείο Ζακύνθου, ακολούθησε  συνέντευξη τύπου των προέδρων  της Ένωσης  νοσοκομειακών γιατρών και  του Συλλόγου εργαζόμενων.

Σχετικά  με την  πανδημία, τονίστηκε  η ανάγκη για μέτρα  πρόληψης και ασφάλειας  πια και στο εξής  κυρίως σε ότι αφορά τη διακίνηση  τουριστών.


Εδώ  τονίστηκε η προκλητική αντίφαση ανάμεσα στην  συνέχιση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στον ντόπιο πληθυσμό  ακόμα και  για ανοιχτούς χώρους , και στην  άδεια για μετακίνηση τουριστών  με αεροπλάνα ( ακόμα  και από επισφαλείς προορισμούς με πολλά κρούσματα)   σε συνθήκες απόστασης αναπνοής και μόνο με δειγματοληπτικά  test  (!).


Συγκεκριμένα  προτάθηκε η  αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και μέσα στα αεροπλάνα, για μόνο για τουρίστες που θα έχουν ελεγχθεί με  τουλάχιστον δύο μoριακά test και μάλιστα με διαφορά ημερών στην πατρίδα τους, και ενός test μετά την άφιξη τους στη χώρα μας.

Επισημάνθηκε επίσης η  ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού, Νοσηλευτικού και  παραϊατρικού προσωπικού που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει  σχεδόν καθόλου τα τελευταία έτη.

Μόνο συμβασιούχοι μπήκαν στο σύστημα και για  μόνο για ένα η δύο χρόνια. Επίσης, όχι νέοι γιατροί  αλλά μόνο υπηρετούντες επικουρικοί ανανέωσαν τις συμβάσεις τους. Ούτε ένας μόνιμος γιατρός δεν διορίστηκε επί Κορωναιού και μόνο 700 κλίνες ΜΕΘ έχουμε (είχαμε  560)  από τις  τουλάχιστον 2000 που χρειαζόμαστε.


Θεωρώντας απαράδεκτο  το «καθεστώς πια»  των  συμβασιούχων  που υπηρετούν όμως  «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τονίστηκε η ανάγκη μονιμοποίησης  των συμβασιούχων που στο νοσοκομείο μας έφτασαν να αποτελούν έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.


Έγιναν  θετικά σχόλια για την εκκίνηση της ΜΕΘ αλλά τονίστηκε ότι λειτουργεί μόνο με το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού, που προέκυψε όμως όχι από διορισμούς αλλά κυρίως με εσωτερικές μετακινήσεις.

Ειδικότερα για τους γιατρούς αναφέρθηκε ότι δυστυχώς συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων – παραιτήσεων των δύο προηγούμενων χρόνων, με ακόμα (2)δυο παλαιούς γιατρούς να προστίθεται στον αριθμό των (11) έντεκα γιατρών που έφυγαν.


Διαμορφώνοντας έτσι μια συνθήκη όπου υπηρετούν πια μόνο οι μισοί γιατροί από όσους προβλέπονται  στον οργανισμό του νοσοκομείου, και αυτό σε συνθήκη πανδημίας.


Όσο το πολύ παλιό δίκαιο αίτημά μας για ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τονίστηκε ότι και μετά την πανδημία τίποτα πια δεν δικαιολογεί την οποιαδήποτε αναβολή (από την πλευρά της κυβέρνησης) για την ικανοποίηση του.

Επίσης,  οι εργαζόμενοι έφτιαξαν   πανό  (επισύναψη)  που κρατώντας το θα παρέμβουν με τα αιτήματά τους  στην επίσκεψη που θα κάνει ο υφυπουργός υγείας  την ερχόμενη Δευτέρα 15/6  για τα εγκαίνια της ΜΕΘ.

Τέλος, καλέστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην απεργία της 16 Ιούνιου  που αποτελεί επιστέγασμα των τελευταίων κινητοποιήσεων που αν και υπό συνθήκες περιορισμών και φόβου έσπασαν τη σιωπή και σηματοδότησαν την απαρχή νέων αγώνων και διεκδικήσεων.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page