top of page

Συνέντευξη του προέδρου Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας

«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς για τους 15 επικουρικούς γιατρούς της Αχαΐας.


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ


«Είχαμε τον Μάρτιο υπογράψει μια πρώτη σύμβαση, που διοριζόμαστε υπό καθεστώς εργαζόμενου ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με την προσδιορισμένη διάρκεια, που ήταν η διετία, ενώ σε κάποιους συναδέλφους ήταν τριετία. Την προηγούμενη εβδομάδα κληθήκαμε από τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων, που δουλεύουμε, να υπογράψουμε νέα σύμβαση, που ουσιαστικά είναι τροποποίηση της πρώτης , που είχαμε προσληφθεί, η οποία τροποποίηση αναφέρει όσα ισχύουν και αναγράφονται στην αρχική, αλλά επιπρόσθετα αλλάζει -και αυτό έπρεπε να υπογράψουμε- η πηγή χρηματοδότησης , που πληρωνόμαστε και έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ».


Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αρχικά ερωτήματα και ανησυχία στους επικουρικούς γιατρούς της Αχαΐας, οι οποίοι συμβουλεύτηκαν τους δικηγόρους τους, για να δουν, αν θα έπρεπε να υπογράψουν ή όχι, διότι η νέα σύμβαση έγραφε «τα υπόλοιπα όσα αναφέρονται και περιγράφονται στην πρώτη σύμβαση ισχύουν, χωρίς να γράφει ξεκάθαρα ποια ήταν αυτά, πχ η διάρκεια. Παράδειγμα από άλλους συναδέλφους, που είχαν ενταχθεί σε παρόμοια προγράμματα ΕΣΠΑ (πχ προνοιακές δομές) δεν αναγνωρίστηκε καν σαν προϋπηρεσία το πρόγραμμα αυτό, με την λογική ότι δεν ήταν μια κατοχυρωμένη μορφή εργασίας , αλλά μια σύβαση μορφής έργου».


Από τους 3.500-4.000 επικουρικούς των τελευταίων ετών, οι περισσότεροι εξ αυτών εντάσσονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι π0αρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα στην εκταμίευση των χρημάτων και την καταβολή των μισθών. Υπάρχουν παραδείγματα συναδέλφων, που καθυστέρησαν μήνες για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Στην Αχαΐα υπήρχαν παλαιότερα προβλήματα με συναδέλφους, που είχαν ενταχθεί εξαρχής σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» είχε καθυστερήσει η καταβολή των αποδοχών 3-4 μήνες. Οι εφημερίες και οι υπερωρίες δεν είχαν καταβληθεί καν» και με παρεμβάσεις προς τους αρμοδίους το θέμα διευθετήθηκε.


Το πρωί της Τετάρτης στα εμαιλ των γιατρών της 6ης ΥΠΕ ήρθε ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, που καλούσε άμεσα παθολόγους, πνευμονολόγους , αναισθησιολόγους, εντατικολόγους να απαντήσουν αν προτίθενται να πάνε να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας με το δέλεαρ του διπλού μισθού, με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑ να κάνει λόγο για ένα ακόμα τέχνασμα της κυβέρνησης για να αποφύγει τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.


«Δεν υπήρξε ανταπόκριση από συναδέλφους. Το ίδιο χαρτί πήγε και στο νοσοκομείο Αγρίνιου, που αυτή την στιγμή έχει 3-4 παθολόγους, που προσπαθούν να κρατήσουν μια κλινική, η οποία νοσηλεύει 30 άτομα. Αν πήγαινε κάποιους από αυτούς εθελοντικά στην Θεσσαλονίκη θα υπήρχε κατάρρευση της κλινικής covid» και πρόσθεσε για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ότι «θα κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν αυτό, που είναι κοινά αποδεκτό και στην πράξη έχει αποδειχθεί ,ότι δεν υπάρχει άλλη ενδιάμεση λύση , ούτε με προσωρινό επικουρικό προσωπικό, ούτε με μετακινήσεις ή αμειβόμενο εθελοντισμό. Οι προσλήψεις υγειονομικών είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και όσο δεν προχωρούν, θα έχουμε αυτή την κατάσταση».

Comments


bottom of page