top of page

Συνέντευξη Τύπου ΕΝΙΘ ενάντια στις μετακινήσεις ιατρών Ιπποκράτειου και ΑΧΕΠΑ προς ΓΝ Δράμας

Αρ. Πρωτ. 195

Θεσσαλονίκη 10/5/23


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η προσπάθεια μετατροπής των γιατρών σε περιοδεύοντα θίασο συνεχίζεται κανονικά…


Το ΔΣ της ΕΝΙΘ επανέρχεται και καταγγέλλει το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών, που συνεχίζεται, από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Οι μετακινήσεις αυτές λαμβάνουν πια καθεστώς «μονιμότητας», καθιστώντας έωλο το επιχείρημα της κάλυψης έκτακτων αναγκών που επικαλούνται οι διοικήσεις, ενώ γίνονται όλο δυσμενέστερες και πιο επιβαρυντικές για τους μετακινούμενους συναδέλφους.


Τελευταίο παράδειγμα η απόφαση μετακίνησης γιατρών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη της παθολογικής του νοσοκομείου Δράμας, που απειλείται με λουκέτο λόγω ελλείψεων. Μετακινήσεις που λαμβάνουν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα αφορά μετακίνηση 4 παθολόγων από το ΑΧΕΠΑ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες έκαστος, δείχνοντας πως οι ιθύνοντες αδιαφορούν παντελώς για τις οικογενειακές, προσωπικές και λοιπές υποχρεώσεις των συναδέλφων!!! Επίσης, αφορά μετακίνηση εντατικολόγων από την ΜΕΘ του Ιπποκράτειου, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν εφημερίες παθολόγων (!!!) στην παθολογική κλινική της Δράμας, εντατικολόγοι που έχουν χρόνια να ασκήσουν παθολογία καλούνται να φρεσκάρουν τις παλιές τους γνώσεις “στου κασίδη το κεφάλι”, τους ασθενείς της παθολογικής κλινικής της Δράμας! Φυσικά, η εξαναγκαστική μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού από τη μεγαλύτερη ΜΕΘ και του μόνου μεταμοσχευτικού κέντρου της Β. Ελλάδος δημιουργεί, συν τοις άλλοις, πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.


Αυτές οι μετακινήσεις έρχονται να προστεθούν στις μετακινήσεις που έχει καταγγείλει η ΕΝΙΘ το προηγούμενο διάστημα, ακτινολόγων από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που μετακινούνταν προς το νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγων προς νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγων προς το νοσοκομείο Φλώρινας και Πτολεμαΐδας. Και αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα, που αποδεικνύουν πως δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη, αλλά μια συνεχόμενη πρακτική των διοικήσεων ΥΠΕ και του Υπουργείου που καλύπτει πρόχειρα τα κενά των νοσοκομείων με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό.


Η κυβέρνηση μετατρέπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε περιοδεύοντα θίασο, για την κάλυψη των τεράστιων κενών, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δημιουργούν τεράστια σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση στους συναδέλφους, αλλά πολύ περισσότερο υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των υπολοίπων νομών. Οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων σαν «ώριμο φρούτο»


Στην ίδια κατεύθυνση και το φιάσκο με την εγκύκλιο της κ. Γκάγκα, για την εφημέρευση τομέα, που γυρνάει την ιατρική 100 χρόνια πίσω και κινείται στην λογική «άσπρη μπλούζα να ναι και ό,τι να ναι». Μια επικίνδυνη λογική, τόσο για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους τους συναδέλφους, μετακυλίοντάς τους την ευθύνη για τις τραγικές ελλείψεις, που βαρύνουν αποκλειστικά τις κυβερνήσεις και τις Διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ. Η απόσυρση της κατάπτυστης εγκυκλίου δεν μας εφησυχάζει, καθώς συνεχίζει η συνολικότερη πολιτική της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη, που είναι η μήτρα αυτής της τραγικής κατάστασης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.


Δεν δεχόμαστε να γινόμαστε συνέχεια το μπαλάκι για να καλυφθούν οι «τρύπες» με «μπαλώματα» με την μεταφορά γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Δεν δεχόμαστε να υποβαθμίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους ασθενείς μας.


Απαιτούμε άμεσα από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της 4ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων να σταματήσουν το μπαράζ μετακινήσεων.


Απαιτούμε να κάνουν πράξη το πάγιο αίτημα της ΕΝΙΘ και της ΟΕΝΓΕ για άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για την κάλυψη όλων των κενών στο ΕΣΥ.


Προχωράμε σε:

Κινητοποίηση και παρέμβαση στην Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ την Παρασκευή 12/5 στις 8:30.

Συνέντευξη τύπου με θέμα τις μετακινήσεις την Τετάρτη 17/5 στις 8:30 στην πύλη του Ιπποκράτειου και κινητοποίηση στην Διοίκηση του νοσοκομείου.

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ


Comments


bottom of page